Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
14-02-2009, 15:30
...troche ta rozmowa przypomina dyskuse jakie kiedys czytalem w w watkach o Mite na as.
pomyy z wymiana tweetera na "lepszy", woofera na "lepszy"....a potem kilka razy suchalem paczek na tych "lepszych"
glośnikach i jakos lepiej od Mietków zagrac nie potrafily.
Nie winikajac w pasmo poczucie naturalności nie było lepsze niestety.

Sorry Qubric, ale nie mam na odleglośc przekoannia do zadnego głosnika.
Nei wykluczam ze 17/100 jest the best of tonsil....ale co z tego skoro nie ma go w salonie żeby odsłuchac(na allegro widziaem)...i moze mi sie taki troche rozbryany charakter prezentaci podoba ?
Nie tylko mi. Statycznie grających paczek jest na rynku sporo.....1-ka forumowa moze chyba być na najtańszych z dostepnych glośnikach ?
A potem wystarczy zrobic cos lepszego....od takiej taniochy to chyba nie bedzie problem ?:)

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
14-02-2009, 21:27
Marek, tak czytam właśnie ciekawą stronkę o aktywnej zwrotnicy.

http://sound.westhost.com/project09.htm

Temat aktywnej xo jak wiesz chodzi mi po głowie od dawna, a tu facet twierdzi, że jego "schemacik" jest niemal idealny fazowo, zmienia tylko fazę absolutną ale to ponoć niesłyszalne. O xo cyfrowych jeszcze googluję. (jak chcesz przetłumaczę na polski interesujące Cię fragmenty, daj znać na PW). na ww. stronce jest również program do wyliczania pożądanych wartośći kondówi rezystorów dla pożądanej koncepcji/głośnika.

Gainclone drogi nie jest, a i miejsca w środku jest sporo. Pomysł żeby stroić kolumnę pod GC wydaje mi się bardzo dobry, bo to niedrogi i bardzo przyjemny wzmak - nie ma dużego problemu finansowego żeby pójść w bi-amping. A nawet triamping i 3-way. (kupię sobie w końcu lutownicę, a co ;-).

Lity drut, first watt, full range.

lancaster

• Gość
14-02-2009, 21:35
Waldek, pomysl lepiej o sexie bo sie  w Pawłaikspecefał zamienisz !

A lutownicę kup. Dobry pomysl...zobaczysz jak juz raz zaczniesz to koniec Waldek. Koniec mowię Ci :)
....fajna sprawa ;)

Waldek wrzuc tłumaczenia, wiesz ze jestem prosty chlopak i język ojczysty tez w pewnym sensie jest dla mnie jezykiem obcym....niemniej jednak chętnie poczytam ;)

A teraz zmykam na małe conieco :D
...albo i wieksze...kto wie

lancaster

• Gość
14-02-2009, 21:44
Waldek, czy w  swoich kolumnach chciałyś miec 3 opampy szeregowo(18dB/oct) ?
czy moze mały fullrange w tubie i bas w OB ? - palenie albo zdrowie - wybor należy do Ciebie !!!!:)

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
14-02-2009, 21:56
Waldek, pomysl lepiej o sexie bo sie w Pawłaikspecefał zamienisz !

a właśnie co się stało z XYZ ?

a co do seksu, to leki które teraz biorę sprawiają, że o niczym już nie myśle - tylko siła przyzwyczajeń każe mi zastanawiać się nad "aktywne 3-way w podłogowej OZ, z owalnym szerokopasmowcem na środku"

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
14-02-2009, 22:05
>Waldek, czy w swoich kolumnach chciałyś miec 3 opampy szeregowo(18dB/oct) ?

"wybierja: Albo ja, albo wódka!! - A ile by tej wódki miało być?". normalna zwrotka też optymistycznie nie brzmi.

jedna rzecz mnie kiedyś uderzyła - wzmacniacze w celach komercyjnych robi się liniowe, ale chyba można je robić nieliniowe już nawet bez modyfikacji sygnału w axo (punkt pracy lamp dobiera się na linowym odcinku charakterystyki, to dlaczego nie na nieliniowym??)

a mały full range w tubie i bas w OB to brzmi już prawie jak "TO", choć sądzę że moja koncepcja odgrody międzypokojowej lub ogrodowej z ESL wspomaganych 50cm dynamicznymi będzie bliżej "TO"... :)))

• Gość
15-02-2009, 00:01
Lancaster – żeby nie było ze tylko zgredzę, wyjaśni ę że ja naprawdę trzymam kciuki za twój pomysł. To co pisałem o stosowaniu żółtej kopułki Tonsila też było na poważnie. Takie konstrukcje już były - no może prawie takie - i jednak ktoś je słuchał bez wymiotów.
Natomiast piszę o GDN 17/100 nie po to żebyś koniecznie go porównywał, tylko żeby uświadomić czytelnikom wątku że masz pewne specyficzne rozumienie dobrego brzmienia, które niewiele ma wspólnego z poprawnością.

Ja bym raczej u siebie w domu nie zastosował GDN 20/40 jeśli już bym miał robić jakiś oryginalny projekt to byłby GDN 20/80/2 plus GDWT 12-19/150FP. Tuba oczywiście zastosowana w celu lepszego przenoszenia mocy i określonej barwy brzmienia a nie dla SPL, bo przy średniej obciążalności 80W i efektywności 88db wystarcza tego na większość postprlowskich M-ileś w których nadal mieszka większość potencjalnych użytkowników... Nawet jeśli będą słuchać na średniej mocy wzmacniaczu lampowym.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
15-02-2009, 02:02
Jaka będzie wysokotonówka (oprócz proponowanej Przez Qubrica tuby)? Jak wypada GDW9/60?

> Cashlack

zwrotnice na filtrach L-R można też robić ze zboczami II rzędu, nie wszędzie IV rząd jest konieczny, poza tym, jak już są bufory na wejściu to można ich też użyć do korekcji baffle step bo bez tego będzie chudo w basie - chyba ze w ukąłdzie 3-drożnym tak wymodelujesz podział mid/bas na przegięciu krzywej BS, że żadne wyrównanie nie będzie potrzebne. BS można też w tym układzie korygować pasywnie.

"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

lancaster

• Gość
15-02-2009, 05:57
Qubric, bo ja wiem czy specyficzne ?
Akurat do 2 way zwracam uwage przy wyborze midbasu na zakres sredniotonowy.
Charakter prezentacji z proponowanych przeze mnie glośnikow jest podobny do tego jaki oferują Saby greencone(:)) wiem, wiem....stary badziew :))) - ludziom sie podoba czasami do tego stopnia ze do 10-20Kzł ciekawszych kolumn postawonych obok nie są w stanie znalexć :)
tzn dxwięk, otwarty, barwny, szybki....troche spolojnieszy niz w vintage, ae to nei powinno nikomu przeszkadzac.
Pozostaje kwestia basu. Tutaj tez niewiele specyficznego :)
Lubie zróznicowany - tak jak i reszte pasma.
W b-r silą rzeczy będzie neico podbarwiony....glosnik tez w tym temacie nie rozpieszcza(20/40 z dobrocią jak zauwazyles 0,8 niemal jak zauwazyes)
Na pocieszenie powiem, ze np. SF często pakuje glośniki do zbyt malych obudów teoretycznie.....glośniki to ciekawa srawa z a ich dobrocią....np o 20/40 sluchajac do w testowej tonsilowskiej obudowie lub z reki nie powiedzialbym ze ma wyzszy qts od glośników z ktrymi by porownywany(wieksze magnesy i nowoczeniejszy design, wiec jak sie domyslam "poprawny" - 0,3 qts:))
Jak w obudowie wyjdzie kiepsko to trudno - posluchamy.

GDWT 12-19 mam w chalupie, znamy, lubimy :)....ale do 3way lub z podzialem o 4K...można tez nizej go puscic ale słychac ze sie na srednicy przytyka(skala ucieka w górę na szczescie, wiec poczucie dynamiki nie siada....wlm go żeni ponizej 2K pojedynczym kondensatorem z tego co pamiętam)

• Gość
15-02-2009, 09:10
GDWT 12-19/150 podzielony jednym kondensatorem będzie miał silne podniesienie charakterystyki musiałby mieć mała wartość pojemności. Wtedy skala dynamiki ucieka. WML  nie stosuje tego głośnika, tylko GDWT 9/80/5F. Różnice między nimi są znaczne.

Żeby dobrze zintegrować GDWT z głośnikiem o średniej efektywności trzeba zastosować dość ostry filtr III rzędu i układ dzielników rezystorowych który obniży pasmo GDWT w zakresie 2-10 kHz. Powyżej raczej będzie lekka górka o około 5db przy 15 khz. Głośnik brzmiałby jasno ale nadal nie powinno się to mocno rzucać w ucho (tę górkę można ściąć układem RLC) GDWT 9/100FP jest pod tym względem łatwiejszy.
Taka jest specyfika głośników tubowych. Samego dołu  pasma wysokotonowej tubie nie zabraknie, bo dysponujemy wtedy dużą przewagą efektywności nad głośnikiem niskotonowym i tnąc go bardzo ostro otrzymamy podział w zakresie 2-2,5 khz

Jeśli go masz to wypróbuj pracę z następującym filtrem:
C1= 1,8-2,2uF, C2=12-15uF, L=0,27-0,3uF Dzielnik rzystorowy 1om szeregowo i 2,2om równolegle. Następnie przed całym filtrem rezystor szeregowy 4,7-5,6 om Wtedy przy 2khz powinien nastąpić spadek od efektywności średniej o -10-12db. Nie mam tego głośnika więc nie wiem jak ten układ zabrzmi, ale ten drugi kondensator -C2 powinien powodować podbicie i spłaszczanie pasma przenoszenia w zakresie od 2 do 3 kHz - im mniejszy tym większe będzie podniesienie charakterystyki w tym zakresie. Pytanie tylko jak brzmi sam dół pasma GDWT 12-16/150 potraktowany w ten sposób i jak ostro trzeba będzie ciąć niskotonówkę.

Mnie się barwowo podobał GDWT 9/70 w nim jednak po filtracji brakowało wysokotonowego blasku na samej górze pasma.

lancaster

• Gość
15-02-2009, 09:58
Qubric, znaczne róznice ? (12-19/150 vs 9/80 ?)
tzn jakie.....mi tam bardziej podobala sie jako calosć(w tym i gora) wlasnie 12-19/150.
Oba pusczałem pojedynczym kondem 2,2uF.
Mialemdo porwnania "oryginalny" Eminencowski APT50.
12-19 swobodniej poruszal sie w akresie średniotonowym gdzie w APT50 był on bardziej odchudzony i "naciągniety".

Taki podział i taka zwrotka jak proponujesz bylaby mysle OK - posłucham, woofer wtedy wyfiltrujemy 2 rzedem elektrycznym....powinno sie ładnie poskladać.

No i bardzo ładny zestaw zaproponowałeś :)
Bedzie drugi na tapecie do wykonania.

Skoro tak to pytanie do wszystkich : mam mozliwośc wykonania takiego zestawu profesjonalnie w b. ładnej stolarce/fornir dowolny(egzotyk etc).
 Jezeli znalazlaby sie osoba chętna na ktrąs z tych 2 koncepcji(horn na 12-19 z 20cm GDN 20/80 lub GDW 9/60+GDN20/40) reflektuje to dajcie znać - bedę robil 2 projekty rownolegle.

Zestawy pomierzone, przetestuję oba i dostroję do np. Klipscha.
Koszt wykonania takiego projektu oceniam na ok 1,5-1,7Kzł (w tym 1-1,2Kzl stolarka-obudowa fornirowana sklejka....tak sobie orientacynie stolarz zyczy kiedy rozmawailem z nim o tym projekcie  )
Kasy za robote nie chcę, potrzebny chętny na zakup wooferów 20/80
....ew mozna to machnąc w surówce mdf jako obudowę próbna....wtedy koszty to pewnie 500-600zl total :)
Sorki ze tak o kasie w zakladce diy....ale moze ktoś np. chcialby sprobowac a nie ma mozliwosci zrobienia obudowy, pomiarow itp.....2 projektow robic nie będe, bo trzeci stoi w domu(Beta 10CX+Selenium/BMS na zmianę..i chyba BMS:), 12-19 odpadl, ale tez podział 1,2K)

Wolałbym nie zagracac mieszkania po raz koleny mdf brzydalami/surowkami.

• Gość
15-02-2009, 13:29
Te znaczne różnice między GDWT 9/80/5F a GDWT 12-19/150FP polegają właśnie na kształcie tuby i wielkości magnesu (nie wiem czy na materiale membrany). Efekt to jak zauważyłeś więcej dołu pasma w GDWT 12-19/150FP

Proponując kolumnę na GDN 20/80/2 przyjąłem zwrotnicę odstrojoną II rzędu tzn L=1,5mH plus układ RC 12uF i  0 - 2,2om. Ponieważ charakterystyka GDN będzie się wznosić to jeszcze układ RLC 3,3mH + 10-11om + 400uF.
Powoduje to spłaszczenie charakterystyki GDN (choć nie wiem czy mam prawidłowe pomiary, nie weryfikowałem). Nastąpi zmniejszenie efektywności w tonach średnich (tj powyzej działania filtru RLC) ale z drugiej strony to dobrze bo musimy dołożyć rezystorów na GDWT co zmniejszy mu moc podawaną przy częstotliwości podziału, która będzie dość niska jak dla niego.
Możliwe że RLC nie będzie potrzebny, to nawet lepiej, albo z nim trzeba będzi ezmniejszyć cewkę do 1,2-1 mH dla wydobycia większej głośności  średnicy.

GDN 20/80/2 powinien pracować w obudowie BR do 40 litrów czyli chyba cos podobnego do tej dla GDN 20/40. Nie musisz robić od razu dwóch obudów. Do prób można  tubowca umieścić swobodnie na obudowie żeby można przesuwać, bo nie wiem dokładnie jaki ma offset więc przyjmowałem ok. 80mm. I przy takiej wartości połączenie obu głośników w przeciwfazie.

krisb_68

• 12 / 6012
  • Nowy użytkownik
15-02-2009, 16:27
Witam Wszystkich!

Panowie, przyglądam się temu wątkowi od początku!
Zdecydowanie uważam, że nasze rodzime głośniki maja zdecydowanie dobry stosunek jakości do ceny.
Sam poczyniłem głośniczki na bazie sławetnego GDN-a 13/40 4 i 8 R, na GDN-ie 17/100, wersja rozwojowa ;-), więc coś tam już posłuchałem i podziałałem!
Zdecydowanie do pomiarów, to obudowy robimy z surowego MDF-u, najlepiej z odkręcaną tylną ścianką lub jeszcze lepiej frontem, można wtedy zapodawać różne formatki pod różne głośniki i stosować różne pojemności obudowy! Koszt takie kompletu to ok. 200-250 zł. Oczywiscie skręcane obudowy z gotowych formatek w kuchni na stole! Ale po co więcej na tym etapie!
Ale do rzeczy!
GDN - 20/40, jak wynika z noty Protonsilu, ma bardzo wysokie Qts-0,79, co z racji tego zdecydowanie przesuwa go do obudowy zamkniętej! Iloraz Fs/Qts ok. 55!
GDN-20/60, ma też wysokie Qts, impuls będzie taki sobie, a i obudowa wyjdzie niemała!
Widać zostaje na placu boju GDN-20/80, obudowa nieduża, parametry niezłe, ale trzeba będzie kompensować impedancję, bo idzie w górę jak kryzys! Choć z tą kompensacją nie musi być aż tak tragicznie!
Najpierw dobór odpowiedniego tweeterka i dalej można już walczyć!
Z mojego doświadczenia wiem, że GDWT są fajne, ale w większych pomieszczeniach, w małych to jest krzyk i ciężko ustawić takie paczuszki!
Wybaczcie mi ten elaborat, ale grypa mnie rozwaliła i leżąc wymyslam, co by tu jeszcze dorzucić do tego zacnego pomysła! Małe zdjatko, cy by nie być gołosłownym ;-)....
Pozdrawiam
Kris

lancaster

• Gość
16-02-2009, 07:40
krisb, glśniki kiedy sie dobierze odpowiednio sa całkiem OK... na bank mozna lepiej bo tonsil nie silil sie na state of art, tylko pracował z tego co widac na glosnikach dla  "popularnego" odbiorcy.
Mozna z nich wybrac calkiem interesujące i zlożyć uczciwie grajacy zestaw.

Okrage zdanie :) .....ale tak to juz jest.
Sluchalem wielu zestawow ktore grały czasmi "wyczynowo" ....i niewiele jak dla mnie z tego pozytku skoro dxwiek poza np. dynamika(makro, bo ze skalą juz słabiej :)) niezlą barwa jako calość byl jednocześnie jednostajny w swej "urodzie".
Nie mowie ze tonsil jest the best:))))) ...ale warto sprobowac bez uprzedzeń jak kazdy inny glosnik.

• Gość
16-02-2009, 12:51
>> lancaster,

Ja w sprawie wymiarów, te podane przez Qubrica i yolasa wydają mi się odpowiedniejsze dla początkujących. To co zaproponowałeś wygląda jak "retro awangarda" - mogą być problemy z kwalifikają jako monitor.

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.