Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
03-07-2016, 19:02
Podświetlenie wskaźników przedniego panelu...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
03-07-2016, 19:05
Na sam koniec oczywiście została kosmetyka, czyli to co może najmniej lubię, bowiem nie znoszę gdy sprzęt jest brudny i "wypalcowany". Nie lubię, bo zawsze mam obawy, czy podczas czyszczenia brud nie zmyje się razem z napisami. Udało się, napisy przetrwały, brud nie. :)
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
03-07-2016, 19:07
A na koniec oczywiście po zmontowaniu wszystkiego i złożeniu w całość, najważniejsza rzecz - test sprawności. Stareńki Kenwood zaliczył test sprawnościowy celująco. Do tego po wyczyszczeniu błyszczy się - jak to mówią w moim rejonie - jak "psu jajca". :)
Marek

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
03-07-2016, 19:09
czytam i patrze
b b b b  dziekuje

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
03-07-2016, 19:30
A na sam koniec - bo nie mogę tego pominąć - dwa słowa recenzji. Panowie, opierając się na zasłyszanych wcześniej opiniach, że Kenwood KX-600 gra tak sobie i dźwiękiem nie powala - powiem w ten sposób: NIEPRAWDA! Gdy go włączyłem po raz pierwszy na kasecie przeznaczonej do testów (lekko zjechana, pogięta i byle jak nagrana), to po raz pierwszy usłyszałem na niej coś czego do tej pory nie zauważyłem na innych magnetofonach, ale nie przywiązałem do tego szczególnej uwagi, choć zaskoczony byłem, że usłyszałem coś nowego. Dziś kiedy byłem już pewien, że magnetofon nie "pożre" mi taśmy, włożyłem inne kasety. To co usłyszałem przerosło moje oczekiwania. Magnetofon gra dźwiękiem absolutnie nieporównywalnym do ery cyfrowych wynalazków. Oferuje niesamowitą głębię dźwięku. Bas niesamowicie głęboki, miękki ale jednocześnie krótki i dynamiczny nie pozwalający tym samym na odczucie "misiowatości" dźwięku. Średnica raczej naturalna i nie wycofana. I teraz to co mnie zaskoczyło. Delikatnie ocieplone (tak jakby minimalnie wycofane) ale jednocześnie tak wyraziste tony wysokie, że na wielu nagraniach usłyszałem dźwięki, których do tej pory nie byłem w stanie usłyszeć na innych magnetofonach, a głuchy jeszcze nie jestem. Słuchając tego magnetofonu mam wrażenie, że gdybym dostał nagranie jakiejś orkiestry symfonicznej, w której jeden z muzyków by pierdnął, to mam nieodparte wrażenie, że dałoby się na podstawie nagrania zidentyfikować, że bąka puścił gość grający na kontrabasie siedzący w trzecim rzędzie jako szósty od lewej strony. Tyle na temat recenzji od strony dźwiękowej. Zastrzegam jednak, że jest to wyłącznie moja opinia nie poparta żadnymi testami.

Teraz jeszcze jedna rzecz od strony technicznej. Magnetofon ma bardzo ciekawie rozwiązany system startowania silnika. Po włączeniu zasilania silnik nie pracuje, uruchamia go dopiero włożenie kasety na szpulki. Na wyciągniecie kasety automatycznie reaguje wyłączeniem. Zauważyłem, że odpowiedzialnym za to jest czujnik umieszczony za górną osłonką i to on odpowiada za włączenie i wyłączenie silnika (zdjęcie poniżej). Genialne rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: 03-07-2016, 19:32 wysłana przez Radmar »
Marek

artekk

• 1699 / 6092
  • Ekspert
03-07-2016, 21:13
Marku, super, decki vintage potrafią zaskoczyć, oczywiście na korzyść :) Po prostu grają muzykę, mają do niej serce. Czasami coś dodają od siebie, ale te lepsze robią to subtelnie i z klasą.

Koledzy, mam problem. Wydaje mi się, że mój Nakamichi Cassette Deck 1 gra trochę za szybko. Mechanizm Sankyo, jak w Onkyo, Kenwoodach etc. W serwisówce piszą, że prędkość reguluje się przez większa dziurkę z tyłu silnika napędzajacego capstan. Za cholerę nie mogę trafić, zakryta ta dziura jakąś gumą jest, czy jest tam jakaś PR-ka ?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
03-07-2016, 21:40
radamr dzieki za wspanialy opis
za fotki
i opis mechnizmu wl silnika
super

mam nadziej ze ci dluogo posluzy
ja mialem taki szok
no i mam dlaj przy 880
tez slyszelm dzwieki ktorych nigdy na innych deckach  nie bylo
wkladalem kasete  jak wariat  itd

wiem wiec o czym mowisz

..

artek

musisz przelkuc maly srubokretem naliepiej zaizolowanym  i wyczuc ta srubke  jest tak    7mm   pod ta uszczelka
uszczelka  jest tylko na kurz

--

rozebralem  ten maly magnetofon z bagaznika
nietety porazka
wybite zeby  z play

play  kur  jakby to bylo przewijanie to mozna pokombinowac ale play akurat

amen

zeby  maja byc do tego okosnie !!!   dodatkowy amen

« Ostatnia zmiana: 03-07-2016, 21:46 wysłana przez nano »

artekk

• 1699 / 6092
  • Ekspert
03-07-2016, 21:43
musisz przelkuc maly srubokretem naliepiej zaizolowanym  i wyczuc ta srubke  jest tak    7mm   pod ta uszczelka
uszczelka  jest tylko na kurz

niby przecisnąłem przez uszczelkę, ale chyba za głęboko i silnik zwalnia. Nakamichi mi szkoda, nie chciałbym namieszać, bo jest dziewiczy, poćwiczę może na Onkyo.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
04-07-2016, 08:30
tak lepiej pociwicz na innym
trzeba bardzo delikatenie  krecic nawet o 0,5 mm i juz slychac roznice

--

Technics RS-676US

no co to bez matherboardu pudowali edcki w roku 1976
no
jestem ciekaw jak to live wyglada

« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 10:09 wysłana przez nano »

discomaniac71

• 275 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
04-07-2016, 12:35
Chciałem bardzo podziękować kolegom Radmarowi i nano za pomoc w wyborze kolejnego decka. Miał być manual i jest. Wybór padł na CT-959. Nie miałem go w swoim systemie. Odsłuchiwałem kilka razy i bardzo mi się podobał. Alternatywnie mogłem wybrać CT-S910. 910 według niektórych jest lepszy ale niestety nie jest manualny a niczego innego nie chcę. Szkoda tylko że ten wyświetlacz... No ale jakoś to przeżyję ;-)

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
04-07-2016, 12:59
CT-959

gratuluje
najwazniejsze zeby ci dlugo sluzyl i zebys byl zadowolny
daj nam pozniej pare fotek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
04-07-2016, 13:14
Nie ma za co, Rafał. Najważniejsze, żeby spełnił Twoje oczekiwania i byś był z niego jak najdłużej zadowolony. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
04-07-2016, 13:18
(...) Technics RS-676US (...)

Nano, a zamontowałeś już do niego "wypadnięte" z mechanizmu kółko i gniazdo RC?
A swoją drogą jak pilota podłączysz, to przez pół podwórza kabel będziesz mógł do garażu przeciągnąć. ;)
Marek

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
04-07-2016, 13:49
sorry

he he he he   dobre  z tym kablem
normalnie jest tez silownia 
no i jak pilota wezmiesz do reki  to uwaga
jak sie wyslizgnie  to mozna sobie  uwalic  palce u nogi

pilot jak w CCCP kiedys
solidne produkty nie do zepsucia
tylko ciezkie

chcialem pokazac  zonce
ale zrezygnowalem jednak
bylby to glupi pomysl

na razie czytam do niego serwisowke

a w miedzyczasie ogladam drugiego  pod nazwa  "Dziwak"

dalej ale z technicsa sie smieje  poniewaz konstruktor byl  na 100%
 inzynierem maszynoznawstwa  lub tokarzem spawaczem .. szok
niesamowite czesci  wsio mozna spuscic sobie na podloge  i nic ...  :-) najwyzej  podlaga sie zawali
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 14:03 wysłana przez nano »

discomaniac71

• 275 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
04-07-2016, 14:48
nano w jakim mieście mieszkasz? Bo Marek to wiem że daleko :-(

Kolejne spotkanie magnetofonowe w Krakowie jesienią. Zapowiadają się cacka. Nakamichi RX-505, Nakamichi Dragon, Nakamichi ZX-9, Revox B-710, Arcam Delta 100, Sony TC-K990ES. Udało mi się stworzyć dość dużą grupę chętną do spotkań na żywo.