Audiohobby.pl

Magnetofon

nano

• 9079 / 5201
  • Ekspert
06-04-2017, 17:29
dostalem fotke   na skrzynke

ktora pokazuje czujnik w decku

JVC TD-R452
Żółta kreska - ten element z sensorem odbiciowym. Zielona kreska - metalowa zapinka do odbijania podczerwieni , różowa - podobna prowadnica ale juz bez "lusterka".

podziekujmy mu

dzieki

eMandDe

• 2204 / 3190
  • Ekspert
06-04-2017, 19:42
Wojtku.

Nie widzę przeszkód. Można licytować z Polski.

/////////////////////

nano

A Ty cały czas reanimujesz rewerserowca widzę.

Dasz radę. Wiem, że dasz radę. I trzymam za to kciuki.

Nie tak dawno  bo parę dni temu denerwowałeś się jak kolega VincentVaga stwiedził, że ma problem z "JEDNĄ" kasetą SONY Metal Master.

Zobacz ile trzeba położyć biletów NBP żeby sobie takowa sprawić !

http://allegro.pl/sony-super-metal-master-kaseta-magnetofonowa-i6761388271.html
« Ostatnia zmiana: 06-04-2017, 19:46 wysłana przez eMandDe »

nano

• 9079 / 5201
  • Ekspert
06-04-2017, 19:53
tak ale powiedzal cos co dostalem zawalu
a mianowicie
wloze inna tasme do srodka

eMandDe

• 2204 / 3190
  • Ekspert
06-04-2017, 21:35
No tak Masz racje nano. Zgadzam się z Tobą.
Trochę źle zrozumiałem. Sorki.

AUDIOTONE

• 9899 / 6048
  • Moderator Globalny
06-04-2017, 22:29
Nano

Śledzę Twoje poczynania z 990SR i jak uporałeś się z tym licznikiem ? Ale widzę że wychodzą inne kwiatki po drodze do końca. Ale na pewno niedługo będziesz na prostej :)

Mirku
To co pokazałeś to Sony Super Metal Master troszeczkę droższa od Metal Master . Ale to nie chodzi oto ja bym się nie pokusił o przekładanie taśmy wewnątrz takiej obudowy. Ale jak wiem że taśma jest "uszkodzona" to i tak zachowuje ja w oryginalnej obudowie w razie czego na części samej obudowy. A co do Dragona to sobie odpuszczę bo i tak podejrzewam że cena poszybuje ostro w górę...

Dziś doszedł przełącznik (selektor) Victor JX-V5    Oryginalny Japoniec hahaha :)
Maszynka w pełni sprawna, podpiąłem do transformatorka z 240V na 100V i śmiga jak nowy .
Powiem tak wiem jak wyglądają selektory w środku przeważnie i jakoś nie miałem zamiaru go otwierać ale coś mnie tknęło..... A w środku... taka masa elementów że aż takiej ilości się nie spodziewałem. Może chodzi że jest dodana sekcja Video. Postawiłem go na razie w sypialni a potem po powrocie z urlopu zdecyduje gdzie pójdzie.

Poniżej kilka zdjęć:
« Ostatnia zmiana: 20-12-2019, 12:40 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

artekk

• 1699 / 6095
  • Ekspert
06-04-2017, 22:55
Wojtek, selektor jak jakiś preamp w środku ;)

Czy ktoś z Kolegów nie posiada może Technicsa RS-M02 na graty ?

Kupiłem takiego niby padniętego jako zaplecze do RS-M95 za 28zł, ponieważ posiada idler i rolkę w dobrym stanie. Tymczasem maluch po dwóch psiknięciach Kontaktem ożył, gra i nagrywa tylko ma wyłamane dwa przyciski od selektora rodzaju taśmy. Na razie przełożyłem dobre przyciski na żelazo i chrom, by normalnie używać magnetofonu. Szkoda mi malucha jako dawcę traktować, bo gdy zdjąłem frontpanel, ogromny szacunek do niego poczułem. Krzywdę by tym panelem wyrządzić można, nie wiem ile waży.
Budowa wewnętrzna magnetofonu również zacna.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

nano

• 9079 / 5201
  • Ekspert
06-04-2017, 22:58
fajny ten selektorek

mozna  nagrywac  od razu na 3 decki ?testnij kiedys..

990sr

mam podparta glowe i patrze na matherboard  i mysle ...mam pare pomyslow   najgorsze  ze nie mam serwisowki wrr
szukam od 3h   w net  gleba
« Ostatnia zmiana: 06-04-2017, 23:01 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9899 / 6048
  • Moderator Globalny
06-04-2017, 23:16
Wojtek, selektor jak jakiś preamp w środku ;)

Czy ktoś z Kolegów nie posiada może Technicsa RS-M02 na graty ?

Kupiłem takiego niby padniętego jako zaplecze do RS-M95 za 28zł, ponieważ posiada idler i rolkę w dobrym stanie. Tymczasem maluch po dwóch psiknięciach Kontaktem ożył, gra i nagrywa tylko ma wyłamane dwa przyciski od selektora rodzaju taśmy. Na razie przełożyłem dobre przyciski na żelazo i chrom, by normalnie używać magnetofonu. Szkoda mi malucha jako dawcę traktować, bo gdy zdjąłem frontpanel, ogromny szacunek do niego poczułem. Krzywdę by tym panelem wyrządzić można, nie wiem ile waży.
Budowa wewnętrzna magnetofonu również zacna.

Arturze.
Miałem RS-M02 niedawno, ale sprzedałem. To bardzo ładnie brzmiący maluch. I do tego poszukiwany na rynku, naprawdę wart odratowania. Ja mam z min pozytywne wspomnienia. Na aledrogo był niedawno jeden ponoć uszkodzony to ten twój ? A nie da się dopasować od innego ? Pokaz jak to wygląda w jakim te przełączniki są stanie (tzn. klawisze).
Zdjęcia byłego mojego poniżej i video także znalazłem.

fajny ten selektorek

mozna  nagrywac  od razu na 3 decki ?testnij kiedys..

990sr

mam podparta glowe i patrze na matherboard  i mysle ...mam pare pomyslow   najgorsze  ze nie mam serwisowki wrr
szukam od 3h   w net  gleba

Nano ja także szukałem do 990SR i także nic pisałem ostatnio o tym. W necie nic niema :(
« Ostatnia zmiana: 20-12-2019, 12:41 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

AUDIOTONE

• 9899 / 6048
  • Moderator Globalny
06-04-2017, 23:28
Arturze szukałem w innych Technics-ach podobnych klawiszy... i niestety tylko ta seria miała takie malutkie klawisze :(
A starych niema wcale czy są ale połamane ?
Wojtek.

artekk

• 1699 / 6095
  • Ekspert
06-04-2017, 23:33
Wojtek,
Magnetofonik jest srebrny jak Twój były. Oczywiście nie jest tak śliczny :)  Dwa przyciski są ułamane. Gdy wsadzisz coś cienkiego,  w dziurę po przycisku, to przełączysz. Uszkodzone były od FeCr i Cr, więc podmieniłem ten od Metal, na Cr, bo Fe i Cr w zasadzie najczęściej się używa. W decku wariowały kanały, zanikały raz jeden raz drugi przy nagrywaniu lub odtwarzaniu, pojawiały się jakieś piski, brumienia, przydźwięki etc. Wystarczyło psiknąć przełącznik zapis-odczyt i magnetofonik śmiga. Mechanicznie super, cieszę się, bo będę miał oryginalny idler i rolkę do RS-M95, są takie same wg serwisówek.
« Ostatnia zmiana: 07-04-2017, 00:01 wysłana przez artekk »

AUDIOTONE

• 9899 / 6048
  • Moderator Globalny
06-04-2017, 23:42
Mechanicznie super, cieszę się, bo będę miał oryginalny idler i rolkę do RS-M95, są takie same wg serwisówek.

Szkoda by było malucha na części dawać :(
Wojtek.

artekk

• 1699 / 6095
  • Ekspert
07-04-2017, 00:02
Tylko dwie części z niego pozyskam, w szczytnym celu, dla starszego brata :)
A maluch dostanie organy od staruszka. Nie będzie źle.

AUDIOTONE

• 9899 / 6048
  • Moderator Globalny
07-04-2017, 00:09
A no chyba że tak. Dobrze by pozostał sprawny. A może trafi się jakieś części od jakiegoś :)
Wojtek.

VincentVega

• 182 / 6088
  • Aktywny użytkownik
07-04-2017, 08:43
Panowie, nawiązując do mojej historii z Sony MM. Jednaj nie będę musiał przekładać taśmy;) potestowalem i okazało się, ze taśma jest ok. Problem lezal po stronie decka i zawyzonego poziomu biasu.

nano

• 9079 / 5201
  • Ekspert
07-04-2017, 08:49
jka tak mowisz to tak jest
chociasz dziwne

gratulacje rozwiazania problemu