Właśnie przeczytałem (środek mocno pobieżnie, gdyż nie znam się na modelach i parametrach głośników) ten wątek.
Na wstępie muszę napisać, że nie jestem audiofilem, expertem w konstrukcjach audio, ani studentem :).
Jestem mocno zainteresowany wykonaniem samemu pary kolumn, ale nie mam czasu aby wgłębić się w tematykę ich konstruowania. Za dużo danych aby wszystko to zrozumieć w parę miesięcy.
Gorąco popieram inicjatywę stworzenia czegoś wspólnie.
Przez wiele lat stał w domu zestaw diory z altusami i zbierał kurz. Ostatnio się to troszkę zmieniło i sprzęt zaczął być znów używany.
Na początek wymieniłem wzmacniacz diory na konstrukcje DIY opartą na TDA1558 i TDA1554 (podpatrzoną na forum wątek obok :] ). Teraz różnicę w dźwięku usłyszy nawet głuchy ;).
Po odsłuchach mojego projektu wzmacniacza na kolumnach
http://www.studio16hertz.pl/kolumny/mimo/mimo1.html nie mogę słuchać altusów.
Nie miałem pojęcia że 2way z BR może grać tak dynamicznie. Mało w życiu słyszałem ale ta polska konstrukcja mnie rozwaliła na łopatki. Nie wiem co siedzi w środku jakie są głośniki, itp. Ale wygląda i gra rewelacyjnie. Ale i kosztuje niemało.
Ponieważ modyfikacji altków 110 jest bezsensowną stratą czasu postanowiłem, że wykonam coś samodzielnie w oparciu o opracowany przez kogoś projekt. Tutaj liczyłem że w wątku pojawi się gotowy przepiś :) jak zrobić za parę gorszy super głośnik :). Zawsze byłem naiwny.
Rozumiem że stworzenie uniwersalnej kolumny do niewielkiego/średniego salonu jest sprawą ciężką. Ale może koledzy wskażą mi o ile nie autorski i zbiorowy. To może jakiś gotowy projekt kolumn do salonu.
Szukam kolumn 2way wolno stojących. Nie chce kolumn szerokich. Nie muszą być strasznie wąskie, ale muszą być węższe od altusów (szerokość do 25cm, najlepiej 20-21cm w obrysie). Wysokość nie gra roli.
Chciałbym mieć czytelną górę, naturalny środek i rozsądnie grający dół (bez próby zrobienia z kolumny subwoofera).
W renowacje altków wsadziłem już paręset złotych i uzyskałem "deficyt budżetowy" :). A na innym forum przeczytałem że coś się da z tego zrobić.. agitacja polityczna.. i pewnie grupa agentów PRL pisała te wątki.
Moim marzeniem na forumową kolumnę to głośniki i zwrotnice dostępne w sprzedaży detalicznej (np.
http://www.janbo.com.pl/) tylko dobrana z głową i odpowiednio wykonana obudowa.
Może których z kolegów ma jakiś autorki projekt na gotowych puzlach, który gra "wyśmienicie" i może nim podzielić z innymi ?.
Jeżeli nie da się dobrać gotowej zwrotki pasywnej do jakiegoś zestawu to na upartego pokuszę się na wykonanie samemu, ale w nawijaniu cewek zawsze byłem kiepski :).
Pozdrawiam wszystkich uczestniczących w dyskusji i życzę udanego projektu.