Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

• Gość
16-03-2009, 21:42
w przyblizeniu chodzi mi o to:
Na rysunku sa dwie tuby asferyczne opisane różnym promieniem. Jesli chciałbym żeby ta opisana dłuższym promieniem miała takie samo pole powierzchni wylotu jak ta opisana krótszym to, jej krzywizna nie byłaby 1/4 długości okręgu. Ponadto w stosunku do tej opisanej krótszym promieniem byłaby też głębsza. Krzywizna tej opisanej wiekszym promieniem nadal ma kształt wycinka okręgu. Czy w takim razie taka tuba nadal jest tubą asferyczną i działa jak asferyczna, czy jednak już zupełnie inaczej?

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
16-03-2009, 21:55

>> Qubric_, 2009-03-16 21:42:08

Wydaje mi sie ze tak obcieta tuba bedzie dzialala juz zupelnie inaczej - bedzie bardziej vawegudie niz hornem.
Nie wiem czy zwrociles uwage , ale w pierwszym z zamieszczonych przeze mnie linkow user Fangio zalaczyl spakowane zipem arkusze kalkulacyjne do Excela , czy Open Office . Arkusz ten oblicza nam wspolrzedne punktow tworzacych krzywa. JEDYNYMI  parametrami definiowanymi przez uzytkownika jest srednica "wlotu" oraz wstepnie zalozona czestotliwosc graniczna tuby. Jej ksztalt  a zatem i dlugosc sa pochodna tych dwoch parametrow.

W arkuszu kalkulacyjnym mozna sobie to na szybo zobrazowac  tworzac z uzyskanych wspolrzednych wykres.
Wydaje mi sie ze tak uzyskana krzywa bedzie profilem tuby sferycznej , natomiast jej obcinanie , skaracanie itp pozwola nam stworzyc jedynie profil vaweguide o blizej niesprecyzowanych wlasciwosciach ( zwlaszcza jezeli chodzi o ksztaltowanie czola fali itp)

Pozdrawiam
WaldeK

• Gość
27-03-2009, 10:11
>> Qubric

chyba nie zdążysz z tym Tonsilem ...

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
07-04-2009, 00:09
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich!

Słyszeliście o SynergyHorn Toma Danley\'a..? http://www.danleysoundlabs.com/
Gość zna sie na rzeczy, wymyślił i opatentował tube do której pompuje kilka głośników, czego efektem jest b. duża skuteczność, zgranie fazowe, liniowość częstotliwościowa i kierunkowa oraz punktowość źródła.

Spędziłem sporo czasu czytając (diyAudio pomogło) myślac i symulując, aż doszedłem do wniosku że to jest mój typ.

Oto mój zstaw i jednocześnie propozycja którą można wykorzystać (może częściowo) do forumowych kolumn.
Jako SUB gra Tapped Horn (25-85Hz@24dB/okt), w kolumnach 25cm zmodyfikowane Tonsile w zamknietych (do 330Hz@12dB/okt), w tubie średniotonowy STX GDM-14-150-8-SCX (330-3000Hz@12dB/okt), i wysokotonce Vienna Acoustics (3000-20000Hz).
Do podziału aktywnego używam Audigy2 ZX na KX-ach i łącznie z subem zużywa to 8 kanałów (2 na sub do mostka).
Wszystko zgrane z pomocą mikrofonu pomiarowego z miejsca odsłuchowego:)
Jak dopieszczę cięcia, stromości, głośności poszczególnych głośników elektronika pójdzie do kolumn (OP-Ampy i LM-ki 3886 albo 3875).

Zwrotnice aktywne są poprostu lepsze i łatwiejsze.

lancaster

• Gość
07-04-2009, 08:35
janko, rewelka. Przewidujesz aproszenie gosci na odsluch ?
znajomy zachwycal sie ostatnio Martion horn:
http://www.martion.de
aktywne horny - i po nich ponoc niczego juz nie da sie sluchac :)
...troche z przymrożeniem oka....ale kto wie.
w kazdym razie dynamika i dramaturgia na poziomie niedostepnym dla jakichkolwek innych zestawów
100% live.

lancaster

• Gość
07-04-2009, 08:37
...tak sobie myślę ze ak na temat o forumowe olumnie robi się mao budżetowo....ale co tam....sorki a offtopa, nie moglem się powstrzymac :)

janko, serio. Mozna posluchac Twoiego systemu ?

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
07-04-2009, 10:17
Janko,
twój zestaw wygląda bardzo fajnie. Koszt jego zrobienia jest chyba do zaakceptowania. Pewnie o wiele drożej wychodzi zrobić okrągłę tuby, niż twoje?
Odszedł 13.10.2016r.

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
07-04-2009, 12:11
Nie wiem ile kosztują okrągłe tuby, ale podejrzewam że więcej niż moje (to tylko odpowiednio docięty MDF).

Koszty naprawdę są śmieszne. Op-ampy takie jak stosuje M-Audio kosztuja 1zł/szt, lm-y to wiadomo plus zasilanie do nich. Koszt niewiele wyzszy niż dobrych zwrotnic pasywnych, a efekt lepszy nawet przy wykorzstaniu
zwykłych elementów. Przy aktywnym podziale współczynnik tłumienia wzmacniacza jest jednakowy w całym zakresie częstotliwości!

Lancaster przyda mi sie kilka obiektywnych opinii także można się spotkać.

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
10-04-2009, 10:01
Przepraszam za oftop ale mam taki problem. Proszę pomóżcie, chciałbym zrobić kolumny, zastanawiałem się nad monitorami na seasach ER18RNX i 27TBFC/G lub klon proac R2.5. Może macie jakiś Inny pomysł, Do tej pory gra ostinato 2000. pokój 12m2. sprzęt symasym + pre lampowe barszczyka + denon dcd 1015. Mam nadzieję że nie rozzłościłem wywodem bywalców tego forum, pozdrawiam.

lancaster

• Gość
10-04-2009, 10:08
Jak dla mnei duzo bardzie in plus rokuje projekt na Seasie.
Zrówno dźwiekowo jak i jezeli chodzi o łatwosć wysterowania.....w sumie ER+27TBFC/G to vardzo dobry pomysł jak dla mnie.
Dlaczego mialbyś kogoś rozzłościć ?:))

janko

• 186 / 5711
  • Aktywny użytkownik
10-04-2009, 19:46
A tak swoją drogą zna ktoś aktualne sprawdzone źródło oryginalnych LM-ów 3886 lub 3875?
Dotychczas kupowałem w sprawdzonym sklepie w P-niu ale przy tej ilości... myślę...

Patrzcie to:
http://www.cowanaudio.com/ -> "Unity, The Finale" (po lewej)
ogólnie to Cowan zna sie na rzeczy:)

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
25-04-2009, 08:30
Gadu gadu a tu chciałbym Wam pokazać moje nowe potwory

lancaster

• Gość
25-04-2009, 08:48
Yolaos, bardzo fajne. Gratulacje.
Komplet Seasików ?

cadam