Fakty są takie - słyszałem jedne LCD-2, które grały w moim systemie absolutnie bez uwag, mógłbym je mieć. Posiada je jeden Krakowianin. Inny Krakowianin posiadał nieznacznie gorzej grające, które po naprawie zagrały już bym powiedział nieciekawie, zwyczajnie bez szału. Ja słyszałem jeszcze jedną parę, tym razem bez Fazora, która była ciekawa, grała inaczej od "efek", ale jakiejś tam kropki nad "i" mi w nich brakowało. Generalnie przy takim rozrzucie ma dla mnie sens tylko sytuacja, że mam w rękach sztukę, która mi się podoba i mogę ją nabyć. Natomiast nie da rady kupić takich słuchawek na zasadzie, że posłuchałem u kolegi, to sobie też kupię, bo nie wiadomo do końca, co przyjdzie. O rozrzucie w LCD-3 sygnalizowały mi co najmniej 2 osoby, które uważam za poważne. Zresztą, jak zestawiam opinię pewnego byłego ich posiadacza z moją, na podstawie krótkiej ich wizyty w moim domu oraz odsłuchu u osoby udostępniającej, to mam zawsze wrażenie, że albo odbieramy ten model w pewnych aspektach odwrotnie, albo... no właśnie.
Co do HD800 - stare grały nieco inaczej niż nowsze, ale rozrzut nie taki jak w Audeze czy różnych generacjach Grado. Natomiast np. takie T90 to co najmniej cztery sztuki miałem w domu, bezpośrednio obok swoich, i ten model zawsze gra tak samo.