Audiohobby.pl

Winylomania

ArturP

• 1465 / 3445
  • Ekspert
06-02-2026, 22:12
Szukałem tego wcześniej, ale nie znalazłem. Dopiero po Twoim uświadomieniu znalazłem. Nie jest to, czego w 100% potrzebuję, ale zawsze coś. Na razie nic nie zrobiłem z tym, ale w końcu jest progres, może wystarczy do moich wydumek. :) DZIĘKI

pień

• 3181 / 1685
  • Ekspert
07-02-2026, 07:15
A to ciekawe jest :)  Ja tam z windowsem to nie za bardzo i wy-offowałem toto z komputra w czasach windowsa Me cośtam?   No jakoś tak mu było chyba.   No i już więcej windowsów na oczy nie widziałem i są mi całkowicie obojętne.
  Jednakowoż w Linuxach jest takie coś co nazywa się SoX albo Pulse i  nowsze Easy Effects .    Są gotowce krzywych we wtyczkach i podobno działają fajno.  SoX to w sumie lepiej nie bo to dla wariatów-  działa z wiersza poleceń i trzeba być oblatanym w temacie na wysokim poziomie (czyli nie dla mnie - odpada)
Ale teraz ArturP   posiał niepokój i chyba zacznę ryć w temacie.   
W sensie że mi to zaczęło przybierać taki obraz:
  Rpi jakieś mocniejsze> ADC/DAC> ekranik do smyrania> jakiś soft typu pulse>  oddzielne pudełko koło gramofonu i zabawa filtrami w locie

ArturP

• 1465 / 3445
  • Ekspert
07-02-2026, 12:41
Tym czasem użyję bardzo prostego przedwzmacniacza RIAA z jednym OPA2604.
No i będzie okazja w końcu przesłuchać te płyty, od bardzo dawna nie słuchanych:

Bacek

• 2517 / 6543
  • Ekspert
07-02-2026, 13:39
Tak czy siak samplowanie winyla prosto na kartę pewnie wyjdzie słabo, trzeba by mimo wszystko najpierw trochę ten sygnał wzmocnić. Oczywiście można próbować na kartę że wzmacniaczami mikrofonowy mi ale dwa problemy. Przypadkowe włączenie zasilania Phantom i będzie barbecue z wkładki. Dwa, impedancja obciążenia będzie wysoka i nawet dla mm może być za duża, co może dół uszczuplić.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

ArturP

• 1465 / 3445
  • Ekspert
07-02-2026, 23:48
Chciałbym wpuścić sygnał czysty, niezniekształcony żadną elektroniką, bezpośrednio z wkładki.
Myślę, że 5mV/1kHz wystarczy do zgrania sygnału z płyty testowej "unitry" (pożyczonej od kolegi audiofila), najwyżej potem się podciągnie sygnał programowo.
 Jak nie wyjdzie, to nie będzie innego wyjścia jak użyć rzeczonego p-RIAA, który z powyższym OPA ma 0,0003%. Jak będzie ch....a, to użyję LME49860, ten ma 0,00003%. A gramofon ma 0,1% ;).
Zobaczy się, bo na razie bardziej jestem zajęty inną robotą, a do tego dochodzi jeszcze praca zawodowa.