Jak wiecie miałem problem z nowo nabytym REVOX-em A77 2 track.
Przypomne, że chodziło o rolkę dociskową.
Po otrzymaniu magnetofonu, złożeniu szpuli z taśmą magnetofon zaczął odtwarzać. Nie przyglądałem się rolce gdyż nie podejrzewałem problemu.
Okazało o się że rolka jest w stanie rozkładu, tj. jest jakaś miękka i klejąca co spowodowało dość że obklejenie taśmy to na dodatek przy końcu magnetofon nie miał już siły już nawijac taśmy, gdyż do 1/4 rolki przykejała się taśma i prawa szpula musiała ją dosłownie odklejać.
Rolka była jakas dziwna. Nawet kolor jej mi nie pasował. Jakiś taki zielonkawy. I wydawała sie wykonana nie z gumy tylko z jakiegoś polimeru, żywicy czy coś w tym rodzaju.
Po rozmowach ze sprzedajćym odnośnie problemu z magnetofonem doszedłem do porozumienia, że nie będę go reklamowałgdyż uważam że wina tkwi w rolce.
Sprzedający zaproponował, że mi takowa dośle. Minął tydziń i dosłał mi rolkę od REVOX-a - gumową.
A ja miałem ją sobie tylko wymienić.
Więc zabrałem się za wymianę.
Wymiana okazałło sie nie była taka trudna, zrobiłem ja nie rozbierając nawet magnetofonu.
Zaraz napisze jak i co.
Po pierwsze trzeba wysunąć zawleczkę blokującą z osi rolki.
Potem za pomocą szczypiec wyciągnąć oś rolki. Nie szło cięzko.
Tylko delikatnie, gdyż po obu stronach rolki znajdują sie plastikowe delikatniutnie podkładki.
Lepiej, żeby ich nie zgubić.
Mnie się udało - nie zgubić oczywicie.
A tutaj poniżej fotki jak wygląda rolka ta z magnetofonu - po prawej - ta badziej zielona.