Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
28-02-2011, 12:57
kenwood zgrabny, prawda. Ciekawe jak gra.

Cassiel

• 180 / 5590
  • Aktywny użytkownik
28-02-2011, 17:02
To prawda. Już pisałem wcześniej, że Twoje nakładki z Grundiga wyglądają lepiej w tym magnetofonie niż oryginalne. Co do brzmienia tego decka to jest naprawdę super ! Dokładnie to co lubię.....dużo, dużo przestrzeni i nisko schodzący bas. Absolutne zero problemów z wysokimi tonami np. podczas odtwarzania kaset nagranych na innych deckach.
A teraz o wadach.....
Otóż ten magnetofon posiada tylko jeden silnik. Oczywiście ma też tylko jeden wałek i rolkę przesuwu taśmy, co mi za bardzo nie przeszkadza. Ale jeden silnik w tak wysokim modelu to jakieś nieporozumienie :-(
Krótko mówiąc elektronika jest super, a mechanika słaba. Głowica ferrytowa, taka sama jak w Alpine (Alpage) AL 80.

Savage

• 889 / 6105
  • Ekspert
28-02-2011, 17:50
Ten Kenwood jest naprawdę urokliwy szkoda, że nie ma analogowych wskaźników.

Cassiel

• 180 / 5590
  • Aktywny użytkownik
28-02-2011, 18:53
Z wychyłowymi wskaźnikami ładniejszy jest też Hitachi D3300M. Niestety chyba niedostępny w Europie...

Savage

• 889 / 6105
  • Ekspert
28-02-2011, 19:11
3300 na pewno świetny, ale Hitachi D-5500M to jedno z moich marzeń pewnie kiedyś się z iści.

HIP POP

• 26 / 5190
  • Użytkownik
04-03-2011, 12:46
żarówki doszły, deck znowu ma podświetlanie kasety ;), zamontowałem 60-tkę na 12v, kupiłem ich kilka o różnych mocach i kolorach, gdyby ktoś miał podobny problem to zapraszam po żarówki.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

jmaciek

• 389 / 5045
  • Zaawansowany użytkownik
05-03-2011, 22:53
Witam po dłuższej przerwie.

Postanowiłem odkurzyć swój zestaw audio i na pierwszy ogień poszedł AZ7 i jego wyświetlacz. Po oczyszczeniu różnica jest kolosalna - przedtem wskaźniki były jakby za mgłą - teraz są jaśniejsze i bardzo wyraźne - super to wygląda! Swoją drogą to zastanawiam się czemu ten wyświetlacz się tak kurzy? Obok stoi tuner i CD i ich wyświetlacze nie potrzebują czyszczenia. Czy jest to związane z budową wyświetlacza (w CD jest chyba LED a w magnetofonie wyświetlacz fluorescencyjny) - ten w deck\'u bardziej przyciąga kurz?

Podczas czyszczenia przeżyłem lekki szok - naoglądawszy się tutaj zdjęć wnętrz różnych decków gdzie nie można palca wcisnąć, naczytawszy się o modelach "w miedzi" to o AZ7 nie mogę powiedzieć nawet "w aluminium" - wewnątrz nic nie ma! Jeszcze mały krok a konstruktorzy mogliby upakować jego zawartość do walkmana (a może to jest walkman Panasonica w opakowaniu segmentu dużej wieży? ;)

Cóż - taki się urodził i trzeba go kochać :))

Ale jeśli komuś wpadnie w oko jakiś inny model tej firmy godny polecenia (wiem że podobno takich nie ma, ale trzeba mieć nadzieję :) i zakupu, to proszę o info na PW – jeden deck to wstyd – kolejny też będzie Technics a następne któż wie...

Dla odważnych zamieszczę poniżej fotki jak to wygląda. Ale gniazda chinch jako jedyny element zestawu wieży ma pozłacane - a co, od razu widać klasę ;)

Pozdrawiam,
Maciek

arv

• 61 / 5151
  • Użytkownik
05-03-2011, 23:22
W moich Siemens\'ach sekcja zasilania ma więcej elementów, niż tutaj cały magnetofon.
Zdaje się, że AZ7 to topowy deck od Technics\'a? Nawet przy UHER\'ze 331, który z moich magnetofonów ma najmniej podzespołów, ten Twój wygląda jak zabawka.

jmaciek

• 389 / 5045
  • Zaawansowany użytkownik
06-03-2011, 01:11
Topowy - i ostatni - po nim nie było już nic. Ze sklepów zniknęły decki, potem wzmacniacze stereo, (czy są jeszcze tunery czy tylko amplitunery?) - chyba już nie istnieje coś takiego jak "wieża stereo" - teraz wszystko jest kinem domowym z setką głośników dookoła...
Ba, chyba nawet już firma co go wyprodukowała nie istnieje. Wolałbym topowy ale z lat 80 - niestety zapóźno się urodziłem i los mnie zetknął z AZ7. Pocieszeniem jest fakt, że teraz można zacząć nadrabiać zaległości w dziedzinie sprzętu :)
M.

Chaos

• 858 / 5195
  • Ekspert
06-03-2011, 04:17
> jmaciek, 2011-03-05 22:53:19
> Postanowiłem odkurzyć swój zestaw audio i na pierwszy ogień poszedł AZ7 i jego wyświetlacz. Po oczyszczeniu różnica jest kolosalna - przedtem wskaźniki były jakby za mgłą - teraz są jaśniejsze i bardzo wyraźne - super to wygląda! Swoją drogą to zastanawiam się czemu ten wyświetlacz się tak kurzy?

to samo mialem kiedys w RS-BX501. polozenie wyswietlacza jest tam bardzo podobne. moim zdaniem ta "mgla" na szybce osadza sie w wyniku pracy przelacznikow ktore sa ponizej.

Chaos

• 858 / 5195
  • Ekspert
06-03-2011, 04:20
> jmaciek, 2011-03-06 01:11:34
> Topowy - i ostatni - po nim nie było już nic. Ze sklepów zniknęły decki, potem wzmacniacze stereo, (czy są jeszcze tunery czy tylko amplitunery?) - chyba już nie istnieje coś takiego jak "wieża stereo" - teraz wszystko jest kinem domowym z setką głośników dookoła... Ba, chyba nawet już firma co go wyprodukowała nie istnieje.

Technics byl zawsze czescia koncernu Matsushita podobnie jak Panasonic. pare lat temu caly koncern zmienil nazwe z Matsushita na Panasonic. w obecnym katalogu Panasonica jest jeszcze pare produktow z logiem Technics (sluchawki i kultowy gramofon SL-1210mk2). inni producenci ktorzy pod koniec XX w porzucili stereo na rzecz kina od kilku lat ponownie do niego wracaja. moze wiec wroci i stereo Technicsa...

HIP POP

• 26 / 5190
  • Użytkownik
06-03-2011, 12:33
Jak miałby to być taki technics jak ten po 1993 to lepiej niech nie wraca bo nic ciekawego pózniej nie produkował ;P

cles

• 1604 / 6105
  • Ekspert
06-03-2011, 15:13
Swoją drogą pustki hulające we wnętrzach decków z ostatnich lat to może także częściowo kwestia postępującej mikronizacji elektroniki. Więcej układów scalonych załatwiających kilkanaście rzeczy na raz.

Porównajmy sobie TV z lat 80tych a te współczesne. Cała elektronika współczesnego TV jest w stanie zmieścić się na małej płytce. I gra taki TV o niebo lepiej od starych w których nawsadzano tony części.

Oczywiście na pewno nic nie jest w stanie zastąpić dobrego zasilacza opartego o wieloelementowe stopnie. Ale nie wszystko co skromne w środku musi być złe chyba.

rico1973

• 221 / 6056
  • Aktywny użytkownik
06-03-2011, 18:13
>> HIP POP, 2011-03-04 12:46:09
żarówki doszły, deck znowu ma podświetlanie kasety ;), zamontowałem 60-tkę na 12v, kupiłem ich kilka o różnych mocach i kolorach, gdyby ktoś miał podobny problem to zapraszam po żarówki.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

CZy teraz świeci jaśniej niż na oryginalnej żarówce? Jak możesz to podaj symbol i dokładne parametry. Chciałbym wymienić słaboświecącą żaróweczkę w moim Technicsie M 250. Przypuszczam, że tam również jest 12V. Acha i jak fachowo nazywa się taka żaróweczka, żebym wiedział jak się w sklepie pytać ;-)

HIP POP

• 26 / 5190
  • Użytkownik
06-03-2011, 19:24
Fabrycznie jest 50-tka na 12v, więc moja 60-tka świeci mi troszkę jaśniej. Symbol oryginalnej żarówki znajdziesz parę postów wyżej, zamienniki mają różne symbole w zależności od producenta, najważniejsze jest napięcie, moc oraz wielkość, musi to być 3,2 x 6.5mm, wtedy pasuje idealnie do fabrycznego mocowania.