Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
15-05-2009, 20:47
Ja tam bym machnał klasykę - taka jak proponuje Qubric.
Proste, niespotykane na rynku i rokuje lepiej niż 90% onstrukcji(moim prywatnie zdaniem)

arczar

• 63 / 6060
  • Użytkownik
15-05-2009, 21:14
Lan,mówisz o dostępnym projekcie dla wszystkich(wersja budżetowa,propozycje Qubrica) czy sztandarowej forumowej kontrukcji?
W sumie twoja koncepcja pasowała by do jednej i drugiej ideii. IMHO duzy onken na 12-15"+ reszta w OB mogłaby się sprawdzićm,ale to tylko moje zdanie
------------------------------------------------------------------
"Nie dziwota że są harde urodziwe panie
wszak im drzewo wynioślejsze, tym trudniej wejść na nie.
Wżdy i z panną, i ze drzewem kto nie kiep poradzi
trzeba owszem wziąć i zerżnąć, no i po zawadzie"

• Gość
15-05-2009, 23:30
Też nie za bardzo mam pomysł. Rzecz nie tyle jest w zwrotnicy do GDWK 12-19/150 bo tę to mogę zaproponować np. taką 1,8-2,2uF i 22uF oraz cewka 0,22-0,33uF do tego dzielnik rezystorowy L 2,2om i 1,1om, A przed całym filtrem rezystor 5om żeby wszystko dopasować do efektywności 86-88db. Problem mam raczej z głośnikiem niskotonowym. Tuba jest długa i nie wiem jak ustalić dla niej środek akustyczny. Wszystkie sensowne rzeczy które mi wychodzą wskazują że powinna być wysunięta przed głośnik niskotonowy. Ale wtedy nie ma zgodności fazowej... Coś czuję że nawet pomiarami się nie dojdzie do w miarę liniowej charakterystyki i trzeba będzie robić jak Tonsil w Zusach takie duże siodło na charakterystyce częstotliwościowej. Szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się w to bawić. Już prędzej z GDWT 9/100 by to wyszło lepiej.

A najlepiej skoro buda ma być dla wszystkich to z jąkaś tanią Tonsilowską kopułką.

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
16-05-2009, 02:02
niekoniecznie tania, ale sprawdzona i lubiana przez wielu (i nie mówię że nie Tonsil)..
Jako ogólnodostepna forumowa nie robiłbym udziwnień i poszedl w dwudrożny b-r z nieduzym średnioniskotonowym, bo jednak większość osób takie rozwiązanie zadowala..
Do flagowca zdecydowanie jestem za tubami. Kontrola nad kierunkowością to moim zdaniem podstawa dobrego systemu audio. Nie bez powodu większość dobrych nagłośnień (też estrada) na tym się opiera.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
16-05-2009, 03:12
Ile ludzi tyle gustow. Dla mnie np kierunkowosc tub to ich najwieksza wada w systemie domowym ( w systemie monitorow studyjnych oraz naglosnien profesjonalnych PA jest zaleta ). Systemy omnipolarne wg mnie zblizaja sie do najwierniejszego udawania prezentacji dzwieku. Kompletny zestaw "cebulek" MBL bylby moim ostatnim audio w zyciu :) no chyba zeby zrobili cos jeszcze lepszego... Tak czy owak troche offtopem pojechalem, a wracajac do kolumny forumowej, to nie mam watpliwosci, ze musi ona sie skladac z powszechnie dostepnych i w miare tanich przetwornikow. Jak ktos tu rzuci pomysl na niskotonowca za 400zl lub wiecej to ja podziekuje :) Projekt musi byc latwy do wykonania nawet przez zupelnego laika, bez udziwnionych frezow, scietych przednich scianek al\'a Avalony czy innych frazesow. Ktos rzucil haslo na open baffle, bardzo dobry pomysl pod warunkiem, ze komus bedzie odpowiadac wielkosc samych kolumn-desek.
Fajnie, ze kazdy ma swoje trzy grosze, ale trzeba jakos ustalic w jakich ramach mozemy sie zmiescic. Czy to ma byc maly monitor z 16cm na basie, czy klasyczny 3-drozny monitor, lub podlogowa kolumna wolnostojaca.
Padl tez pomysl, na takie cuda jak plazmowe glosniki, panele etc, no fajnie, ale kto to tak naprawde zrobi i ile osob to skopiuje?
Temat jest mocno ciekawy i mysle, ze sporo poczatkujacych audiofilow ( za jakiego rowniez sie uwazam ) chcialoby wlasnie tutaj znalesc gotowa, latwa do wykonania recepte na dobry dzwiek z niedrogiej kolumny. Nie widze przeszkod dla zastosowania rodzimych produktow, czy to Tonsila czy STX.
Niesmialo chcialbym zwrocic uwage na konstrukcje aktywne, ktore maja swoje w niezaprzeczalne zalety ( rowniez ekonomiczne ). Dostep do tanich, gotowych, zmontowanych koncowek mocy na TDA czy LM jest bezproblemowy, upchanie tego w zgrabna obudowe z pewnoscia nie zrobi klopotu. Trudnosc w zlutowaniu tego do kupy jest taka sama jak zlutowanie przecietnej zwrotnicy. Gdyby taka konstrukcja powstala, to poczatkujacym audiofilom ( i nie tylko oczywiscie ) brakowaloby jedynie zrodla dzwieku... Coraz wiecej osob uzywa komputera jako zrodlo dzwieku, lub czegos w rodzaju serwera plikow. W takiej sytuacji aktywna konstrukcja spelnia swoje zadanie znakomicie, a dodatkowy klocek w postaci wzmaka ( w przypadku pasywnych zestawow ) nie zajmuje miejsca. No chyba, ze ktos lubi wiecznie przelaczac kabelki i zmieniac wzmaki ;)

lancaster

• Gość
16-05-2009, 07:57
arczar pisze zupełnie serio. Jeżeli audio świat zachwyca sie APT50 zainstalowanym w WLM...dodam ze zachwyty te są moim zdaniem częsciowo przynajmniej uzasadnione :) .... to tym bardziej moim zdaniem lepszy tweeter tonsilu, który zaproponowal Qubric będzie mile widziany....tak wiec mamy nienajgorszy poziom kolumn za ok 20Kzł(żeby zadzialać na wyobraxnię ;)) w tym temacie.
Woofer 20cm z 12/19 tez da sie lepiej zszyc niż wspomniany wyzej APT50 z 25cm wooferem....wiec nie widzę problemu.
W zasadzie jedyny dla mnie kłopot, żeby bas nie zrobil sie "standardowy"...ale to kłopot raz, ze dla mnie bo większosc osob taki lubi(lekka "podusia") a dwa, że zyskujemy dzieki temu wiekszą uniweralnośc jeśli chodzi o muzye wspolczesną(rozrywka). Koejny + to wymiary. Pomysł jest fajny....ale wicie rozumicie kiedy pojawiaja sie woofery 12-15" pojawiają się też obudowy zbierająca m2 w mieszkaniu....niestety
Postaramy się tylko nie zatluc zbytnio efektywności i bedzie OK
...a opcję aktywną na TDA, lub LM-ach widziałbym prywatnie jako opcję po prostszej wersji pasywnej.
Można zrobić firmwą płytke z filtrami i ampami...troche wiecej z tym zachodu a pamietajcie że zupelnei początkujący DIY rob najczęsciej jakis jeden pojedynczy element toru....moze nawet zrobilbym aktywne sterowanie glośnikow ale ze wzmacniacza nie zabudowanego wewnatrz, tylko klasycznie wzmak+zwrotnica na zewnatrz - Hi End ;)

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
16-05-2009, 11:21
Panowie, temat wyszedł od kolumn, ale propozycja aktynej opcji wydaje się na tyle uniwersalna, że może warto się nad tym zastanowić.
Od razu zaznaczam, że jestem kompletną nogą z elektroniki. na AS ktoś w watku o aktywnych kolumnach pisał, że ma system z 6-kanałową końcówka mocy po 50 watów,  o oddzielną regulacją wzmocnienia, odcięcia i fazy dla każdego kanału + ponetcjometr Master lub preamp. Dla naszych potrzeb mozna by górę i środek zrobić po 25 wató a dół trochę mocniejszy. Każdy masz już jakiś wzmacniacz w domu, więc mozna robić opcję na podłączenie zewnętrznego pieca do napedenia basu - byłoby to jeszcze bardziej praktyczne.
Niech mnie ktoś poprawi, ale jeśli kady kanał robimy osobno ( jak w dual-mono wzmacniaczach ) to można uninąć problemów z masą które sa chyba jednym z największych problemów.
Całkiem żwawo rozwijał się ostatnio wątek o prostych wzmaniaczch mocy.

Gdyby istniał taki uniwersalny projekt, mozna sobie potem robić w miarę dowolne kombinacje głośników i opis projektu sprowadzałby się do opublikowania ustawień tego urządzenia.
na AS był podobny projekt opisany jako Aktywizator, czy jakoś tak, ale przeszedł bez większego echa.

Widziałbym to naprawdę minimalistycznie, aby na początek każdy mógł to zbudować, a jeśli się to przyjmie i sprawdzi to mozna go hajendzić.
Sądzę, że taki projekt spotka się z więksym zaniteresowaniem, niż kolejne budżetowe kolumny, do tego jest oryginalny, w miarę tani i daje multum możliwości.
Mozna to nawet zrobić jako równoległy projekt, bo kilka osów już sporo wysiłku wniosło w dyskusje nad forumowymi kolumnami.

Co Wy na to?

• Gość
16-05-2009, 14:33
A nie chcielibyście zrobić na GDN20/80/2? Ten głośnik jakoś tak mi się lepiej zszywa na symulacji z tubkami? A GDN20/100/3 ma tak ukształtowany przebieg ze może dociągnąć do 3,5kHz i trudno to wyciąć choć silnych pików nie widać.

GDN20/80/2 można by np. włożyć w podłogową 40 litrową obudowę. I filtrować cewką 1,8mH oraz układem RC 10uF + 2,2om. Do tego układ RLC 4,7mH+10om+330uF który wg mnie rozpłaszczy drugi szczyt rezonansowy bass-reflexu i obniży - wypłaszczy cały zakres od100 do 1000 Hz. Na symulacji wygląda to płasko równo na poziomie86db. Jest tylko mały problem... nigdy nie stosowałem układów rezonansowych i nie wiem jak to będzie grało, może brzmieć cokolwiek nudno.
Do tego GDWT 12-19/150 filtrowany 1,8uF  i 22uF cewka 0,27mH. Dzielnik rezystorowy L 1,1om + 2,2om oraz rezystor przed zwrotnicą 3,9-4,7om
Głośniki połączone w przeciwfazie.

Wykres mieści się w paśmie 3-4db za wyjątkiem skraju pasma powyżej 10kHz. Impedancja rośnie w okolicach 2khz do 60om

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
16-05-2009, 14:37
Podoba mi sie pomysl, zrobienia zestawu pasywnego w taki sposob, aby mozna bylo bez problemu zmienic go na aktywny. Pierwsze co przychodzi mi do glowy to trojdrozny monitor pasywny ze zwrotnica nie umieszczona w srodku obudowy. Mozna wykonac podstawki w pod monitor ( bo przeciez kazdy monitor na czym musi stac), w ktorych to wlasnie znajdowalaby sie zwrotnica lub elementy aktywne w zaleznosci od konstrukcji. Ewentualnie mozna tez wykonac wolnostojaca konstrukcje, w ktorej bedzie miejsce na dodanie elementow aktywnych.  
Osobiscie sklaniam sie do konstrukcji trojdroznej poniewaz niechcialbym aby kolumna forumowa byla kolejnym, setnym nudnym monitorkiem dwudroznym. Przy zestawie 3droznym bedziemy mieli wieksze pole do popisu, co z pewnoscia bedzie mialo duzy wplyw na ogolna jakosc dzwieku.

Jesli chodzi o same glosniki do takiego zestawu,  to rzucam taka propozycje: na bas Tonsil  GDN 20/100/3, srednie tony GDM 16/150, a wysokie tony to jeszcze nie wiem ale najchetniej widzialbym tu jakis metal :)

• Gość
16-05-2009, 14:38
podział pasma wypada około 2,5-2,8kHz a filtrowanie tubki jest tak silne że przy 2000hz jest już -12db więc rezonans nam ni epowinien przeszkadzać. Zapas mocy na tej tubce też powinien być wystarczjący.

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
16-05-2009, 14:53
->meloV8
Dopóki nie pójdziemy w konkret, wyjaśnij mi proszę meloV8 jak jednolita kierunkowość pokrywająca cały obszar odsłuchowy może być wadą? (popieram pomysł Qubric_a)

Poziom ze zródła dookólnego spada dwa razy szybciej niż z płaskiego(tuby) z podwojeniem odległości co powoduje że w miare normalnie postawione w okolicach sciany bedą podbijały bas im dalej od nich będziemy sie znajdowali, nie mówiąc już o "urozmaiconej" ch-ce przenoszenia zależnej od pomieszczenia.
Tuba jedynie nadaje kierunek dźwiekowi, tak aby nie wytracał sie on niepotrzebnie na ścinach, a leciał prosto do słuchacza (stąd też większa skuteczność tub).
Źródło punktowe nie stojące w okolicy środka pomieszczenia to wg mnie nie jest dobry pomysł!

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
16-05-2009, 15:16
>> janko
Poniewaz jednolita kierunkowość w naturze wystepuje rzadko, wiekszosc dzwiekow to dzwieki odbite. Nie chce wchodzic w dywagacje poniewaz, moja wiedza jest w tym temacie niewielka. Twiedze tylko, ze mi osobiscie bardziej odpowiada sposob prezentacji dzwieku z glosnikow omnipolarnych ( ewentualnie dipoli) lub wynalazku typu stereolit. Tuby maja swoje niezaprzeczalne zalety, ale ja nie lubie siedziec w jednym miejscu w  bezruchu, bo w przeciwnym wypadku wyjde z pola kierunkowosci tubek. Dlatego powtarzam:  Tuby jako dzwiek monitorowy, studyjny, koncertowy TAK, jako "zanurzenie w dzwieku" i hektary sceny dzwiekowej NIE. Wszystko zalezy od tego jak lubimy sluchac muzyki :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
16-05-2009, 15:45
Trzeba brać przykład z najlepszych na przód kopółka metalowa a na tył kolumny tani wysokotonowy wysoko efektywny tubowiec do robienia tzw ambience. Tak grającę kolumny słuchałem i dzwięk jest bardzo fizjologicznie odbierany bo dochodzi nam jeszcze 3 wymiar potrzebny dolokalizacji w przestrzeni nie zawsze dobrze wychodzacy w głośnikach podajacych dżwięktylko na twarz

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
16-05-2009, 16:42
Właśnie o to chodzi że w przypadku tub kierunkowość możemy ukształtować i w obszarze osłuchu będzie bardzo jednolita.
Problemem jest płaska ch-ka czestotliwościowa, ale jak już sobie z nia poradzimy rezultaty mogą być powalające.. Co ja mówię? są!
I nie ma efektu wyjścia z pola kierunkowości jak w szerokopasmówkach!

MBL-e grają dobrze bo "napełniają" pomieszczenie jednolitym dźwiękiem, jednak sądzę że lepszy jedolity dźwięk o kącie rozchodzenia 60x60 stopni i mniej problemów z akustyką. Poza tym jesteśmy w dziale DIY!:)

• Gość
16-05-2009, 17:04
Rafaell, 2009-05-16 15:45:47

A tam, kiedyś słuchałem, co prawda krótko, zespołów Mirage i jakoś mnie nie zachwyciły. Duzo lekko poduchowatego basu. Jakoś tej przestrzeni nie poczułem za bardzo... Zreszta jak mozna zrobić przestrzeń kiedy jej nie było na nagraniu... Mozna się bawić w jakies omnipolarne rozwiązania. Visaton miał taki zestaw Fontana i Fontanella czy jakoś tak podobnie się nazywający, ale tego raczej sobie tutaj nie wystrugamy sposobem domowym.