tetejro akurat w Polsce sprzet audio wysokiej klasy nie byl nigdy tak popularny jak obecnie. To ze przecietny Kowalski mial "za komuny" wieze Diory nie oznacza ze mialw domu jakies topowe rozwiazania. Chyba najgrubsza ryba w tym towarzystwie byl szpulowiec Koncert kosztujacy tyle co maly Fijacik i bedacy ponoc taki se przy revoxie zdaje sie na bebechach ktorego byl robiony. A rzeczony revox nawet w werscji oryginal tez pewnie nie byl top światowy. W kazdym razie teraz w kazdym duzym miescie a nawet galerii handlowej ( 2 duzych polski distro posiadajacy siec sklepow) mozna kupic topowe produkty kilku czolowych swiatowych marek. Dostep do tego typu rzeczy jest o niebo lepszy niz lata temu bo przeciez Pewex nie oferowal topu swiatowego tylko sprzet dla marynarza i badylarza.
Poza tym ludzie poszli w technike mobilna i jak sie ktos uprze to uwazam dobre dokanalowki + nawet telefon i spokojnie "bulu" nie ma. Stacjonarny zestaw grajacy na takim poziomie swoje kosztuje, mlodzi ludzie zbieraja teraz na inne auta niz 126p, lubia wyjechac za granice na wakacje bo paszporty nie leza na komisariatach. Któregos dnia po prostu kupia chaty, auta i brda chcieli postawic jakies fajniejsze audiow domu. Tak jest co pokolenie, tylko jak wczesniej pisalem obecnie lista zakupow sie wydluzyla.
Ja za siebie moge powiedziec ze od lat jestem zadowolony z posiadanych urzadzen do odtwarzania muzyki, pewnie ten czy ów krecilby nosem, ale dla mnie kryterium jest jedno : chcec sluchania muzyki. W duzej mierze jest to u mnie kwestia nastawienia bo zdaje sobie sprawe ze mozna miec lepiej technicznie, tylko jakos mi to nie przeszkadza ;-)
I uwazam ze wspolczesna mlodziez wcale xle nie trafila w sprzet. relacja jakosc/cena bdb a dla osob ktore chca zaplacic x razy wiecej za bywa ze tylko troche lepiej (albo i nie) tez sie sporo znajdzie. I tak jak koledzy powyzej pisza, nie jestem przekonany czy topowy wspolczesny system bedzie slabszy od topowego sprzed dekad. Natomiast trzeba uczciwie powiedziec ze kiedys nie bylo systemow w cenie domu, wiec w porownaniu do wynagrodzen mysle ze sprzet sprzed lat ma spore szanse byc lepszym. Jesli o to Tobie chodzilo to OK, jesli o to ze zrobilo sie gorzej i drozej to sie absolutnie nie zgadzam.
PS. mam na mysli pelnowymiarowe systemy audio, bo drzewiej smartfonow i sluchawek dokanalowek po prostu nie bylo. Cala galax na ktora sie pomstuje powstala i uwazam mozna z tego zrobic dxwiek nieosiagalny lata temu przez przyslowiowego Kowalskiego z rownie przyslowiowej wiezy Diory w PRL . Aczkolwiek nie uwazam tego za top dxwiekowy i o ile swoja przewage demonstruja na ulicy to juz pokoju nawet 10m2 naglosnic sie tym nie da ;-)