Audiohobby.pl

Magnetofon

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
11-12-2010, 15:59
Czy ktoś z Was ma może jakieś większe doświadczenie w serwisowaniu Aiwy AD-M700E ???
Niedawno zakupiłem ten magnetofon i doprowadziłem do bardzo ładnego stanu. Wciąż jednak nie mogę poradzić sobie z dużą nierównomiernością przesuwu taśmy. Występuje ona szczególnie pod koniec odtwarzania taśm 90 min. Wykluczyłem już kilka możliwych przyczyn, jak zdeformowana rolka dociskowa, uszkodzony silnik, niewłaściwie działający napęd prawej szpulki. Z resztą mam już pewne doświadczenie, i potrafię rozpoznać różne typy zakłóceń przesuwu taśmy. W tym konkretnym przypadku coś jak gdyby hamuje cyklicznie lewą szpulkę. Dziwne jest to, że gdy postawi się tą Aiwę na tylnej ściance, to zniekształcenia znacznie się zmniejszają.
Przez moment myślałem że rozwiązałem problem gdy okazało się, że na lewym talerzyku jest maleńka zadra. Była ona w miejscu gdzie stykają szczęki hamulca zapewniającego naciąg taśmy. Niestety zniekształcenia znów się pojawiły. Gdy magnetofon odwróci się panelem przednim w dół, to z kolei zniekształcenia są większe. Gdzieś coś obciera, tylko co ? Niczego nie słyszę. I niczego nie mogę wyczuć ręcznie obracając szpulkami lub kołem zamachowym.

arv

• 61 / 5152
  • Użytkownik
11-12-2010, 19:27
>> Cassiel, 2010-12-11 15:59:20
Czy ktoś z Was ma może jakieś większe doświadczenie w serwisowaniu Aiwy AD-M700E ???
Niedawno zakupiłem ten magnetofon i doprowadziłem do bardzo ładnego stanu. Wciąż jednak nie mogę poradzić sobie z dużą nierównomiernością przesuwu taśmy. Występuje ona szczególnie pod koniec odtwarzania taśm 90 min.

W UHER\'ze miałem podobną sytuację (tyle że się po pewnym czasie wyłączał). Przyczyna była prozaiczna - licznik przesuwu taśmy.

Cassiel

• 180 / 5591
  • Aktywny użytkownik
12-12-2010, 00:12
No i znalazłem przyczynę nierównomiernego przesuwu taśmy w Aiwie AD-M700E. Okazało się, że nie "puszczał" hamulec lewej szpulki w momencie włączenia odtwarzania. Chodzi o ten hamulec, który zatrzymuje szpulkę po wyłączeniu przewijania w przód. Właściwie wszystko działało. Tyle że ten hamulec zbyt mało puszczał w chwili włączenia odtwarzania. Gumowy "klocek" wciąż tarł o talerzyk szpulki, i  stąd były te zakłócenia.
Niestety nie mogłem znaleźć rozwiązania takiego, by wszystko działało jak należy. Dlatego obciąłem nieco gumowy klocek hamulca. W tej chwili wszelka nierównomierność zniknęła, ale odwija mi się taśma z lewej szpulki gdy zatrzymam przewijanie w przód.

Chaos

• 858 / 5196
  • Ekspert
12-12-2010, 01:25
>Savage, 2010-12-10 19:40:50
>Wklejanie prywatnej konserwacji na forum to trochę nie na poziomie.
>* o konserwację chodziło sorry za literówkę.

jak ktos chce jeszcze wkleic prywatna konserwacje (magnetofonu) to ja jestem bardzo chetny. wlasnie dla takich magnetofonowych bezecenstw odwiedzam to forum :-)))

Chaos

• 858 / 5196
  • Ekspert
12-12-2010, 01:26
CR-7 MAG-a jeszcze nie ma nowego wlasciciela? to ja myslalem ze sie wszyscy rzuca na takie cudo... ludzie! brac ten sprzet! rzadko sie trafia taka perelka z pewnego zrodla. jakbym mial wielgasna kolekcje kaseciakow to wlasnie teraz trwalaby w niej czystka w celu pozyskania funduszy na CR-7. niestety za swoje dwa decki dostalbym maks 700 zeta wiec z czym do ludzi? oj, zeby tak czlowiek mial gotowke... najgorsze jest jednak to ze jak nikt nie kupi tego Nakamichi to bedzie mnie ciagle kusic zeby sie zapozyczyc i zostac jego wlascicielem...

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
12-12-2010, 11:37
>> Chaos, 2010-12-12 01:26:36
CR-7 MAG-a jeszcze nie ma nowego wlasciciela?

No wiesz pewnie MAG za pół darmo go pewnie nie odaje a CR7 to jednak koszt spory.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-12-2010, 13:47
No tak gdybym chciał zarabiać itd to nie bawił bym się w jakieś pisanie na forum Cassjel zadowolony był ja mu przywiozłem Philips N-4450 Muls dostał za dobrą kasę szpulaka AKAI GX 650 w stanie (NOS)myślę że można ich zapytać o koszta w stosunku do modeli były raczek śmieszne a jak Naka CR 7 wystawiłbym w oryginalnym pudle z pilotem i papierami jeszcze nie rozpakowanymi bo ktoś to trzymał spakowane z 20 lat w szafie to jak myślicie...
 nie robię tego bo nie mam takiej potrzeby handlować już i tak na mnie kilku psy wiesza że pomagam w zdobyciu czegokolwiek
Z resztą co ja sie będę tu rozpisywał nie na temat

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
12-12-2010, 14:07
MAG
Mam nadzieję, że mnie źle nie zrozumiałeś. Oczywista oczywistość, że CR7 na drzewie nie rosną i swoje kosztują. Nie możesz go oddawać za pół darmo.
Swoją drogą jak możesz to walnij mi na priva ile by miał kosztować. Ja jestem już obstawiony NAKAMi na resztę życia ale mam kilku znajomych, może komuś spodoba się cena.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
12-12-2010, 16:42
cles

Wszystko w jak najlepszym porządku to prawda w dobrym stanie z oryginalnym kartonem i pilotem jak i dokumentami sprzęt nie może byc tani ale jego cena jest konkurencyjna od chociażby pojawiających się na aukcjach

Chaos

• 858 / 5196
  • Ekspert
13-12-2010, 14:36
pytalem sie MAG-a o cene tego CR-7 i moim zdaniem jest bardzo dobra.

Chaos

• 858 / 5196
  • Ekspert
13-12-2010, 14:47
no prosze:

http://allegro.pl/fabrycznie-nowy-deck-kasetowy-unitra-m-3016-m3016-i1346300707.html

ten model byl moim pierwszym kaseciakiem stereo... eh... kolejki po papier toaletowy, mieso na kartki i zrk kasprzak... jak widac nie tylko ja mam sentyment do tego magnetofonu :-)

Gardenus

• 1605 / 6091
  • Ekspert
16-12-2010, 17:35
>> Chaos,

Cena finalna w tym konkretnym przypadku, to jest wartość sentymentu,  nie sprzętu.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
20-12-2010, 15:22
Co tu taka cisza piszcie cos ludzie:)

Ustroiliście już magnetofon na Święta? jakieś zdjęcia???

cles wklej w końcu zdjęcia swojej kolekcji pokaż te smoki:) pozdrawiam

Ludzie weselcie się

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
20-12-2010, 21:03
Hej MAG
Rozpieprz, wszędzie te naki mi się walają, no niefotogenicznie do zdjęcia. Może na święta jakoś to ustawie.

rico1973

• 221 / 6057
  • Aktywny użytkownik
20-12-2010, 21:51
U mnie generalnie jest gitara :-) strasznie cieszę się moim Technicsem M45. Jest on tak świątecznie podświetlony, że zaczynam łapać już klimat :-) Jutro wybieram się po darmową choinkę od pewnej stacji radiowej której w ogóle nie słucham, ale swoje trzeba będzie wystać. Nie to, żeby nie było mnie stać na kupno choinki, ale dorastałem w latach 80-ych kiedy kolejki, zwłaszcza te przedświąteczne były na porządku dziennym. To odcisnęło jakieś piętno na mojej psychice; raz w roku prze świętami muszę postać w kolejce po choinkę; to buduje mi nastrój świąt.  ;-) a tak wracając do decków; te z dwiema tylko głowicami na pokładzie też potrafią ładnie zagrać i są tak cudownie spartańskie w obsłudze i przy drobnych regulacjach i naprawach :-)