>> Gardenus, 2010-09-20 18:22:46
Możesz mieć problem ze znalezieniem serwsówki. To mało znany model bynajmniej w kraju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciąg dalszy zmagań z Hitachi D-900:
Przemogłem się i zakupiłem serwisówkę. Zasilacz już naprawiony - jeden z tranzystorów w obwodzie zasilania elektromagnesu dostał zwarcia baza-emiter. Teraz pozostała tylko walka z mechanizmem.
Co do luzów mostka - opiera się on na trzech plastikowych "nóżkach", z których jedna nie wiedzieć czemu jest nieco krótsza (widać wyraźnie, że jest ścięta), stąd całość chwiała się jak nie przymierzając zepsute krzesło. Jak wiadomo najlepszą metodą na krzesło jest podkładka - tak też postanowiłem zrobić i nakleiłem pasek taśmy izolacyjnej pod spód. Trochę pomogło, ale chyba trzeba dać jeszcze jedną warstwę, bo jeszcze trochę luzu jest.
Nadal jednak słyszalne są pewne zachwiania skosu. Wymieniłem prawą rolkę dociskową - jest pewna poprawa. Może lewą też trzeba by wymienić - muszę się wybrać na zakupy, bo akurat takiej nie mam w swoich zapasach.
Ostatnia kwestia - smarowanie. W instrukcji piszą, że należy smarować silnik i capstany dwoma kropelkami oleju maszynowego raz do roku lub co 1000h. Pewnie niedostateczne smarowanie też ma wpływ na nierównomierność. Jak się do tego zabrać, żeby czegoś nie zepsuć?