Witam serdecznie wszystkich magnetofonomaniaków :-)
Zakupiłem ostatnio na "znanym serwisie aukcyjnym" magnetofon Hitachi D-900. Skusiły mnie ferrytowe głowice oraz dual capstan, no i ten wygląd :-) Stan wizualny super, niestety jest parę problemów z działaniem...
Pierwszym problemem było gięcie taśmy, która spadała z lewej rolki, ale z tym sobie poradziłem - przyczyną był brak hamowania lewego talerzyka, wywołany rozsypaniem/wytarciem się filcowej okładziny. Po naklejeniu nowej ten problem ustąpił.
Kolejna sprawa to bardzo duża nierównomierność przesuwu - ok. 0,22% WRMS, wyraźnie słyszalna. Rolki dociskowe są w stanie idealnym. Paski napędowe także bez zarzutu, podobnie silnik. W czym może być problem - jakieś sprzęgiełka? Przeniesienie napędu jest tu podobne jak w mechanizmie K520 (M7010 i pochodne) ZRK (he, he ;-) ) - mały pasek z koła zamachowego napędza sprzęgło dowijania oraz napęd szybkiego przewijania.
Ponadto nadal taśma jeździ trochę na boki - poziom wysokich tonów nieco faluje. Prawe koło zamachowe ma spory luz (jakieś 1.5mm), ale nie widać żadnej metody ustawiania go. I powiązana kwestia - całe ramię na którym zamontowany jest mostek z głowicami ma spory luz poprzeczny co bardzo utrudnia ustawienie skosu. Sam nie wiem czy te cykliczne zmiany skosu to uciekanie taśmy czy luzy mostka. Czy to tak ma być, czy też gdzieś się rozsypała też jakaś podkładeczka?
Do tego po złożeniu całości obecnie przegrzewa mi się tranzystor w zasilaczu załączający elektromagnes "play" - nawet przy odłączonym obciążeniu.
Muszę przyznać, że póki co jestem rozczarowany tym sprzętem, a moim faworytem jeśli chodzi o transport - biorąc pod uwagę zarówno parametry jak i niezawodność i prostotę konstrukcji - pozostaje jednowałkowe Sankyo (Onkyo TA-2058, 2060). Zdumiony byłem również widząc po zdjęciu pokrywy plastikowe chassis...
Czy ktoś z Kolegów mógłby poratować mnie skanami serwisówki? Jeśli nie całej, to potrzebuję przynajmniej opisu prków na płycie głównej, schematu bloku zasilacza i sterowania (ta pionowa płytka za napędem) oraz opisu mechanizmu.
Z góry dzięki i pozdrawiam