Panowie. po cholere te przepychanki ?
tetejro, zakladam ze Melo ma jakis koncept, nie bedzie facet robil rzeczy do ktorych nie ejst przekonany. Ze swojej strony wrzucam pomysly, widze ze calosc ewoluuje w kieunku formy TL-ki MTM i uwazam calosciowo ciekawa rzecz. Rzadko spotykana, nie jakos astronmicznie droga choc wydaje mi sie (moze nieslusznie) ze popularniejsza bylaby gdyby koszt glosnikow byl nieco nizszy od proponowanego. Wydaje mi sie to nie to samo co wiem.
Serio tetejro, zamiast mielic temat machnij cos na glosnikach do ktorych amsz przekonanie i zapodaj, bedzie prosciej a Melo nie bedzie mogl marudzic na to ze nie pokazales, podobnie Ty na Melo jesli dokreci projekt do konca.
wspomnianego SBA mialem nawet okazje porownac w kolumnach obok siebie ze Seasem i naprawde nie odstawal in minus w zaden sposob a przynajmniej nie mial cech o jakie mozna go podejrzewac patrzac na strumien czy mms.
Jakby jakos muliło to bym odradzal.
Czy uwazam ze projekt na Tonsilach to dobry pomysł ? Nie do konca, troche uz tego bylo i faktycznie niczym poza ponadprzecietnym dograniem nie blysniesz. Wybor glosnikow to dopiero polowa pracy albo i nie. Moze faktycznie midbasy tonsilu i tweeter chocby proponowany Dayton albo Seas ? Dal mnie ma to sens, nie mowie ze lepszy od projektu na SBA tak jak pisalem wiele zalezy od identyfikacji cech glosnikow i pomyslu na calosc brzmienia, ale jesli chodzi o popularnosc jesli projekt bylby opisany dobrze ma szanse na wzięcie. Pisze pwoyzsze czysto intuicyjnie i sam jako projekt DIY dla ludzi wolalbym zaproponowac rzeczw ktorej glosniki zamykaja sie w 1K.
Jakby powstaly dwa projektyto juz w ogole rozpasanie :-))
Podobnie jesli chodzi o tym obudowy, Melo narobil sie TLek ma w tym doswiadczenie, nigdy nie sluchalem TLki na ktora bym sie najarał ale tez nie tylko od typu obudowy zalezy granie i nie sluchalem zadnej kolumny Melo. Zakladam ze wie co robi iw ogole ciesze sie ze dziala, na razie koncept ale jak cos sie rodzi od podstaw to albo milosc od pierwszego wejrzenia albo daj pogadac tetejro. Sam wole uzyc basrefleksu jako wystarczajacego dla uzyskania satysfakcjonujacego basu. Jest troche basrefleksow ktore graja przyzwoicie na swiecie, nie mowie ze z TLki nie wycisnie sie lepiej, po prostu nie mialem okazji sie przekonac a co za tym idzie nie robilem wielu prob z TL-ka.
Robilem za to tqwt i zapewniam ze jak zosfsetujesz glosnik wszystko dosc ladnie rozklada sie w pasmie, problemow praktycznie brak.
O ile nie mam przekonania do aluminiowych membran to nie zamierzam nikogo zniechecac, to nie jest tak tetejro ze jak Melo dokonczy prkjekt to nie ma miejsca na kolejne dIY.
Na rynku stale powstaja nowe firmy niektore z wiekszym inne z mniejszym sukcesem to akurat zalezy nie tylko od produktu, w kazdym razie stale jest miejsce na nowe rzeczy a co dopiero na polu projektow DIY
Jak bedzie kolejny watekw ktorym polowa stanowi jalowe napierniczanki to projekt bedzie uwalon czesciowo przez to ze nikomu nie bedzie sie chcialo tego czytac :-) W kazdym razie sporej grupie.
Do tej pory kolumny o ktorych mozna powiedziec ze sa w jakims sensie forumowe :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=5185.0Krzysiek zaczal nie od dyskusji tylko od wrzuceniu gotowego projektu, wiele osob zbudowalo, sama konstruckcja uwazam naprawde warta popelnienia, do dzis popularna, ma 6 lat jak widać.