Na te wszystkie bolączki jest rozwiązanie: czytanie instrukcji obsługi (user manual). Do każdego decka staram się ściągnąć i wydrukować instrukcję użytkownika i serwisową. Lektura bywa interesująca bo nie wszystkie funkcje decków są dostępne "wprost" z panelu. Czasem trzeba wcisnąć kombinację klawiszy by uruchomić funkcję "zaszytą| w programie procesora. Nie zawsze jest jednak możliwe ściągnięcie tych instrukcji.
Co do autokalibracji. Lepiej jak deck ją posiada niż jak nie posiada jakiejkolwiek możliwości regulacji. Z tej funkcji można skorzystać jak i ją pominąć. Dobrze jak jeszcze jest możliwość manualnej korekty. Ale co zrobić gdy deck nie posiada nic a parametry użytej taśmy odbiegają od taśmy odniesienia danego producenta? Można oczywiście zdjąć pokrywę i skalibrować pod tę konkretną lub te, których mamy najwięcej. Jednakże to niepotrzebna, dodatkowa robota. Od przybytku głowa nie boli. W ramach testu nagrywamy próbkę z ustawieniami standardowymi i z autokalibracją, a później oceniamy i decydujemy co wybrać. Kwestia wyboru. No i zależy też co robi autokalibracja a co my sami możemy zrobić bo często automat w tej kwestii ma więcej możliwości (bias, czułość, korekcja).
Arwas
Sorki że jeszcze wrócę do tej auokalibracji.
Wszystko co piszesz się zgadza.
Ja jednak jeszcze raz napiszę, że chodzi mi o te nieszczęsna autokalibrację a nie o pisze o manualnej kalibracji, bądź jej braku.
Wydaje mnie sie, że nie muszę ściągać serwisówki i do niej zaglądać, bądź do instrukcji żeby wiedzieć, że naciśnięcie jednego przycisku w tych wszystkich deckach posiadających autokalibracje (preset, auto ble, super auto ble etc) jak i w przypadku kenwoodów przycisku REC, że przycisk taki od razu kasuje to co na kasecie wewnątrz decka (z ząbkami).
I autokalibrcja i rec w przypadku kenwood-ów nie jest zabezpieczony przed skasowaniem.
Dlaczego inni producenci przy REC o tym pomyśleli ?
Ja nie usuwam ząbków, niestety. Może to błąd.
Jednak fajnie by było gdyby w przypadku tych decków co posiadają takowa autokalibrację o zabezpieczenie jeszcze jednym przyciskiem a nie dany deck robi to natychmiast.
Powinna np. zadziałać podobna PAUZA jak w innych deckach przy naciśnięciu przycisku REC. Kiedy funkcja byłaby porządana to by ja odblokowywałą pauza.
Pewnie za dużo bym chciał !!!
To tyle co mam do zarzucenia autokalibracji, czy kenwood-owi.