Melo jaki sens ma pisanie ze glosnik jest szybszy od instrumentu skoro we wskazanym rpzez Ciebie instrumencie (organy) szybkosci brak ?
Napisalem to w kontekscie rozmowy o GD, ktorych ja w glosnikach nie uwazam za wysokie, a juz napewno nie slyszalne ponizej pewnej wartosci. Dodalem wiec, ze glosnik nie bedzie mial zadnych problemow z otworzeniem dzwieku niskich tonow takich instrumentow jak organy czy kontrafagot, poniewaz dla uklady glosnika i obudowy nie stanowi to zadnej przeszkody technicznej poza ewentualnym SPL. Wieksze problemy z GD generuja rezonanse pokoju niz glosniki - takie jest moje zdanie.
"Trzeba zdawac sobie sprawe, ze niskie tony sa po prostu powolne, a glosniki technicznie sa znacznie "szybsze" od instrumentow je wytwarzajace."
wiec zapytałem o co Ci chodzi ? Odpisales ze organy wystepujace moze w 5% nagrań a moze nie (w mojej plytotece zero) są wolne. I faktycznie sa, raczej rytmu nie zrobią :-)
Sprobuj dostrzec tam cudzyslow, jakiego uzylem. Slowo "szybsze" jest tylko pewna przenosnia. Inaczej mowiac zdolnosc glosnika niskotonowego, do oddawania impulsow, przewyzsza wlasciwosci impulsowe takich instrumentow jak organy, czy kontrafagot. Z reszta to samo mozna napisac o fortepianie i jego najnizszych notach. Struny pobudzaja do drgan ogromne pojemnosci powietrza w pudle fortepianu, a im tego powietrza jest wiecej i struna dluzsza, tym dzwiek bedzie wolnej wybrzmiewal. To sa oczywiste oczywistosci.
Melo jak nie rozpoznajesz u siebie gitary basowej to masz bas do poprawki, tego mozesz byc pewien. JAk kiedys pisales ze nie rozpoznajesz instrumentow zdaje sie w sumfonice bo sa tak pomiksowane to pomyslalem OK, gęsty skład, wyzwanie.
Ale gitara basowa solo ? Kolega Lutek ma Tannoye SRM 12. Patelnia 12cali a bas go nie satysfakcjonuje, glał kilka lat na basie własnie i ze tak powiem z pierszego ucha wie jak brzmi bas o ktorym trudno Ci powiedziec jak brzmi. Jakos problemow z tym nie mam
Wybacz, ale ja nie wiem co Ty do mnie teraz piszesz :) znowu cos tam sugerujesz, ze cos tam napisalem, ale z tego co widzie, to tylko zmyslasz :) Jak gitara basowa brzmi, to cos tam wiem, nawet troche gralem na basie, tylko ze gitara basowa bez glosnika i wzmacniacza po prostu nie gra. To ze gitary roznia sie brzmieniem, to rzecz oczywista. Nikt praktycznie nie nagrywa gitary basowej z przetwornikow. Kazdy basista ma swoj ulubiony, piec, glosnik, jakies efekty, no i oczywiscie struny i takie tam. To wszystko sklada sie na brzmienie gitary basowej. Mam troche kumpli, ktorzy grywaja w zespolach, na probach tez bywalem, cos tam slyszalem, ale to w tym momencie nie ma zadnego znaczenia.