Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
28-04-2009, 20:59
Toś ale napisał Raf.. no ale masz rację!

Moim zdaniem ustalmy najpierw cele jakie chcemy osiągnąć.
Jestem przede wszystkim za dużą dynamiką od dość niskiego basu po samą górę i kontrolowalną kierunkowością żeby w każdym nawet słabym akustycznie pomieszczeniu grało to lepiej od...

Dwudrożna kolumna nie spełni tych werunków chyba że będzie brał w tym udział elektrostat/magnetostat, a tego chciałbym uniknąć.
Odpadają wynalazki typu OB na dole, głośniki szerokopasmowe i zwrotnice pierwszego rzędu.

PiotrekD

• 17 / 6013
  • Nowy użytkownik
28-04-2009, 22:02
To może lepiej  kierujcie sie wskazówkami z tego wątku-moim skromnym zdaniem nie ma sie co pchać w półśrodki
,jak juz cos tworzyć to z "jajami"...wiec może właśnie bezkompromisowość powinna być na pierwszym miejscu przy takim projekcie.

http://www.audiostereo.pl/Bezkompromisowa_kolumna_diy__25182.html

Pozdrawiam

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
28-04-2009, 22:38
no,no..
Ok, inaczej. Tony niskie.
1. Uzyskać 90 dB SNR w miejscu odsłuchu (załóżmy 3m od głośników), pamiętając że poziom ciśnienia akustycznego spada o 6 dB z każdym podwojeniem odległości, a poziom tła wynosi 20dB SPL (czyli jest baaardzo cicho).
110dB w zakresie do 100Hz.. co proponujecie?

lulu

• 55 / 6058
  • Użytkownik
29-04-2009, 10:51
średnica bardzo nasycona czytelna nie mniej jednak  przesunieta w dól, jej zakres wyższy nieco wycofany, góra pasma b. dobra, zróznicowana i z doskonałą barwą i detalami.
lulu

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
29-04-2009, 11:56
tu nie definiujemy zestawu idealnego tylko rozawżamy jak go wykonać..
Pełen zakres dynamiki w całym paśmie, detaliczność, brak podbarwień, liniowość (żadna przesunięta w dół czy wycofana!), żeby "chociaż" wyczerpać techniczne możliwości CD (albo prawie).
Ja mam kilka koncepcji ale nic to jeśli jestem sam.

H.P.

• 166 / 6107
  • Aktywny użytkownik
01-05-2009, 19:27

pascal

• 38 / 5725
  • Użytkownik
14-05-2009, 14:10
Właśnie przeczytałem (środek mocno pobieżnie, gdyż nie znam się na modelach i parametrach głośników) ten wątek.
Na wstępie muszę napisać, że nie jestem audiofilem, expertem w konstrukcjach audio, ani studentem :).

Jestem mocno zainteresowany wykonaniem samemu pary kolumn, ale nie mam czasu aby wgłębić się w tematykę ich konstruowania. Za dużo danych aby wszystko to zrozumieć w parę miesięcy.

Gorąco popieram inicjatywę stworzenia czegoś wspólnie.

Przez wiele lat stał w domu zestaw diory z altusami i zbierał kurz. Ostatnio się to troszkę zmieniło i sprzęt zaczął być znów używany.
Na początek wymieniłem wzmacniacz diory na konstrukcje DIY opartą na TDA1558 i TDA1554 (podpatrzoną na forum wątek obok :] ). Teraz różnicę w dźwięku usłyszy nawet głuchy ;).

Po odsłuchach mojego projektu wzmacniacza na kolumnach http://www.studio16hertz.pl/kolumny/mimo/mimo1.html nie mogę słuchać altusów.
Nie miałem pojęcia że 2way z BR może grać tak dynamicznie. Mało w życiu słyszałem ale ta polska konstrukcja mnie rozwaliła na łopatki. Nie wiem co siedzi w środku jakie są głośniki, itp. Ale wygląda i gra rewelacyjnie. Ale i kosztuje niemało.

Ponieważ modyfikacji altków 110 jest bezsensowną stratą czasu postanowiłem, że wykonam coś samodzielnie w oparciu o opracowany przez kogoś projekt. Tutaj liczyłem że w wątku pojawi się gotowy przepiś :) jak zrobić za parę gorszy super głośnik :). Zawsze byłem naiwny.

Rozumiem że stworzenie uniwersalnej kolumny do niewielkiego/średniego salonu jest sprawą ciężką. Ale może koledzy wskażą mi o ile nie autorski i zbiorowy. To może jakiś gotowy projekt kolumn do salonu.

Szukam kolumn 2way wolno stojących. Nie chce kolumn szerokich. Nie muszą być strasznie wąskie, ale muszą być węższe od altusów (szerokość do 25cm, najlepiej 20-21cm w obrysie). Wysokość nie gra roli.
Chciałbym mieć czytelną górę, naturalny środek i rozsądnie grający dół (bez próby zrobienia z kolumny subwoofera).

W renowacje altków wsadziłem już paręset złotych i uzyskałem "deficyt budżetowy" :). A na innym forum przeczytałem że coś się da z tego zrobić.. agitacja polityczna.. i pewnie grupa agentów PRL pisała te wątki.

Moim marzeniem na forumową kolumnę to głośniki i zwrotnice dostępne w sprzedaży detalicznej (np. http://www.janbo.com.pl/) tylko dobrana z głową i odpowiednio wykonana obudowa.

Może których z kolegów ma jakiś autorki projekt na gotowych puzlach, który gra "wyśmienicie" i może nim podzielić z innymi ?.
Jeżeli nie da się dobrać gotowej zwrotki pasywnej do jakiegoś zestawu to na upartego pokuszę się na wykonanie samemu, ale w nawijaniu cewek zawsze byłem kiepski :).

Pozdrawiam wszystkich uczestniczących w dyskusji i życzę udanego projektu.

• Gość
14-05-2009, 22:51
Ale kto ci każe nawijać cewki... nie wystarczy ich kupić?
No i jeszcze... ile masz tych pieniędzy co to ich nie masz???

Oraz ostrzeżenie - w tym wątku nie rozważamy na temat budowy najbardziej neutralnej kolumny na świecie, tylko najłatwiejszej do złożenia. Ja siedzę w seasach, tonsilach i vifach to o takich tutaj piszę. Inni siedzą w estradowcach, tubowcach, szerokopsamowcach - to też o takich piszą. Ale chyba nikt nie proponował jeszcze naśladowania brzmienia Studio16Hz ???

PS. O! Na zdjęciach powyżej jak żywy mój pomysł na GDN 20/100/3 i GDWT 12-19/150 :)))

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
14-05-2009, 23:32

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
15-05-2009, 00:00
Qubric, czy moglbys podac propozycje zwrotnicy do monitora na GDN 20/100/3 i GDWT 12-19/150 ? O ile GDN dosc latwo opanowac, to zastanawiam sie jak dokleic do gdn tego tubowca, ma troszke "szalona" charke.

lancaster

• Gość
15-05-2009, 08:37
"PS. O! Na zdjęciach powyżej jak żywy mój pomysł na GDN 20/100/3 i GDWT 12-19/150 :)))"

Qubric, pomysl moze sie okazac genialny. Znajomy zapakowal GDWT 12-19/150 z 30cm niefiltrowanym wooferem Audaxa i pod pewnymi wzgledami dxwiek jest rewelacyjny.
Nie bede pial pod niebiosa ze to jakis over the top bo nawet prywatnie jako fan tego typu rozwiazan slysze niedociagniecia....szkoda ze sie porobilo ostatnio z Tonsilem bo nie wiadomo jak bedzie z  dostepnoscia glosnikow, ale sam pomysl...bez kozery powiem Shindo Lotus ;)

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
15-05-2009, 12:31
Czyżby Grzegorz szukał alternatywy dla Sab?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

lancaster

• Gość
15-05-2009, 12:33
Sluchanie hornow to jeden z potezniejszych urokow rzucanych w krolestwie audiofilskich uciech :/

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
15-05-2009, 16:59
a konkretów jak nie było tak nie ma..
moim zdaniem specjaliści od 2-way powinni uzgodnić kompromisowy projekt kolumny z dobrymi ogólnodostępnymi przetwornikami prostą do wykonania zwrotnicą (+sklep w którym można owe elementy kupić),wymiarami obudowy (bass-reflex) i sposobie oklejenia (w wersji z folią lub fornirem).
Chodzi o to żeby ktoś kto nic nigdy sam nie zrobił;) mógł wejść poczytać, poklikać i w jeden weekend wykonac pare dobrze grających kolumn.

Równolegle może powstać projekt wieloosobowy, bardziej zaawansowany na mniej popularnych patentach. Taka perełka tego forum..:)

arczar

• 63 / 6060
  • Użytkownik
15-05-2009, 20:17
Perełka i pokazówka forum mogła by IMO zaskakiwać patentami typu: głosnik plazmowy o któreym toczy sie dyskusja, albo panel DML+bas
------------------------------------------------------------------
"Nie dziwota że są harde urodziwe panie
wszak im drzewo wynioślejsze, tym trudniej wejść na nie.
Wżdy i z panną, i ze drzewem kto nie kiep poradzi
trzeba owszem wziąć i zerżnąć, no i po zawadzie"