Gotyk, powiem Ci szczerze, że cały czas liczę się i z taką możliwością. Jednak wydaje mi się, że szansa trafienia na złoma na eBayu jest chyba jednak nieco mniejsza niż na Allegro. Fakt, nie można generalizować, bo u nas również są uczciwi sprzedawcy, którzy rzetelnie wszystko sprawdzą i opiszą i dla tych duże słowa uznania. Jednak większość stanowią własnie handlarzy, którzy chcą sprzedać dużo, za dużą kasę nie ważne czy sprawne czy nie. Natomiast z tego co zauważyłem na eBayu, to tam przeważają jednak sprzedawcy prywatni, którzy sprzedają zazwyczaj swoje rzeczy, a nie odkupione od kogoś masowo. No ale fakt, wszędzie może trafić się wpadka. Co do samych płatności masz rację, przy zagranicznych przelew wtopa może być spora i nie do odzyskania, zwłaszcza jeśli się to robi tak jak ja zrobiłem - przelewem bezpośrednim z banku (nie mam PayPala - tzn. mam konto ale nie chce mi przyjąć karty debetowej mBanku dziadostwo - więc nie mam). Starałem się jednak sprawdzić sprzedającego dużo bardziej dokładnie niz to robię na Allegro. Sprawdziłem jego komentarze, poczytałem jakie ma opinie, sprawdziłem co sprzedawał i trochę mu pomarudziłem przez maila, żeby zobaczyć jak bardzo jest kontaktowy - i sprawdziło się. Myślę, że 100-procentowej pewności to nie daje, ale zawsze jest to bardziej pewne niż kliknąć "Sofort kaufen" w ciemno. No ale kto nie ryzykuje ten nie ma. Ryzyko jakies jest zawsze. :)
A co do Twojej drugiej części wypowiedzi to Ci przyznaję całkowitą rację. Zanim trafilem na AS (bo AH wtedy jeszcze nie było), miałem tylko Technicsa RS-BX606 i RS-B205. Myślałem jedynie o tym, żeby kupić RS-B705 (RS-B905 wydawał mi się nie realny) jako spełnienie marzenia z dzieciństwa. I zanim cokolwiek kupiłem trafiłem na wątek Kasjela na AS zupełnie przypadkiem poszukując symbolu głowicy do RS-BX606. Jak zacząłem czytać pierwszą stronę, to mnie wciągnęło, na tyle, że zeszło mi kilka kolejnych dni na czytaniu było wtedy chyba coś 170 czy 180 kilku stron. Ale tak mnie to wciągnęło, że zacząłem myśleć o poczynieniu pewnych zakupów. Także można powiedzieć, że fora Audio wpłyneły u mnie na to, że kupiłem RS-B705, potem RS-B905 (marzenia z dzieciństwa zrealizowane w 100%), teraz Kenwooda KX-1100HX, a oprócz tego mam jeszcze do zrealizowania 3 zakupy. :)
Przeanalizowałem wszystko co możliwe brałem pod uwagę wszelkie za i przeciw oraz wady i zalety każdego sprzętu i wybrałem co chciałbym mieć. :) Dlatego też jak zamknę swoją listę realizacją ostatniego zakupu, to nie zamierzam więcej kupować decków bo nie ma ich gdzie trzymać. A jeśli już, to na jakiś okres czasu, celem sprawdzenia, przetestowania i stwierdzenia czy było warto, ale potem do sprzedaży siłą rzeczy. Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze zakup dodatkowy, któregoś z mojej listy w przypadku awarii jako dawcę części. Jednak kiedyś trzeba zamknąć listę i skupić się na konkretnych modelach bo wszystkiego nie można mieć niestety. :)