Audiohobby.pl

Magnetofon

Wojciech7

• 2342 / 1745
  • Ekspert
28-01-2026, 22:00
Jak jest wolny handle to czemu nie mogą już być takie ogórki.
Ja bym chciał aby np. było chińskie piwo/papierosy/magnetofony nie tylko w "biedrze"-:)))

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
28-01-2026, 22:03
Starczy już tego spamu!
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5608 / 2943
  • Ekspert
01-02-2026, 14:11
N o i padł mi Denon 710, dwa dni przemęczyłem i chyba na 99% procesor sie wywalił bo wcześniej przed blokadą sterowania mechaniką, zablokowało dźwięk a on steruje wszystkim.....

chorazy3

• 2306 / 2247
  • Ekspert
01-02-2026, 15:12
Ach te nowoczesne magnetofony.
Może i nie padają im głowice jak w Nakamichi ale cóż z tego.
Nie kupujcie broń Boże :)
Paweł

SAnd

• 74 / 1006
  • Użytkownik
01-02-2026, 17:22
Nie lubię Naków, Danonki te nowsze siadają, dlatego postawiłem na Soniacze.

Macio4ever

• 656 / 399
  • Ekspert
01-02-2026, 17:35

That's the ESpirit! :)

SAnd

• 74 / 1006
  • Użytkownik
01-02-2026, 18:13

That's the ESpirit! :)
Niekoniecznie, chociaż kilka ESek mam i bardzo chwalę je za brzmienie, zwłaszcza TC-K850. Przez ostatnie dni zamęczam TC-K570 i tu naprawdę nie ma do czego się przyczepić. Co prawda nie maluje dźwięku ale gra naprawdę bardzo ładnie.

Marcin71

• 23 / 378
  • Nowy użytkownik
03-02-2026, 21:57
Czy ktoś z forumowiczow ma może namiar na sprawdzony serwis magnetofonów kasetowych. Nie musi być z okolic Warszawy. Mogę wysłać.

marek29

• 11 / 1525
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 06:43
N o i padł mi Denon 710, dwa dni przemęczyłem i chyba na 99% procesor sie wywalił bo wcześniej przed blokadą sterowania mechaniką, zablokowało dźwięk a on steruje wszystkim.....
Sprawdzałeś styki położenia mechanizmu?
Brak styku może powodować anomalie działania i wyciszenie dżwięku.

Hammer

• 5608 / 2943
  • Ekspert
Dzisiaj o 08:19
Cały mechanizm rozbierałem w puder, ma kółko funkcyjne i ustawione jak instrukcja każe i zero reakcji było nawet przy włączeniu, denony 3 gł po włączeniu naciągały taśme a tu tylko włączał się jeden silnik, zero reakci na mostek, i zero reakcji na klawisze .
Napisałem wcześniej, jak chodziła mechanika wcześnie uwaliło dżwiek, a wszystkim steruje procesor.
W nim jest inna mechanika niż w starszych DRM

judasz94

• 507 / 1755
  • Ekspert
Dzisiaj o 14:53
No to będzie zabawa. Akai dx57 postanowił zrobić amu amu i sony EF po minucie doznała mechanicznego zapisu helikalnego. Żarty na bok. Jeszcze kilka miesięcy temu taśma chodziła poprawnie.

Na szczęście Kuba podpowiedział i będzie spa hamulca talerzyka, a może i rolki wymienię przy okazji bo wyglądają słabo. Magnetofon miał kilka lat temu gruntowny serwis, ale nie u mnie.
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Hammer

• 5608 / 2943
  • Ekspert
Dzisiaj o 15:20
plik jff ? weź wklejaj w jpg.
Jak popękały w pionie promieniście to te tanie od chińczyka są, u mnie też pękły po roku w jakimś techniolu.

judasz94

• 507 / 1755
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:19
plik jff ? weź wklejaj w jpg.

A czemu? Ta telefonie widać na komputerze widać

Tak, promieniście natomiast guma jest miękka dalej tak jak trzeba. Trochę mnie to zdenerwowało. Szybko otworzyłem , hamulec jest okej. Zaczynają się, schody... nie lubię dwuwałkowców pod tym względem.
Adam

SAnd

• 74 / 1006
  • Użytkownik
Dzisiaj o 17:35
Może się mylę ale rolki wyglądają dobrze prócz nalotu który stwardniał. Bardziej mnie martwiło by to dlaczego osie capstana są takie błyszczące. Wytarte czy wyszlifowane papierkiem ściernym w miejscu styku z taśmą? Różnica choćby kilku mikronów na średnicy  spowoduje że taśma będzie uciekała spod rolki. Ale to tylko takie moje gdybanie...
P.S.
Jest jeszcze coś.... Widać że taśma nie szła centralnie po prawej rolce. Dlaczego?

judasz94

• 507 / 1755
  • Ekspert
Dzisiaj o 18:39
Czemu nie szła centralnie, nie musi. Rolka ma duży luz poprzeczny bo ktoś nie dał podkładek a sama rolka jest za niska. Ona sie ładnie układa na taśmie i prowadzi ją poprawnie. 
To nie nalot jest spękany. Guma ma pęknięcia.

Ośki są w idealnym stanie. Wydaje sie bo są bardziej wypolerowane na środku. Jak umyłem dokładnie w całości są czyste. Magnetofon to wół roboczy.

Swoją drogą juz naprawiony. Hamulec miał za mały naciąg.
Adam