Audiohobby.pl

Winylomania

bsw

• 607 / 5272
  • Ekspert
24-02-2025, 10:17
Winyl to zapis analogowy w postaci ciągłej ścieżki - spirali, którą można dowolnie kształtować. Można zatem skompresować ścieżki na cichych fragmentach a poszerzyć na głośnych aby nie utracić dynamiki. Ponadto można poszerzyć spiralę pomiedzy utworami, aby łatwiej w nią trafić igłą - tak jest standardowo na każdej płycie.
Ale ta "przerwa" to nie jest cisza - ścieżka cały czas gra!

Cisza pomiędzy utworami (na koncertach czy albumach koncepcyjnych) to przywara części urządzeń cyfrowych (CD lub odtwarzaczy plikowych/strumieniowych). Jest nawet takie pojęcie jak "gapless" oznaczające zdolność urządzenia do odtwarzania utworów bez słyszalnych przerw pomiędzy nimi.
« Ostatnia zmiana: 24-02-2025, 10:24 wysłana przez bsw »

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
24-02-2025, 12:08
Winyl to zapis analogowy w postaci ciągłej ścieżki - spirali, którą można dowolnie kształtować. Można zatem skompresować ścieżki na cichych fragmentach a poszerzyć na głośnych aby nie utracić dynamiki. Ponadto można poszerzyć spiralę pomiedzy utworami, aby łatwiej w nią trafić igłą - tak jest standardowo na każdej płycie.
Ale ta "przerwa" to nie jest cisza - ścieżka cały czas gra!

Cisza pomiędzy utworami (na koncertach czy albumach koncepcyjnych) to przywara części urządzeń cyfrowych (CD lub odtwarzaczy plikowych/strumieniowych). Jest nawet takie pojęcie jak "gapless" oznaczające zdolność urządzenia do odtwarzania utworów bez słyszalnych przerw pomiędzy nimi.
Dziękuję za informacje i wyjaśnienie-:)))

RetroTape

• 723 / 1144
  • Ekspert
24-02-2025, 20:32
Na oryginalnych płytach CD-Audio koncertowych, takich które nie powinny mieć przerw, naturalnie ich nie ma. Przerwy powstawały przy amatorskim/domowym kopiowaniu CD, kiedy użytkownik zgrywał płytę nie jako plik obrazu, tylko do pojedynczych ścieżek i potem je nagrywał z przerwami między utworami. Tak samo jest z odtwarzaczami plików na komputerach, płyty koncertowe były zgrywane do osobnych plików i potem przy odtwarzaniu powstawały przerwy lub brak synchronizacji między kolejnymi trackami. Jeśli wszystko było robione prawidłowo (obraz płyty), przerwy nie występowały.

Bacek

• 2426 / 6230
  • Ekspert
06-03-2025, 13:23
Nie spotkałem się z czymś takim na winylach jak przerwa pomiędzy utworami na wydaniach koncertów.
Musiał bym sprawdzić dla pewności ale chyba jakieś takie mam. Raczej z nowszych wydań
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

AUDIOTONE

• 10249 / 6173
  • Moderator Globalny
06-03-2025, 21:23
Musiał bym sprawdzić dla pewności ale chyba jakieś takie mam. Raczej z nowszych wydań
Tak coś czułem że będą to wydania nowsze ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10249 / 6173
  • Moderator Globalny
19-03-2025, 22:30
Produkcja DENON-a DL-103 ;-)

Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
21-03-2025, 10:48
Fajny filmik :)   
  To aż takie dziwne mi się wydaje że w zasadzie tylko dwie osoby u Denona robią te wkładki, szok.
Przy czym wcale nie wyrywają sobie rękawów przy tej robocie.
   Tak jak o tym że na Fuji powinno iść się w tempie ślimaka.
No a sama Izumi  to moja idolka spokoju i pewnej ręki.   Całkowite opanowanie ruchów, szok.
Myślę że gdy np.  nawija tą cewkę i zaznacza gdzie początek a gdzie koniec i w tej chwili jakiś granat w pomieszczeniu wybuchł to ona nie drgnęłaby z miejsca na milimetr

ArturP

• 1417 / 3131
  • Ekspert
21-03-2025, 14:34
Fajna robota, film też, ale ja to chyba mogę tylko filmy o radzieckich biełazach i GODZILLI oglądać, bo od oglądania tej drobnicy to już w połowie mi oczy łzawiły. Kurde za małe to wszystko jednak.
Swoją drogą Robert zyskał w moich załzawionych oczach. Bez żadnych narzędzi i wcześniejszych doświadczeń taką małą robótkę zrobić, tylko z pomysłem SZACUN WIELKI. A pisałeś, że żaden z Ciebie mechanik, a tu proszę WIELKI mechaniczuńcio z Ciebie. ;););)

Krzysztof_M

• 1648 / 5626
  • Ekspert
21-03-2025, 14:59
W 11 minucie Mistrz przejmuje wkładki od Koleżanki i pracuje ... BEZ OKULARÓW!
To jakiś cyborg!
Szacun.
Dla Koleżanki oczywiście również szacunek.
Dzięki za filmik.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
21-03-2025, 20:08
W 11 minucie Mistrz przejmuje wkładki od Koleżanki i pracuje ... BEZ OKULARÓW!
To jakiś cyborg!

Jeżeli małe i tak nic nie widać to po co okulary?   
:)
  Oczywiście szacun wielki za technikę montażu.    Mnie ten film oglądało się z przyjemnością
Aaaaa nawijarkę to mam całkiem podobną hehehehehehe   Tyle że bez automatu do liczenia zwojów hehehehe
   To dobra rzecz taki licznik, naprawdę.   Liczysz typu 73yyyyyy, 74ryyyyyyyy  i telefon, albo dzwonek do drzwi