Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 11309 / 6483
  • Moderator Globalny
10-10-2022, 14:19
Roberto "Lodzik" 3300A znakomity, super maszyna. Zrób do niej temat jak bedziesz mógł i chciał. Proszę pokaż więcej zdjęć bo to piękna maszyna. :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 11309 / 6483
  • Moderator Globalny
10-10-2022, 14:22
Czy wiecie cos na temat TDK A, mam pare sztuk z kolekcji kupionej, raz nagrane jako taśma matka i ciekawe że nagrywają się świetnie na ES B40 na którym ostatnio testuje kasety, zachowują się jak kasety sporo wyższej klasy.
Często zdarzało się wewnątrz TDK D z poprzedniej rocznikowo wersji. Więc to całkiem dobra taśma.
Wojtek.

Hammer

• 5612 / 2944
  • Ekspert
10-10-2022, 18:33
Roberto "Lodzik" 3300A znakomity, super maszyna. Zrób do niej temat jak bedziesz mógł i chciał. Proszę pokaż więcej zdjęć bo to piękna maszyna. :-)

i wszystkie kondziorki do wymiany od razu hehhehehehe

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
10-10-2022, 19:07
To zdjęcie co wkleiłem to z neta pożyczone.   Ten mój to --nooooo-  bida z nędzą.   Kupiłem go z miesiąc temu na bazarze za połowę ceny głowicy z wczoraj.   Myślę że gościu który mi go sprzedał opowiada kumplom że mnie w konia zrobił/   W sumie chyba ma rację hehehehehe
    Przyjdzie głowica to zobaczy się co dalej.   Jeżeli tylko kondensatory to pryszcz-   chociaż ich tam sporo jak i całej elektroniki.   Żeby to dokładnie zobaczyć to najpierw tonę pajęczyn trzeba będzie wyrwać.    Głowica oryginalna jest jak mi się wydaje >  pęknięta<   dosłownie.
A kable jakimś cudem wyrwane.   Znaczy te wszystkie piny lutownicze co to normalnie z głowic sterczą są wyrwane z korzeniami.
  Nie bardzo  wiem jak to mogło się stać-  sprzedawca też nie wiedział.     Pokręteł on nie pamiętał żeby były -   chyba będą pasować od wzmaka sony :)   No a szybka też potłuczona w niewyjaśnionych okolicznościach.
  Ponieważ to to taka ruina to nie miałem zahamowań żeby to podłączyć do prądu.
    Nie wybuchło i ku mojemu zaskoczeniu to mechanizm zadziałał i słucha się klawiszy lampki świecą i może to dobrze rokuje :)

matwiej72

• 259 / 3676
  • Zaawansowany użytkownik
10-10-2022, 19:17
Jak powyżej...
też bym rzucił okiem na foto stanu na dzień dzisiejszy.

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
10-10-2022, 20:13
Może w sobotę albo niedzielę.  Teraz pracuję paskudnie-  tzn zaczynam o 13-tej    i tak do 18 mniej więcej.   Teraz mam przerwę  ale za pół godziny spadam bo mam jednego klienta (zakład)  z kontenerem który skończą ładować ok 21:30 .  Potem muszę go zatargać do DHL Krefeld zabrać pusty na wymianę i wrócić na plac. Będzie północ albo raczej ok 0:30.  Samochodem roboczym do chaty nie mogę wracać bo on z pustym kontenerem waży ponad 8 ton a tam gdzie mieszkam max 3,5 tony.    Raz gliny mnie złapały i przymknęły oko :)
Ale drugi raz mi nie darują.   Muszę bydle zostawić na placu i wracać swoją kopniętą Hondą hehehehe.   Będzie 1-1:15  w nocy.
   Mam tak już drugi tydzień-   jeden kolega w szpitalu.  Drugi i trzeci na urlopie i tak się bujam teraz po nocach.
Poza tym mój sprzęt foto nie jest w formie i muszę co zastępczego uruchomić:

zapomniałem że mam w kieszeni na tyłku i usiadłem.   A to dziadostwo ze szkła.     Wszystko w sumie działa ale szybka przed obiektywami też szlag ją trafił

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
11-10-2022, 10:19
Sam pod sobą ale to chyba nie szkodzi.  Ostatnio dużo eksploatowałem JVC  a dzisiaj rano dałem mu wolne i uruchomiłem Kenwooda.   Tak chyba ze dwa miesiące stał i nic nie robił.    No więc odpalam go a on wydaje dźwięk jak z....  beczki?
   Co mogło zdechnąć?
(KX 5010)

JaKub92

• 2211 / 6130
  • Ekspert
11-10-2022, 11:42
Sprawdzałeś na różnych kasetach? Prowadzenie taśmy?
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

JaKub92

• 2211 / 6130
  • Ekspert
11-10-2022, 11:45
Wczoraj chorazy3 wkleił w znaleziskach głowice.   Ryzyk -fizyk   zamówiłem jedną i jeżeli pójdzie wszystko dobrze to złoży się  o takie cóś >

Super :) I te głowice są faktycznie w dobrej cenie. A że tak zapytam, co z oryginalną głowicą w tym LoD? Bo nie wierzę, że zajeżdżona... :P

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
12-10-2022, 10:29
Super :) I te głowice są faktycznie w dobrej cenie. A że tak zapytam, co z oryginalną głowicą w tym LoD? Bo nie wierzę, że zajeżdżona... :P

Wspomniałem już- jakimś cudem wyrwane piny.    To pewnie jakoś zalewane na dole - ktoś może kiedyś czyścił jakimś np.  rozpuszczalnikiem i rozpuścił-  cholera wie.  Poza tym wygląda jak pęknięta po stronie odtwarzającej.   W sumie to podobnie to wygląda jak w Akai -  jakby to >szkło<   odwarstwiało się od rdzenia.
  No a Akai też nie zrobiłem do dzisiaj psia kość.    Muszę jakoś się ogarnąć żeby nie skończyć z kilkoma rozgrzebanymi sprzętami.

Hammer

• 5612 / 2944
  • Ekspert
12-10-2022, 21:13
Przyniosłem tuner TEAC T-707 i urzekł mnie brzmieniem delikatnym, aksamitnym...może przesadzam,

JaKub92

• 2211 / 6130
  • Ekspert
13-10-2022, 22:34
Wspomniałem już- jakimś cudem wyrwane piny.

Oj, to nie doczytałem. Ehh, tak spieprzyć taką głowicę... Ale tyle dobre, że trafiły się nówki :)

Krzysztof_M

• 1918 / 5936
  • Ekspert
14-10-2022, 06:30
A przy okazji - kupił już ktoś te głowice z ebay, o których wspominamy?
https://www.ebay.pl/itm/144612353034

Ja nie muszę kupić, ale jeśli ktoś musiał i je akurat przetestował, to jestem ciekawy opinii.
Może na zapas sobie taką kupię?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

AUDIOTONE

• 11309 / 6483
  • Moderator Globalny
14-10-2022, 10:58
A przy okazji - kupił już ktoś te głowice z ebay, o których wspominamy?
https://www.ebay.pl/itm/144612353034

Ja nie muszę kupić, ale jeśli ktoś musiał i je akurat przetestował, to jestem ciekawy opinii.
Może na zapas sobie taką kupię?
To bardzo dobry "czarny Alps", ale nie do wszystkiego się nadaje. Te głowice były stosowane w 80% trzy-głowicowych magnetofonów Hitachi. Chyba Robert pisał gdzieś że jedną kupił do swojego 3300.
Wojtek.

pień

• 3176 / 1682
  • Ekspert
14-10-2022, 11:27
Tak -    zaciągnąłem jedną :)    I znowu cło cholera do zapłacenia będzie.   Przyjdzie to się zobaczy co to za jedna
   A co do tego czy do mojego złoma podejdzie pewności nie mam.   Serwisówka na 70 stron a o głowicy piszą tyle że można wykapować że jakaś jest :)     To wszystko
 (poza tym to przerażają mnie obrazki z tej serwisówki.   Jak można tyle napchać do małego magnetofonu?  Masakra- zginę jak mucha pod packą)
« Ostatnia zmiana: 14-10-2022, 11:31 wysłana przez pień »