Chciałbym przypomnieć ze nie wszystkie firmy ustawiały tą samą prędkość przesuwu taśmy, w tamtych czasach pamiętałem która i co , teraz nie pamiętam wiec nie powiem dokładnie co i która.
Różnice były ....niewielkie.
Chodzi mi po głowie Jvc , Yamaha ale mogę się mylić...
Takie coś raczej było by niedopuszczalne... bo przecież prędkość była określona jasno normami czyli 4,76cm/s.
Nawet każda z mi znanych serwisówek podawała tylko dwie wartości częstotliwości do pomiarów tj. 3kHz (normy JIS, NAB, CCIR) i 3.150Hz (norma DIN). A nie sądzę by były one nagrywane z innymi prędkościami, były by wtedy nie wymienne.
Poza tym przykładowo JVC -podaje 4,8cm/s , a Yamaha 4,8cm/s, Nak 4,8cm/s, Lux 4,76cm/s , Technics 4,8cm/s.
Odnośnie wyjaśnienia prędkości.Jeśli ustawiamy prędkość w/g kasety pomiarowej np. 3kHz w magnetofonach :
1. Nakamichi DD to tolerancja jest podana jako 0.5% od prędkości 4.8cm/s
2. Denon normalny silnik 4.8cm/s kaseta 3kHz odchyłka 6Hz
3. Technics DD 4.8cm/s tolerancja 0.3%
4. Yamaha DD 4.8cm/s kaseta 3kHz odchyłka 10Hz
5. Luxman normalny silnik 4,76cm/s kaseta 3kHz tolerancja 1.5%
Wniosek?
Prędkość 4.8cm/s a 4.76cm/s to jest tylko zaokrąglenie i kwestia tolerancji. Wartości mówią same za siebie.
Jeśli ktoś nie wierzy odsyłam do serwisówek.
To było by na tyle. Żadne pomiary tutaj nic nie dadzą, ponieważ mierzymy ta samą kasetą 3kHz lub 3.150Hz wiec nic mam to nie da, zawsze wyniki będą w granicach tego błędu przedstawionego w serwisówce.