Ta, najchętniej to bym widział w tym miejscu jakis jeden przyzwoity głosnik 18, ale za cenę dwóch pierdołek Tonsila nie dostanie sie nic sensownego. Juz sprawdzałem, trzeba wydac razy cztery to można dopiero wybierać.
A niech się projekt nazywa Tomm13 :-D .
tutaj mała inspiracja
http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/60-bc-acoustique-a1 BC-Acoustic robi jednakowe modele od wielu lat w nowych szatach i z nowymi głosnikami. Zawsze jest to jeden lub dwa (w układzie 2,5 droznym) głosnik z membraną polipropylenową oraz wysokotonowy tubowiec. Pierwszy model jaki widziałem był na Seasie (charakterystyczny czarny polipropylen i odwrocone zawieszenie) oraz głosniku wysokotonowym tubowym Fostexa. Ten z recenzji ma taki sam układ.
Jeżeli chodzi o te 13 tonsila, wersji 15 omowej sie nie dostanie w normalnej sprzedazy, glosniki w tej wersji omowej miały zawsze mocno inne parametry od wersji 8 omów.
Nalezałoby sie pogodzic z wersją 8-omową. One maja 6,6 plus 0,5 na filtr to mamy 7,2 oma Re impedancja będzie prawdopodobnie ze dwa omy wyższa wiec i tak po łaczeniu równoległym wyjdzie minimum powyżej 4,5 oma spokojnie jest to 6 omów znamionowo. Nie ma sie czym martwić.
Warto rozważyc układ 2,5 drozny nawet jezeli jest to MTM.
Lienearyzacje pasma z tych glosników i tubki da się przeprowadzic. Nie wyjdzie z tego prosta kreska bo perszing na to nie pozwoli ale nie będzie też szerokopasmowych podbić. Jeżeli juz to bardziej jakieś uskoki i oslabienia w weższych pasmach. Kolumienka raczej powinna byc podłogowa przypuszczam ze 18 litrów na dwa głosniki bedzie potrzeba, a to już trudno jest zamknąc w jakimś skromnym podstawkowcu - ale moze sie uda.
Trzeba bedzie powalczyc o zgodnosć fazową przy tym tubowcu to będzie troche trudne. Nie mam pomiarów tych głosników z mikrofonu więc moge tylko przewidywać przesunięcie fazy od odsadzenie - ono faktyczne dla tuby zmienia sie inaczej niż dla kopułki wiec raczej nalezy uzyć ostrej filtracji. - drugi rzaad dla niskotonowych i trzeci rząd dla tubki z korektorem i l-padem bo tubka bedzie o 10db efektywniejsza niż para GDNów.