Potrzebuję porady. Składam sobie magnetofon z głowicą mono do nagrywania gier na ZX Spectrum i mam klika dylematów. Przeznaczam na to magnetofon Technics RS-B565, gdyż ma napęd DD i ręczną regulację biasu oraz głowicę JVC mono (tą co w moim ostatnim temacie o głowicach). Głowice mają mocno różne parametry, JVC (394,5 ohm/234,6 mH), Technicsa (286,4 ohm/77,7 mH).
Rozumiem, że po założeniu głowicy mono będą problemy przy nagrywaniu. Jak to poprawnie zrobić ? Mam dokładnie na myśli, czy do głowicy podłączyć tylko jeden kanał (lewy lub prawy) i nagrywać właśnie przez ten kanał, ale spodziewam się że sygnał będzie za słaby dla tej głowicy. Czy lepiej podłączyć do głowicy oba kanały i nagrywać na nią z dwóch wejść. Czy trzeba jakoś przerabiać dodatkowo magnetofon, aby to w miarę dobrze działało ? Czytałem wcześniej, że sygnał przy nagrywaniu może być mocno zniekształcony przy nagrywaniu, jeśli tak po prostu wymieni się głowicę.
Patrzyłem też na temat o kasetach testowych u nas na forum, gdzie kolega AUDIOTONE zamontował głowicę mono w Harmanie TD-4600, ale nie ma tam napisane jak podłączono głowicę i czy były potrzebne jakieś przeróbki w magnetofonie. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki, bo z pozoru proste zadanie, a mam coraz więcej wątpliwości jak to poprawie zrobić.