Audiohobby.pl

Winylomania

bsw

• 608 / 5309
  • Ekspert
24-02-2025, 10:17
Winyl to zapis analogowy w postaci ciągłej ścieżki - spirali, którą można dowolnie kształtować. Można zatem skompresować ścieżki na cichych fragmentach a poszerzyć na głośnych aby nie utracić dynamiki. Ponadto można poszerzyć spiralę pomiedzy utworami, aby łatwiej w nią trafić igłą - tak jest standardowo na każdej płycie.
Ale ta "przerwa" to nie jest cisza - ścieżka cały czas gra!

Cisza pomiędzy utworami (na koncertach czy albumach koncepcyjnych) to przywara części urządzeń cyfrowych (CD lub odtwarzaczy plikowych/strumieniowych). Jest nawet takie pojęcie jak "gapless" oznaczające zdolność urządzenia do odtwarzania utworów bez słyszalnych przerw pomiędzy nimi.
« Ostatnia zmiana: 24-02-2025, 10:24 wysłana przez bsw »

Wojciech7

• 2073 / 1472
  • Ekspert
24-02-2025, 12:08
Winyl to zapis analogowy w postaci ciągłej ścieżki - spirali, którą można dowolnie kształtować. Można zatem skompresować ścieżki na cichych fragmentach a poszerzyć na głośnych aby nie utracić dynamiki. Ponadto można poszerzyć spiralę pomiedzy utworami, aby łatwiej w nią trafić igłą - tak jest standardowo na każdej płycie.
Ale ta "przerwa" to nie jest cisza - ścieżka cały czas gra!

Cisza pomiędzy utworami (na koncertach czy albumach koncepcyjnych) to przywara części urządzeń cyfrowych (CD lub odtwarzaczy plikowych/strumieniowych). Jest nawet takie pojęcie jak "gapless" oznaczające zdolność urządzenia do odtwarzania utworów bez słyszalnych przerw pomiędzy nimi.
Dziękuję za informacje i wyjaśnienie-:)))

RetroTape

• 736 / 1181
  • Ekspert
24-02-2025, 20:32
Na oryginalnych płytach CD-Audio koncertowych, takich które nie powinny mieć przerw, naturalnie ich nie ma. Przerwy powstawały przy amatorskim/domowym kopiowaniu CD, kiedy użytkownik zgrywał płytę nie jako plik obrazu, tylko do pojedynczych ścieżek i potem je nagrywał z przerwami między utworami. Tak samo jest z odtwarzaczami plików na komputerach, płyty koncertowe były zgrywane do osobnych plików i potem przy odtwarzaniu powstawały przerwy lub brak synchronizacji między kolejnymi trackami. Jeśli wszystko było robione prawidłowo (obraz płyty), przerwy nie występowały.

Bacek

• 2435 / 6267
  • Ekspert
06-03-2025, 13:23
Nie spotkałem się z czymś takim na winylach jak przerwa pomiędzy utworami na wydaniach koncertów.
Musiał bym sprawdzić dla pewności ale chyba jakieś takie mam. Raczej z nowszych wydań
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
06-03-2025, 21:23
Musiał bym sprawdzić dla pewności ale chyba jakieś takie mam. Raczej z nowszych wydań
Tak coś czułem że będą to wydania nowsze ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
19-03-2025, 22:30
Produkcja DENON-a DL-103 ;-)

Wojtek.

pień

• 2667 / 1408
  • Ekspert
21-03-2025, 10:48
Fajny filmik :)   
  To aż takie dziwne mi się wydaje że w zasadzie tylko dwie osoby u Denona robią te wkładki, szok.
Przy czym wcale nie wyrywają sobie rękawów przy tej robocie.
   Tak jak o tym że na Fuji powinno iść się w tempie ślimaka.
No a sama Izumi  to moja idolka spokoju i pewnej ręki.   Całkowite opanowanie ruchów, szok.
Myślę że gdy np.  nawija tą cewkę i zaznacza gdzie początek a gdzie koniec i w tej chwili jakiś granat w pomieszczeniu wybuchł to ona nie drgnęłaby z miejsca na milimetr

ArturP

• 1425 / 3168
  • Ekspert
21-03-2025, 14:34
Fajna robota, film też, ale ja to chyba mogę tylko filmy o radzieckich biełazach i GODZILLI oglądać, bo od oglądania tej drobnicy to już w połowie mi oczy łzawiły. Kurde za małe to wszystko jednak.
Swoją drogą Robert zyskał w moich załzawionych oczach. Bez żadnych narzędzi i wcześniejszych doświadczeń taką małą robótkę zrobić, tylko z pomysłem SZACUN WIELKI. A pisałeś, że żaden z Ciebie mechanik, a tu proszę WIELKI mechaniczuńcio z Ciebie. ;););)

Krzysztof_M

• 1671 / 5663
  • Ekspert
21-03-2025, 14:59
W 11 minucie Mistrz przejmuje wkładki od Koleżanki i pracuje ... BEZ OKULARÓW!
To jakiś cyborg!
Szacun.
Dla Koleżanki oczywiście również szacunek.
Dzięki za filmik.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2667 / 1408
  • Ekspert
21-03-2025, 20:08
W 11 minucie Mistrz przejmuje wkładki od Koleżanki i pracuje ... BEZ OKULARÓW!
To jakiś cyborg!

Jeżeli małe i tak nic nie widać to po co okulary?   
:)
  Oczywiście szacun wielki za technikę montażu.    Mnie ten film oglądało się z przyjemnością
Aaaaa nawijarkę to mam całkiem podobną hehehehehehe   Tyle że bez automatu do liczenia zwojów hehehehe
   To dobra rzecz taki licznik, naprawdę.   Liczysz typu 73yyyyyy, 74ryyyyyyyy  i telefon, albo dzwonek do drzwi

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
29-04-2025, 20:42
Francisco testuje nową wersję DV-10x5 mkII wersja nisko-poziomowa MC. Starsze wersje 10x5 były wysoko poziomowymi MC.

Wojtek.

Bacek

• 2435 / 6267
  • Ekspert
02-05-2025, 12:10
Coś dla mnie bo czerwona. Chociaż teraz czekam na przesyłkę innego czerwonego ale starocia.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

AUDIOTONE

• 10390 / 6210
  • Moderator Globalny
02-05-2025, 21:29
Mam 10x5 ale w wersji wysokopoziomowej, brzmi całkiem przyzwoicie. Ta nowa wersja mkII jest na innym szlifie dodatkowo, załadowali tam chyba Shibatę ;-)
Wojtek.