Mam jeszcze jedno pytaie dla posiadaczy magnetofonów szpulowych marki REVOX model A 77 w róznych wersjach bądź model B 77 lub PR 99 o analogicznym mostku z głowicami.
Chodzi mi o te tulejke - krążeek metalowy, kończący prowadzenie taśe zaktórym to taśma biegnie juz tylko na szpulke.
Wiem, ze niektórzy, jak dobrze pamiętam to Marek w swoim Revoxie ma zastosowana zamiast tego krązka łożysko, Takie same jak po lwej stronie torru przesuwu taśmy..
Chciałem zapytac czy wf Was, tych którzy tak zastosowali, powiedziałbym zatuningowali w.w maszyny zauważyli jakieś pozytywne zmiany ?
Jak wpłynąło to na prace magnetofonu?
Czy przez to, że taśma lżej sie toczy na łożysku a nie trze zawijając sie na tulejce jest jakas pozytywna zmiana ?
Czy poza zmianą tylejki na łożysko trzeba coś regulować ?
Wiem oczywiście, że oprócz łożyska należy zastosować maleńkie dwie podkądeczki po obu stronach łożyska.
Wiem, żd dużo pytań zadałem ale prosze o jakieś Wasze opinie.
Czy warto zmienić, Czy może nie warto ?
Zastanawiałem sie nad tym ale myśłę tez sobie - W końcu tak wymyśliła fabryka. Nie byle jaka zresztą to po co wymieniać ?
Jedno w co wierzę to byłoby to lżej dla prawge silnika. No i taśm by nie tarła tylko na łożysku by sie przesuwała.