"Głównym wyróżnikiem Omnitona jest zwrotnica. W typowo spotykanych rozwiązaniach każdy z głośników ma swoją gałąź w zwrotnicy, każda z tych gałęzi łączy się ze wzmacniaczem. W Omnitonie mamy zwrotnicę typu szeregowego. W praktyce oznacza to, że tylko gałęzie zwrotnicy głośników nisko i wysokotonowego są połączone ze wzmacniaczem. Gałąź głośnika średniotonowego jest włączona pomiędzy gałęzie głośników nisko i wysokotonowego, nie ma bezpośredniego połączenia ze wzmacniaczem."
nie do konca z tego co widzialem, woofer i tweeter sa polaczone "tradycyjnie" a sredniotonowy sprzegniety przez elementy indukcyjne z sasiadujacymi sekcjami..
ale recke czyta sie złezka w oku, gdzie te czasy gdy redaktor zjechal produkt jak burą :-)
nie wiem jak tam bylo i do czego kto byl przyzwyczajony tudziec co mial za referencje, glosniki malo wyrafinowane fakt.
Mam doswiadczenia ze zwrotnicami typowo szeregowymi w klasycznych topologiach i opis wrazen z grubsza by sie pokrywal, moze nie jakis koszmar ale dxwiek "sztywnieje" (dobra wiadomosc dla "prawdziwych meńciźn" ;-)) co przelozylo sie wprost na to ze nigdy przy takim rozwiazaniu nie zostalem ostatecznie choc kilka razy obficie mielilem a mierzalne charakterystyki zestawów byly bdb.
w tym rozwiazaniu jest element ciekawy uwazam, na pewno ciekawy dla mnie. Druga sprawa nie wiadomo jakie autor ma doswiadczenia z "audiofilskimi" ustrojstwami, tam ma byc "miodnie" a na zywo roznie to bywa, mozna nawet paczke na scanspeakach podstroic w typie live "slabszy dzien realizatora".
Nie przesadzam pomyslu. Nie neguje wrazen zadnej ze stron, ciekaw jestem.