Dziś zrobiłem nagranie tą nową taśmę co kupiłem i jak dla mnie super. Wiem ze mogę zamawiać następna. Czy stosujecie jakieś podkładki antypoślizgowe pod szpule?
Mikut1982Jeżeli chodzi o podkładki to ja stosuje ale tylko kiedy używam szpul aluminiowych i to tych największych o średnicy 26,5 xm. I to raczej dla dbania o to żeby się nie porysowały.
W przypadku magnetofonu szpulowego dwuścieżkowego zawsze należy po przesłuchaniu taśmę cofnąć do początku, Tobie to nie grozi, tzn. Twojemu magnetofonowi.
Nie spotkałem się jeszcze z magnetofonem AKAI, który byłby 2 ścieżkowy.
Jest oczywiście możliwość taka, że będziesz dużo przewijał szpule. Ja tego nie stosuję. Jak włączam szpulaka to taśma kręci się od początku do końca, jak w przypadku czarnej płyty LP.
Można oczywiście zatrzymać, wyłączyć a potem wrócić do odtwarzania.
Inny przypadek kiedy Ty np. kupiłeś nową taśmę to powinno się ją przedtem w tę i z powrotem przewinąć.
Podobnie w przypadku nowo nabytej i nie koniecznie nowej taśmy także.
Kupiłem kiedyś taśmę, która podczas przewijania kiedy do mnie dotarła to się jakby kleiła. Od zastania w jednym miejscu. Ciężko było magnetofonowi ją przewijać.. A podczas nagrywania mogłoby to spowodować kołysanie bądź drżenie dźwięku przy jej odtwarzaniu po nagraniu.
Nawet w przypadku kiedy był modny VHS to wskazane było nie używaną taśmę przynajmniej raz w roku przewinąć w tę i z powrotem.
Wracając, kiedy stosuje się duże szpulki, powstające podczas przewijania drgania mogłyby czasami wyrządzić krzywdę - mikroryski na szpili no i na talerzykach magnetofonu także.
Może nie od razu ale po kilkunastokrotnym jej odtworzeniu.
W innych przypadkach nie stosuję podkładek.
Nawet kiedy używam szpulaka czterościeżkowego.