Pytanie o zmianę efektywności zadałem bo akurat wprowadzałem dane do symulatora. Wpisałem dwa głośniki 8omowe łączone równolegle i wtedy impedanacja spadła o połowę a krzywa SPL wzrosła o około 6db.
Ponieważ nie mogę zasymulować połączenia szeregowego głośników to chciałem wykonać taki jakby schemat zastępczy dla pary głośników. I tak właśnie łączenie szeregowe będzie powodować wzrost impedancji dwukrotnie tylko się zastanawiałem czy nastąpi wzrost efektywności.
A dlatego tak kombinuje bo można by zastosować łączenie szeregowe np. GDN 13/40/2 4om, które mają bardzo wygładzoną charakterystykę przenoszenia i parametry lepiej pasujące do BR nawet powinny dać lepszy impuls niż wersja 8om.
Można też z wersji 8omowych zrobić układ 2.5 drożny otrzymując efektywniejsza pracę basu z zachowaniem zalet małego głośnika, dobrej kierunkowości i możliwości wyższego odcinania.
Wreszcie pomysł, klasyczny, czyli GDN 17/100 plus Seas - monitor w zgrabnej 15 litrowej obudowie.
Albo cos podobnego na np. Daytom RS180 plus Seas - to dla osób lubiących twarde membrany bo ten Dayton ma chyba membranę z aluminium?
Nadal jednak wydaje mi się że wersja 2 drożniaka na GDN 20/100/3 z jakimś dobrym Seasem w skromnej ale podłogowej obudowie byłaby najlepszym rozwiązaniem... Może w połączeniu z wavequide od Monacora? Gdzieś były pomiary Seasa w tej tubce?
Pamiętajcie że piszemy o kolumnach forumowych, czyli pomyśle, który powinien być dla każdego możliwy do zrealizowania i jak najbardziej praktyczny.