melo, wiem, dokladnie tak porownuje NA ŻYWO od lat. Dzięki za info pewnie przyda sie kolegom ktorzy nie sprawdzali.
Ostatnio nawet rozmawialismy z kumplem o blogu video z recenzjami, faq i takimi porownaniami
PS. a jesli chodzi tobie o moje koentarze dotyczace proownan jutubowych z np. wystaw. Mam na mysli realizowane przez tych samych ludzi tym samym sprzetem np. avshowrooms
https://www.youtube.com/user/AVshowreportsma to plusy i minusy :
minus tylko jeden, mianowicie ze warunki odsluchowe moga sie nieco roznic (pokoje w ramach jednej imprezy sa zwykle podobne a nawet jesli nie to glowa organizatora zeby wycisnac z tego co ma jak najwiecej, mikrofon nie ma uprzedzen).
plus jak wyzej czyli pod konkretny zestaw dajemy elektronike optymalna a nie lecimy wszystkoz tej samej, nie bardzo widze porownanie jakie wkleiles kolumn 84dB/4ohm i 93dB/8ohm na wzmaku 3,5W nawet jesli dxwiek z tego wzmaka jest topowy to z kolumn 84/4 ma prawo wyjsc padaka co nie ma odzwierciedlenia w stanie faktycznym, a przynajmniej nie az takie ;-)
kolejnym plusje jest dobro gabarytu zetsawu do wielkosci pomieszczenia, jesli wystawca ma minimum oleju w glowie tak to kombinuje. wtedy znow skrzynki 3x wieksze moga miec za ciasno lub mniejsze moga byc za male jesli "ustandaryzujemy".
Mnie w takich netowych porownaniach o jakich pisze interesuje wrazenie, jasne ze subiektywne ale troche juz ich bylo i dziwnym trafem wrazenia z odsluchu na zywo nie bywaja szokujaco inne od tych z przykladowo avshowrooms (glownie to i kenricka ogladalem/sluchalem przy takich okazjach)
Oczywiscie najlepiej byloby miec to wszystko u siebie w domu z 30 pokojami ale coz, bieda Panie ;-)