Ale się narobiło ;)
Na stronie Zapha przy każdej grupie drierów są opisane warunki testu. Dla "Small Driver Comparison" Zaph określa spl na 96db 1/2m, przy "5.5" Driver Comparison" poziom jest dokładnie taki sam. Zakładam, że z pewną dozą tolerancji można porównywać ze sobą przetworniki z obu tych grup. TB 75-1558SE pod względem zniekształceń nielinowych w zakresie od 800Hz w górę nie ma sobie równych wśród driverów z obu grup testowanych przez Zapha. Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy grać głośno nie powinno się go ciąć zbyt nisko.
TB był również testowany u Marka K:
http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/TB75/TB75.htmRównież wypadł bardzo dobrze pod względem zniekształceń nielinowych, ale charakterytyka przenoszenia pozostawia trochę do życzenia. Lancaster, to że ktoś tam sobie tnie 5cali na 5kHz mnie nie przekonuje, jak patrzę na off axis TB 75-1558SE jakoś go nie widzę z wysokim podziałem. Można dać mały neodymowy tweeter jak pisał Misiomor, ale można też dać "normalną" kopułkę 104mm od ok. 2kHz (o takim rozwiązaniu wspomina Mark K.).
Misiomor, zaproponowałem Lancasterowi ER18RNX tylko dlatego, że wspomniał o łączeniu TB 75-1558SE z 5,5-6,5 calowymi wooferami Tang Banda. W porównaniu do nich ER18 wypada sporo lepiej w zakładanym zakresie pracy. Sam i tak wolałbym albo połączyć ER18 z RS52, albo tak jak napisałeś dać coś większego do 75-1558SE na dół.