tetejro, uproszcze na maxa.
tuba 700Hz pojdzie Tobie z odpowiednim driverem od 1000-1100.
Nie bedzie to 4524 ani 4538, oba uwazam spoko za swoja cene ale do podzialow blizej 2KHz (1500-2K)
Czyli w zasadzie spokojnie mozesz dac 700-ke pod te glosniki :-) Jesli chcialbys sie licytowac na mm pod podzial np 1500-1700Hz to tuba moze byc 900Hz ale znow bedzie ciut lepiej na gorze, ciut slabiej w okolicy dolnego odcięcia i w zaleznosci jakiego woofera chcesz uzyc rozpatrywałbym tube.
Ostatnio patrzac na wszystkie znaki na niebie i ziemi wychodzi mi ze 10 cali powinno zrobic robote dla takiego zestawu.
Eminence Beta 10cx np. z tym Twoim patentem pare ohm szeregowo bym w tej chwili sprobowal, kiedys na mniejszych glosnikach mi mulilo ale mna sie nie przejmuj bo ogolnie dziwny jestem ;-), albo glosnik puszczony z filtru ale korekcja samego dolu.
4524 brmi bardziej jak domowy glosnik, 4538 bardziej "elektrostatycznie". Pierwszy cieplej, mniej detali, drugi transparentniej. Uwazam ze glosniki podobnej klasy, niedrogie, mozna kupic na test po 1 szt i ze stosunkowo niewielka strata sprzedac. Mialem oba, z innych ciekawych glosnikow niskobudzetowych polece jeszcze Beyme 1050, jest model z mniejszym magnesem 280 chyba sie nazywa ale moim zdaniem warto pare zł doplacic jesli bys sie decydowal. Wyraxnie lepsza jest dopiero 385 ale to juz chyba 700/szt w tej chwili