Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
31-07-2008, 21:05
Jak to Kwinto mówił, trzeba było patrzeć! ;-)

TBolt

• 190 / 6107
  • Aktywny użytkownik
31-07-2008, 21:24

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
31-07-2008, 23:26
Obecnie jest na aukcji kolejny extra deck TEAC - rzadki gość nawet na niemieckim ebaju, niestety cena zaporowa. Zdjęcie wklejam poniżej.

Muszę przyznać że bardzo miło spędza mi się czas tu z Wami koledzy Cles, Gardenus, Rafał996, Tbolt, ten wątek stał się trochę miejscem zgromadzeń miłośników dawnych wyrobów firmy SONY którym dzisiejsze ich produkty do pięt nie dorastają :(

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
31-07-2008, 23:31
Klub SONY ?
Niekoniecznie.
Grupa  miłośników magnetofonów z czasów dawnej ich świetności , bardziej ,może pasuje.
Dobranoc.

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
01-08-2008, 00:14
Też jest mi bardzo miło wśród fanów magnetofonów, jakiś specyficzny klimat tu panuje.
Co do Sony, to przyznam że faktycznie ta marka zawsze miała u mnie kredyt zaufania, bez względu na rodzaj produktu. Jakoś mi te ich sprzęty dobrze, przyjemnie brzmiały, nie mówiąc o designie. Ale moje zainteresowania magnetofonowe jednak obejmują znacznie więcej marek... chociaż jak widzę modele vintage Sony to gdybym się nie powstrzymywał to pewnie bym miał ich w domu całe składowisko ;)

A wracając do konkretów. Czy możecie coś powiedzieć o Sony TC-K590? Wiadomo że to nie ES, ale z drugiej strony ma pełną kalibrację i w ogóle wygląda solidnie i jest całkiem zaawansowany, chyba tylko dual capstana mu brakuje. Ciekawy jestem jak on gra... chociaż tylko z czystej ciekawości, nie mam zamiaru kupować ;)

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 16:24
Ten Teac 7010 to poprzednik 6030, zacna maszyna zapewne.

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 19:30
WItam.
Panowie jest może ktoś wśród Was, kto posiada kasetę testową? Lub ma decka z bankowo fabrycznymi ustawieniami i mógłby nagrać kilka wybranych częstotliwości na kasetę.
Pozdrawiam

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 19:52
Savage
Będzie problem. Moje wszystkie magnetofony mają ustawienia fabryczne i niestety nie są między sobą kompatybilne w 100%. Nawet  moje soniaczki ES nie do końca idealnie ze sobą współpracują.

Jeśli Ci to nie przeszkadza to powiedz na jakim decku, jakiej kasecie i co Ci nagrać.

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
01-08-2008, 20:01
> Czy możecie coś powiedzieć o Sony TC-K590?

Mam TC-K611S, magnetofon o "oczko" wyższy i z następnej serii. Zasadniczo ta seria różniła się centralnym umieszczeniem kieszeni, ale np. wyświetlacze i funkcje były takie same jak u poprzedników, czyli serii x90. Bezpośrednim następcą 590 był więc 511S, mający, jak nazwa wskazuje, Dolby S, ale poza tym wyposażony identycznie. Mój 611S jest następcą 690, a 711S - następcą 790. Z różnic użytkowych (i wewnętrznych): 590/511S miały prostszy mechanizm i mechanicznie otwieraną kasetę, 690/611S - elektrycznie, i podświetlaną kieszeń, a 790/711S - mechanizm dwuwałkowy. Dźwiękowo są OK, ale bez cudów. Mój 611S ma problem z kalibracją większości taśm metalowych - nie można osiągnąć dostatecznie dużego prądu podkładu, np. na tak popularnej taśmie jak TDK MA, natomiast możliwa jest kalibracja stosunkowo taniej Sony Metal XR. Pokrywa się to dokładnie z uwagami w recenzji, którą kiedyś czytałem.
Ciekawostką użytkową jest pomoc ze strony magnetofonu ;-) przy czyszczeniu głowic. Oczywiście jak we wszystkich nowych magnetofonach, Play można włączyć tylko przy włożonej kasecie i zamkniętej kieszeni, więc czyszczenie byłoby bardzo utrudnione, gdyby nie "pomoc" magnetofonu: włączenie zasilania przy naciśniętym "open/close" otwiera kieszeń i mostek z głowicami wysuwa się jak do odtwarzania. Ktoś u Sony pomyślał (w przeciwieństwie do innych firm)! Nie wiem jednak, czy wszystkie Sony z elektryczną kieszenią mają to rozwiązanie - niektóre na pewno.

gotyk1

• 1310 / 6091
  • Ekspert
01-08-2008, 20:23
>>>Nie wiem jednak, czy wszystkie Sony z elektryczną kieszenią mają to rozwiązanie

Począwszy od 91r chyba zaczęli coś takiego montować (mówię o najwyższych modelach bo z tych niższych miałem kiedyś 511tkę ale nie sprawdzałem czy to ma bo nie wiedziałem o tym rozwiązaniu, dopiero stosunkowo niedawno wyczytałem to z instrukcjii)

W sonym można ratować się jeszcze w miarę prostym ściąganiem klapki , jak jest usunięta to mamy dostęp do gumowych pincz rollersów - wacik douszny da się wsadzić

MaciejLK

• 508 / 6044
  • Ekspert
01-08-2008, 20:28
511 ma mechaniczne otwieranie kieszeni, więc pewnie nie...

Szkoda że inne firmy tego nie stosowały. Mam parę magnetofonów, w których dokładne wyczyszczenie wałków i rolek jest niemal niemożliwe, bo nie ma sposobu żeby docisnąć wacik w czasie, gdy rolka obraca się, bo nie zdejmuje się osłona kieszeni kasety (np. Pioneer).

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 20:32
No właśnie cles mam problem. walczę z głowicą w gx75. NIby jest ustawiona, ale rózne wątpliwości mnie nachodzą to jedno źle a drugie lepiej. Mam swoją kolekcję kaset nagraną na różnym sprzęcie i na ogół zawsze były kompatybilne z większością decków. wszystko mam ustawione, ale szczelina głowicy 1 ścieżki(L kanał) wysteje poza krawędź taśmy! I o dziwo wtedy obydwa kanały grają jak należy wszystko jest ok. No ale k.... jak może jedna ścieżka iść cała po taśmie a tej zewnętrznej część?? Może tak musi być? I ktoś mi coś poradzi. Zaraz sprawdzam jak to jest na decku denona który ma fabryczne nastawy toru. Jak dojdę do wniosku, że ta szczelina wystaje poza krawędź taśmy to chyba w zakładzie dla obłąkanych wyląduję.Pzdr :)

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 20:44
Savage

hmm, no nie wiem. W każdym razie jak chcesz mogę Ci coś nagrać. Mam nowego TEACa, mogę na nim nagrać sygnały, jakby co..

Savage

• 889 / 6106
  • Ekspert
01-08-2008, 20:54
Dzięki za zainteresowanie. Pewnie nie bawem się odezwę. Bo jeśli masz nie kręcone decki to taka kaseta naprawdę by się przydała.
Pozdrawiam

Kasjel

• 132 / 6105
  • Aktywny użytkownik
01-08-2008, 21:13
No niestety, ale w deckach Akai głowica typu GX nie posiada własnych prowadnic. Dlatego ciężko jest ustawić prawidłowo głowicę. A możliwość regulacji jest bardzo szeroka, bo oprócz skosu możemy regulować też wysokość oraz nachylenie głowicy. Do tego dochodzą jeszcze dwie rolki przesuwu taśmy, i wszystkie problemy z tym związane.
V Savage - co do ustawienia wysokości głowicy, to poprostu weź czystą nie nagrywaną kasetę, i nagraj fragment muzyczny na jednej stronie. Reguluj tak, aby po obróceniu na drugą stroną nie było słychać przebić.
Zamiast martwić się o taśmę testową, poproś Clesa o nagranie kasetki na Teacu oraz dla porównania jeszcze innej taśmy na innym decku, od innej osoby.