Audiohobby.pl

Kącik deckowego serwisanta

AUDIOTONE

• 8776 / 5616
  • Moderator Działu Magnetofony
06-02-2023, 19:25
Także tutaj koledzy z EEVblog-a już opisali to dokładnie jak odróżnić oryginał od podróbki : https://www.eevblog.com/forum/reviews/genuine-vs-fake-hakko-solder-tip/
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 1756 / 815
  • Ekspert
10-02-2023, 09:46
W - reichelt-  gdzie kupiłem oscyloskop to dostałem jakiś tam kod użytkownika strony-  przysłali mi też grubaśny katalog (jak za dawnych czasów z OTTO )   --chyba pomyśleli że jak frajer kupił oscyloszkopa to będzie się go doić hehehehe
  Drapnąłem maila do nich z zapytaniem >które groty brać żeby nie wnerwiały i było przynajmniej tak dobre jak Hakko <   heheheheh
  Dostałem odpowiedź  że  groty Hakko są wprawdzie fajne ale mam brać bo niby jeszcze fajniejsze-  ATTEN-  jakaś helmicka firma chyba.   Końcówki kute z jakiegoś stopu co to w cynie się nie rozpuszcza- nie koroduje itd....   Sama obsada z miedzi też czymś innym pokryta żeby nie korodowało i takie tam.  I że mają 400 godzin gwarancji że żadna cholera ich nie rozpuści.
   Cena jakoś nie jest tragicznie duża w porównaniu z ebayem   gdzie wszystko profi itp....
Uległem sugestii  i zamówiłem kilka.
będzie test  :)
Jeżeli w ciągu minuty od rozgrzania nie będe rzucał słowami na k--  ch--   i inne takie to znaczy że faktycznie niezłe są :)
   ostatnio trochę drażliwy jestem co do takich drobiazgów typu grot czy inny zaj......   przełącznik
w sumie to filma walnę na youtuba-  na wszelki wypadek w dziale dla dorosłych
« Ostatnia zmiana: 10-02-2023, 09:53 wysłana przez pień »

chorazy3

• 1223 / 1381
  • Ekspert
10-02-2023, 09:52
Też dostałem od nich taki ogromny katalog jak kupowałem tester kondensatorów:)
Paweł

ArturP

• 1171 / 2575
  • Ekspert
22-03-2023, 14:33
Po części z potrzeby serca, po części z potrzeby pomocy koledze, kupiłem miernik bardzo małych rezystancji YR-2050. Odebrałem dziś, a zamówiony 10 marca.
Nie jest przeraźliwie drogi, "prosty" w obsłudze, ma podstawowe zakresy, mały, z własnym zasilaniem.
"prosty" w cudzysłowie, bo niestety język instrukcji i menu jest chiński. Narazie próbuję to jakoś przetłumaczyć, trochę słabo mi to idzie.
 Teraz się ładuje, pobiera 620mA, a ładuje się już 1h. Tymczasem nie będzie żadnych pomiarów, czekam na pełne naładowanie.

Krzysztof_M

• 1380 / 5069
  • Ekspert
22-03-2023, 21:25
Ciekawy zakup. Jaka konkretna potrzeba stoi za tym zakupem?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

ArturP

• 1171 / 2575
  • Ekspert
23-03-2023, 11:06
Potrzeba kalibracji boczników prądowych.
Coś więcej napiszę po 19.

ArturP

• 1171 / 2575
  • Ekspert
23-03-2023, 19:24
Instrukcja przetłumaczona, pozostało ją opisać mniej więcej po polsku, bo tłumaczenie, niestety tylko przypomina j. polski.
Fotki poglądowe, tylko.
Miernik jest najprawdopodobniej  na ATMEGA, więc nie powinno być problemów z jego spolszczeniem, o ile program nie jest zablokowany albo zabezpieczony przed  odczytem. Napisy też niestety są zamazane laserem na wszystkich scalakach, nie do odczytania, ale daje to obraz użycia raczej prostych scalaków.
 Pewnie w niedalekiej przyszłości będę z tym działał.