Audiohobby.pl

Magnetofon

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
13-09-2010, 09:07
No tak , całe życie człowiek kupował ( jak mógł ) kasety czyste ( CC ) , by później na nich coś z radia nagrać , a nigdy nie kupowałem gotowych , nagranych ( MC ) . Dlatego "przespałem" ten termin .

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
13-09-2010, 10:45

seniortelefono

• 284 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
13-09-2010, 21:24

przemo_sunny

• 521 / 6093
  • Ekspert
13-09-2010, 21:32
Ja za swojego KD-A5 dałem 20 zł i jest w takim samym stanie jak ten z aukcji :)

Chaos

• 858 / 5198
  • Ekspert
13-09-2010, 23:25
>> G.Mark, 2010-09-13 07:02:59
>> wydawcy czesto oznaczaja w swoich katalogach format jako: CD, LP i MC. ja wciaz sie u takich zaopatruje :-)

>Pięknie dziękujemy za info, że się u takich zaopatrujesz.

GM

niestety ci wydawcy to male, niezalezne labele ktore wydaja metal i jego okolice wiec raczej szersze grono sluchaczy nie skorzysta z ich oferty mc.

Chaos

• 858 / 5198
  • Ekspert
14-09-2010, 00:19
juz sie o to pytalem ale jak do tej pory nikt nie odpowiedzial wiec sprobuje jeszcze raz: czy zna ktos dobrego fachowca od deckow (szczegolnie od AKAI) w okolicach wroclawia?

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
14-09-2010, 23:50
>> Chaos,

Na forum nie słyszałem aby ktoś wiedział/polecał kogoś z okolic Wrocławia.

fotek

• 34 / 5655
  • Użytkownik
15-09-2010, 00:02
Czy ktoś słyszał/widział decka z Dolby B opartym na układzie LM1102, LM1112, LM1111 lub podobnym, z elektronicznym przełączanie funkcji PLAY/REC i Dolby ON/OFF ? Ciągle walczę z moim Kenwoodem KX-7X, nie mając schematu. Chcę znaleźć podobną do niego w idei konstrukcję. Obecnie napotkałem rafę w postaci nie działania właśnie przełączania Dolby. Pomóżcie :)

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
16-09-2010, 09:12
We Wrocławiu jest parę serwisów reklamujących się tym , że naprawiają magnetofony i nawet segmenty/wieże hi-fi . Przy bliższym zainteresowaniu się wynika , że te wieże to mini grajki szumnie nazywane wieżami , a magnetofon to typ "jamnik" . Będzie ciężko .

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
16-09-2010, 20:09
Sony TC-K950ES

Dwadzieścia pięć lat nie nagrywałem kaset. Dzisiaj zastanawiam się dlaczego tak łatwo z tej przyjemności zrezygnowałem. Dzięki uprzejmości Kolegów nadrobiłem zaległości w kalibracjach, nastawach, różnych filtrach i systemach Dolby. Naprawdę super zabawa. Oprócz samego faktu nagrywania, to pewnego rodzaju ceremonia  w efekcie której mam wrażenie, że sam coś zrobiłem. Tak, to jest śmieszne, ale chyba nie tylko mnie to dotyczy.

Ad rem, nie wiedząc co wybrać kupiłem trzy magnetofony Sony: TC-K950ES,  TC-K808ES i KA6ES. Wkrótce będę miał jeszcze TC-K990ES. Nie wiem jeszcze, który albo które zostawię, jednak na pewno magnetofon kasetowy w moim systemie będzie. Sony TC-K950 z  około 1990 roku to bardzo solidna konstrukcja, jak większość ówczesnych referencyjnych modeli, rzec by można  ponadczasowa. Obsługa jest bardzo prosta i nawet bez firmowej instrukcji  łatwo to wszystko ogarnąć.

Pierwsze próby nagrywania zrobiłem na kasecie chromowej BASF, nic topowego. Nagrałem kilka utworów z CD Dire Straits - Brothers in Arms, SACD Diana Krall - When I look in your eyes i XRCD The Eagles - Hell freezes over  oraz kilka z płyt winylowych  MOFI z lat siedemdziesiątych Neil Diamond - Hot August Night i DECCA L. Pavarotti TUTTO z lat osiemdziesiątych.  Sony  K950 musiał zmierzyć się  z tak zwanym dobrym gramofonem i dobrym odtwarzaczem CD/SACD. Rezultat był naprawdę zaskakujący. Kopia z taśmy była na tyle doskonała, że nic w niej nie raziło, niczego nie brakowało i zupełnie komfortowo się jej słuchało. Oczywiście ustępowała ona oryginałowi w zakresie dynamiki, przestrzeni i delikatności wysokich tonów. Jednak liczy się całościowy przekaz, który zdecydowanie mieści się w pojęciu dobrego dźwięku. Słuchanie kopii i oryginału nie powoduje jakościowej przepaści. Na pewno bardzo wymagający i doświadczony słuchacz wskaże wpadki magnetofonu kasetowego i jego niższość, ale to i tak nie zmieni mojego poglądu o poprawnej i odmiennej formie odtworzenia muzyki z taśmy.  Tym bardziej, że taki efekt powstał w wyniku nierównej walki co do zaawansowania technologii i klasyfikacji urządzeń, o cenach nie wspomnę.

W trakcie tych prób Sony 950 w różnych kombinacjach ustawień zmieniał dość zasadniczo nagrania. Przy włączonym Dolby C i filtrze HX PRO, odtwarzany  materiał był nieco mniej przestrzenny i z lekko przyciętą górą. Ostatecznie nie wiem jaki wybiorę standard nagrania ale taki materiał na surowo, to znaczy ze wszystkim na zero chyba mi najlepiej odpowiada. Ten pogląd muszę jeszcze zweryfikować i lepiej przetestować.

Deck Sony TC-K950ES  zasługuje na uznanie za bardzo precyzyjny  mechanizm. Kieszeń otwiera i zamyka się cicho, mechaniki w trakcie słuchania w ogóle nie słychać. Ten element był dla mnie bardzo istotny, ponieważ używam wyłącznie słuchawek. Podobnie żadnych problemów nie stwarza ilość filtrów oraz regulacji. Po krótkim czasie nawet słabo zaawansowany użytkownik ma wszystko opanowane. Przyciski i potencjometry rozlokowane są prawidłowo i ergonomicznie. Wygodny, dokładny i praktyczny jest osobny wyświetlacz przesuwu taśmy. Mam wrażenie, że jest to lepsze rozwiązanie niż wszystko w jednym displayu.

Faktem jest, że magnetofon na pewno nie zastąpi CD. Zmienić tego nie zmienią ani Dragony, ani wypasione DAT-y, ani też wielośladowe magnetofony szpulowe.  Z drugiej strony również faktem jest, że nic trwale nie zastąpiło analogowego magnetofonu. Obserwując moich jeszcze nie nawróconych audio-przyjaciół, wnioskuję, że tak jak ja, oni również staną się szczęśliwymi i zakręconymi posiadaczami kaseciaków.

Dziękuję Wam Koledzy, za ciekawe dyskusje, które skutecznie zainspirowały mnie do poszerzenia horyzontów w audio-hobby.

Powodzenia,
Wiktor
« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez zhornik »

wiktor

• 2503 / 6106
  • Moderator Działu Słuchawki
16-09-2010, 20:11
Poniżej kilka zdjęć magnetofonu KC 950.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
16-09-2010, 20:40
No deck jest super, trafiłeś na egzemplarz w ładnym stanie przynajmniej wygląda na takowego na zdjęciach. Bardzo lubię ten deck

>>>Faktem jest, że magnetofon na pewno nie zastąpi CD

To prawda ale w drugą stronę jest tak samo - żaden cd nie zastąpi decka; jest muzyka, której nie chciałbym sobie słuchać na innym nośniku niż kasetki

yogi1

• 159 / 6106
  • Aktywny użytkownik
16-09-2010, 20:50
Sony TC-K950ES to jeden z  ładniejszych decków sony

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
16-09-2010, 22:06

Wiktor !
Witam w gronie posiadaczy SONY TC-K 950ES.
U mnie przez dwa lata  (od chwili zakupu ) gra bezproblemowo.
Chwalę go też , że dobrze odtwarza kasety zapisane na innych moich deckach.
To dobry ... bardzo dobry deck.
Pozdrawiam.

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
16-09-2010, 22:17
cześć gotyk1, gdzie byłeś jak Cie nie było:-)