Lan, taka obudowa bez portu na końcu rozszerzającego się tunelu będzie miała wyższy rezonans niz wskazuje obliczenie na ćwiartkę. Do tego mocno sypie rezonansami, a po osiągnięciu rezonasnu fundamentalnego dostajemy nagły spadek promieniowania, podobnie jak w hornie. Dlatego dobra opcja jest stosowanie wyjścia w podłogę. Takie obudowy stosuje firma Blumenhofen czy jakoś tak. Wysokosc kolców najlepiej dobierać pomagajac sobie pomiarem impedancji. Będziesz dokładnie widzial jak wpływa to na prace tunelu i rezonanse.
Co do wielkości forumowej obudowy, to zaproponowana wysokość dla mltl mtm ma na celu podniesienie wysokości tweetera, gdzie dla typowej wysokości 1m może być trochę za nisko. Można również pomyśleć o 2,5 droznym MMT, w którym ustawienie midwooferow wyjdzie jeszcze lepiej wpasuje się do offsetu w mltl ale i klasycznego br. Na te chwile nie mogę określić dokładnych wymiarów szerokości i glebokosci, bo to trzeba obliczyć dla wybranych przetworników. Napewno mogę powiedzieć ze przekroczenie szerokości 20cm będzie slabym pomysłem od strony wizualnej.
Lan, dla wysokości wewnętrznej miedzy 94-110 cm, rezonans ćwierćfalowy będzie oscylował w granicach 80hz, dlatego dołożenie portu z masa obnizy ten rezonans do wymaganych.
Zastosowanie obudowy zamknietej dla takich głośników i to tak dużej uważam za marnotractwo. Wytrzymałość mocowa będzie slaba, a zejscie nie dorowna możliwościom dobrze zaprojektowanej mltl. Oz dla dwudrożnych wymaga głośników o naprawdę solidnym wychyleniu objetosciowym i sporym Sd. Tutaj nadawałby się weglowe scany classic lub wybrany model rewelatora. Ale nawet przy tych głośnikach w modelu mltl wyciśnie się więcej. Jestem zdania, ze energie drugiej strony membrany należy wykorzystywać, a nie tracić zamykając zamykając głośnik w klozet. Sa wyjatki oczywiście ale to nie w tym temacie.
Oczywiscie podtrzymuje swoje zdanie o ogromnej przydatności symulacji, ale nie wiem czy można sie opierać na pomiarach producenta. Oczywiście mogę zrobić przykladowa symulacje wybranych midwooferow w oparciu o znane parametry. Choc nie ukrywam, ze wolałbym je sam pomierzyć.