Czy ktoś z Was ma może jakieś większe doświadczenie w serwisowaniu Aiwy AD-M700E ???
Niedawno zakupiłem ten magnetofon i doprowadziłem do bardzo ładnego stanu. Wciąż jednak nie mogę poradzić sobie z dużą nierównomiernością przesuwu taśmy. Występuje ona szczególnie pod koniec odtwarzania taśm 90 min. Wykluczyłem już kilka możliwych przyczyn, jak zdeformowana rolka dociskowa, uszkodzony silnik, niewłaściwie działający napęd prawej szpulki. Z resztą mam już pewne doświadczenie, i potrafię rozpoznać różne typy zakłóceń przesuwu taśmy. W tym konkretnym przypadku coś jak gdyby hamuje cyklicznie lewą szpulkę. Dziwne jest to, że gdy postawi się tą Aiwę na tylnej ściance, to zniekształcenia znacznie się zmniejszają.
Przez moment myślałem że rozwiązałem problem gdy okazało się, że na lewym talerzyku jest maleńka zadra. Była ona w miejscu gdzie stykają szczęki hamulca zapewniającego naciąg taśmy. Niestety zniekształcenia znów się pojawiły. Gdy magnetofon odwróci się panelem przednim w dół, to z kolei zniekształcenia są większe. Gdzieś coś obciera, tylko co ? Niczego nie słyszę. I niczego nie mogę wyczuć ręcznie obracając szpulkami lub kołem zamachowym.