Audiohobby.pl

Magnetofon

AUDIOTONE

• 11314 / 6486
  • Moderator Globalny
10-01-2017, 22:19
Ale zaraz zaraz..... Ty Nano rozkręcałeś wcześniej lub były jakieś ślady grzebania w środeczku motorka ? Jeśli nie to...hmmmm.....
 ...ten silnik jest zakryty od szczotek nie ma dojścia do łożysk... Więc czy może być to specjalny smar... jakimś cudem pod wpływem czasu i zużycia się szczotek (pył) zamienił się w czarną maź...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

eMandDe

• 2204 / 3627
  • Ekspert
10-01-2017, 22:26

edmande

ten gosc z tej grupy  universe  mieszkal niedaleko mnie
powiesil sie 
smutna sprawa
..

A widzisz to, że blisko Ciebie mieszkał to nie nie wiedziałem.
Mirek Breguła - szkoda chłopaka.

A to, że się powiesił to wiem,
Problemy problemy. Tylko szkoda, ze do tego doprowadziły.

A fajnie grał, pisał fajne teksty no i jego głos !!!

Smutne to
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:29 wysłana przez eMandDe »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
10-01-2017, 22:30
oficjalnie
alkoholik i
byl chory na raka
i popelnil samobojstw0

ludzie gadaja ze na klatce na poreczy sie powiesil

..

co do silnika  nie byl grzebany

i w tym momecia jak
wzilem
kleszcze lutownice  i jazda
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:35 wysłana przez nano »

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:31
...  jego budowa wewnątrz to też jakiś rarytas, miedziowana, już następca 979 tego nie miał bo prawdopodobnie odezwał się główny księgowy firmy.
Już przy 959 księgowy marudził bo napęd pozbawiono mechanizmu dociskowego kasety w kieszeni. Miedziowanie wygląda ładnie, ale stojąc przed wyborem chyba jednak wolałbym lepszą stabilizację kasety. Nie wiem czy "usłyszy się" miedziowanie. Tak mniemam, że pomysł wzięty z transformatorów - tam zwój miedzi pełni rolę ekranu magnetycznego. Tylko tam jest zwojem niezamkniętym a tu w zasadzie "zwój" płaski.

Arwas
Nie pisze tutaj co bym wolał czy wybrał.

Pisze o ewolucji decków "9" Pioneera.
Czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i o co obie chodzi z tym wyborem i wybieraniem? To ja napisałem co bym wybrał gdybym miał wybór. Po drugie stwierdzenie: "Pisze o ewolucji decków "9" Pioneera jest trochę na wyrost, to tylko wskazanie jednej różnicy konstrukcyjnej pomiędzy 959 a 979. Jak by tak popatrzeć dokładniej na rodzinę 9x to tych różnic jest dużo więcej. Jest tyle fotek w sieci, są serwisówki, że można sobie porównać i znajdować podobieństwa i różnice. Zobacz np. fotki wnętrza 91 , 939, 979 i zobacz komu do kogo bliżej.

Tylko co zyskała firma nie wnosząc do następcy 939 czyli 959 docisku kasety ?
A ile zyskała rezygnując z miedziowania ?
...
Miedziowanie ma chyba większy wpływ na dźwięk czy bardziej chodzi o izolowanie powodujące jakieś zakłócenia, których pewnie tez nie usłyszymy.
To ci odpowiem: rezygnacja ze stabilizacji a także eliminacja miedziowania ma wymiar ekonomiczny. Mniej elementów, krótszy cykl produkcyjny. Miedź nie należy do tanich surowców a i proces elektrolitycznego nakładania jest energochłonnym i kosztownym. Z pewnością wyszło taniej a przy okazji typowy przykład odcinania kuponów "z dawnej świetności" czy konsumowaniem wyrobionej pozycji. Osobiście uważam mechanizmy pionków z dociskiem za mechanizmy wyższej klasy. Weź w łapkę jeden i drugi i sam porównaj.

Co do stabilizacji. W kaseciakach bardzo ważne jest umiejscowienie kasety (są ściśle określone powierzchnie i otwory bazowe) względem głowic i konieczność utrzymania tych zależności w czasie przesuwu tamy (play/record). Drgania przenoszone na kasetę (a tym samym taśmę) wpływają degradująco na dźwięk. Taśma po głowicy musi przesuwać się płynnie, z określonym naprężeniem, dociskiem. Konstruktorzy decków i kaset (kaseta to również tor przesuwu) stosowali różne techniki by to zapewnić. Również usztywnienie obudowy, ten słynny plaster miodu ma tu znaczenie. Ideałem jest obudowa sztywna, pozbawiona rezonansów. Nawet obudowy kaset w tym też się różnią. Wystarczy na próbę próbować skręcić obudowę w dłoniach. Są kasety, które wyraźnie stawiają mocny opór. Inne poddają się.

Można na ten temat przegadać noc. Polecam lekturę Pani Iwanickiej "Kasety magnetofonowe i magnetowidowe". Do kupienia na znanym portalu.

Miedziowanie ma chyba większy wpływ na dźwięk czy bardziej chodzi o izolowanie powodujące jakieś zakłócenia, których pewnie tez nie usłyszymy.
Możesz rozwinąć tę myśl? Izolowanie powodujące zakłócenia ... ciekawa teoria. Fakt, że ich nie usłyszymy, ale ciekawe jest to co piszesz.

Jak dla mnie miedziowanie ma aspekt wizualny a także jako forma zabezpieczenia przed korozją.

Czy widziałeś albo czy w ogóle był chociaż jeden przedstawiciel decka NAKAMICHI który posiada stabilizator kasety ?

Natomiast miedziowany to jest np. CR 4, którego też mam okazje posiadać. I chociażby dlatego, że jest miedziowany.

Zdaje sobie takie pytanie,
Ile jest miedziowanych decków ? a ile ma stabilizator ?

To tez mówi co jest droższe dla producenta.
Więcej jest decków ze stabilizacją kasety niż z miedziowaniem. Stabilizacja kasety jest dla producenta efektywniejsza. Lepsze przełożenie koszta-efekty. Przy miedziowaniu trudno wykazać i udowodnić związek z dźwiękiem. Przy stabilizacji sytuacja wygląda zgoła inaczej.

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:34
Macie jakiś pomysł od czego ta czarna maź na szczotkach ? Sądzę że może to być osad po doraźnym czyszczeniu różnymi preparatami chemicznymi by rozruszać zastane łożyska porowate...
Kurde, to wygląda jak efekt braku docisku szczotek do komutatora i związane z tym iskrzenie i wypalanie go. Na fotkach szczotek widać jakby ubytki materiały (na krawędzi) wskutek wysokiej temperatury (łuk elektryczny).
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:36 wysłana przez _arwas_ »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
10-01-2017, 22:36
arwas
moze dobrze kombinujesz hm
..
hm
powirzchnie  "szczotek" byly  rowne
hm

e wsio jedno

nagrywam teraz  pare kaset zobaczymy  kiedy  sie  transport tasmy zatrzyma
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:41 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 11314 / 6486
  • Moderator Globalny
10-01-2017, 22:37
Macie jakiś pomysł od czego ta czarna maź na szczotkach ? Sądzę że może to być osad po doraźnym czyszczeniu różnymi preparatami chemicznymi by rozruszać zastane łożyska porowate...
Kurde, to wygląda jak efekt braku docisku szczotek do komutatora i związane z tym iskrzenie i wypalanie go.

No to może być to co piszesz, odnośnie czarnego koloru tego klejącej mazi jak napisał Nano. A co tej mazi , to to może być ? Ja bym obstawał za jakimś smarem...
Wojtek.

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:42
Jak nano umyje komutator to będzie można ocenić jego stan. Cienka igła i przejechanie pomiędzy szczelinami komutatora (usunięcie ew. zwarć) a później tasiemka z papieru wodnego np.1200 i usunięcie tlenków. Robota dla ludzi bez drżących rąk i z dobrym wzrokiem.

Na zdjęciach silnika tulejka z brązu wyjątkowo "czysta". Jakieś ślady smarowidła (gdyby ktoś dawał) powinny tam być. Ludzie bardzo, ale to bardzo rzadko grzebią w silnikach, więc raczej jestem za zbyt małym dociskiem szczotek.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:45 wysłana przez _arwas_ »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
10-01-2017, 22:45
arwas

jak ja cie nienawidze

spedzilem nad tym 2 h

niestety rece nie te
wzrok caraz slabszy
cierpliwosci brak
he he he

« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:48 wysłana przez nano »

eMandDe

• 2204 / 3627
  • Ekspert
10-01-2017, 22:45
Arwas

Dziękuje za szeroki wykład.
Ja pozostanę przy 959 a Ty pozostań przy 939 i wsio gra.

Now problem.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 22:48 wysłana przez eMandDe »

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:50
arwas

jak ja cie nienawidze

spedzilem nad tym 2 h
To i tak nieźle. Ja nad badziewiastym silnikiem z ct-939 spędziłem więcej czasu. Co do sfery "uczuciowej" ... jak mawiał kard.de Richelieu :"skoro nie chcą mnie kochać to niech mnie wszyscy znienawidzą" czy jakoś tak w ten deseń ;)

_arwas_

• 171 / 3395
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:58
Arwas

Dziękuje za szeroki wykład.
Ja pozostanę przy 959 a Ty pozostań przy 939 i wsio gra.

Now problem.
Tu nie chodzi o to przy jakim decku kto pozostanie. Jak się trafi tanio jakiś 9x to go kupię bo to takie nieuleczalne zboczenie. Mnie kręcą decki nie tyle od strony użytkowej co od strony "bebechów". Lubię majsterkować, lubię zgłębiać tajniki budowy. Dlatego też nie stronię od decków mało znanych, tanich, uszkodzonych. Niejeden wydawałoby się tani deck zagra aż miło. Wszystko też jest kwestią zużycia. Mało lub wcale zużyty "słabeusz" ma szanse zagrać lepiej niż zajechany "atleta". Nie wszystkie procesy zużycia idzie odwrócić. Z elektroniką łatwiej. Z mechaniką czasem porażka - brak części, dokładnej dokumentacji i precyzyjnych maszyn.

Mam nadzieję, że się nie obraziłeś. Swój "wywód" napisałem bez emocji. Na luzie i tak też sam to potraktuj.

Przy okazji bardzo polecam Kolegom lekturę :

http://allegro.pl/kasety-magnetofonowe-i-magnetowidowe-iwanicka-i6669037898.html
http://allegro.pl/iwanicka-b-kasety-magnetofonowe-i-magnetowidowe-i6650055822.html

dosłownie za grosze a masa wiedzy.

Sławo1

• 192 / 3722
  • Aktywny użytkownik
10-01-2017, 22:58
nano, tak usłyszałem gdzieś zapowiedź w tv:

Za chwilę na Pr 2 Telewizji Polskiej, premierowy film o Davidzie Bowie.

Chyba go słuchasz.

To tak dla relaksu.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 23:03 wysłana przez Sławo1 »

nano

• 9079 / 5639
  • Ekspert
10-01-2017, 23:01
oczywiscie

tvp2  dawid  :-)
...

arwas    byl tez taki Francuz

Nie cierpię ludzi, którzy piszą dla zabawy, szukają efektów, trzeba mieć po prostu coś do powiedzenia – mawiał Antoine de Saint-Exupéry he h eh e he he he

..

arwas
dzieki za linki do ksiazek

karcze jak kobieta pisze o kasetach mam uprzedzenie
hm
z czasow   wykladow  matematyki przez kobiete

mom fobie
« Ostatnia zmiana: 10-01-2017, 23:06 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 11314 / 6486
  • Moderator Globalny
10-01-2017, 23:06
Ja mogę się przyłączyć do polecania ale poleciłbym jeszcze jedną książeczki a raczej poradnik warsztatowy.
Obydwie u mnie na stanie i w użytkowaniu codziennym :)
Wojtek.