> jmaciek, 2011-03-15 01:41:57
XLII i XL-II to co najwyżej różne oznaczenia, być może z różnych okresów. Wydaje mi się jednak, że Maxell konsekwentnie stosował tylko oznaczenie XLII, a pisownia XL-II to już "wynalazek" spotykany na forach, aukcjach, w sklepach itd.
Natomiast XLII-S (z kreseczką) to już inna taśma w innej kasecie.
Ale oczywiście taśmy z tym oznaczeniem zmieniają się przez lata mimo tego samego oznaczenia. TDK D i SA są na rynku od 1975 roku, XLII - chyba od 76 (choć początkowo jako UD-XLII), i przez te lata taśmy i kasety zmieniały się wielokrotnie, a nazwa, utrwalona w świadomości klientów, pozostawała ta sama.
Z wykresów albo danych liczbowych, o ile są rzetelne, można się trochę dowiedzieć o taśmie. MOL @315Hz to wartość maksymalnego wysterowania przy tej częstotliwości przy akceptowalnych zniekształceniach nieliniowych wynoszących 3%, natomiast MOL @10kHz (czasem oznaczany jako SOL) to poziom nasycenia taśmy sygnałem przy tej częstotliwości, czyli maksymalny poziom sygnału jaki w ogóle można zapisać.
Zakres dynamiki to odstęp tych wartości od szumu taśmy, czyli różnica między najgłośniejszym a najcichszym sygnałem jaki można zapisać - zawsze jest większa dla 315 Hz.
Z wartości MOL i SOL wynika wskazówka do wysterowywania taśmy - im wyższe te wartości, tym wyżej można taśmę wysterowywać - a wskazane jest najwyższe możliwe wysterowanie by uzyskać maksymalny odstęp od szumu. Różnica między wartościami MOL i SOL z kolei wskazuje na typ i jakość taśmy - dla taśm nieszczególnych może wynosić nawet sporo ponad 12dB, a dla taśm metalowych wynosi tylko ok. 6 dB - to mówi jaka jest możliwość zarejestrowania głośnych wysokich tonów.
Niektóre firmy podawały tylko zakres dynamiki - ale to nie mówiło nic o MOL, SOL i szumach - a mając te wartości dynamikę zawsze można sobie obliczyć.
Często podawano charakterystykę częstotliwości dla -20dB - powinna być w zasadzie najbardziej prostoliniowa. Jeśli wznosi się mocno dla wysokich częstotliwości, tzn. że taśma przy standardowych ustawieniach Bias, Level i EQ będzie podbijała wysokie częstotliwości.
Oczywiście, im gorsza firma, tym mniej wiarygodne są te wykresy czy dane, a i tak porównywać je można w zasadzie tylko w ramach różnych taśm tej samej firmy.