Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
13-06-2010, 01:01

Może znacie już ten link może nie .
Czasami istnieje potrzeba odnalezienia jakiejś starej dawno zakończonej aukcji.

http://archiwumallegro.pl/szukaj/

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
13-06-2010, 10:11
Filwoj - ja też miałem olbrzymie problemy z Grundigiem CF 5500. Sprawdź ścieżki na płycie głównej, tuż przy otworach w które wchodzą trzymacze tych pionowych płytek, które widzisz po zdjęciu górnej pokrywy.
Te trzymacze bardzo ciężko wchodzą w płytę główną, dlatego dochodzi do promienistych pęknięć wokół tych prostokątnych otworów. Jeżli ktoś je wkłada, nie przytrzymując płyty głównej od spodniej strony.

Filwoj

• 383 / 5761
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2010, 00:05
Kasjel, jak sobie z tym poradziłeś ?
Wojtek

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
16-06-2010, 18:36
Filwoj - musisz zlikwidować pęknięcia ścieżek, poprzez wlutowanie  miedzianych drucików w pęknięte fragmenty. Oczywiście wszystko "zalewasz" cyną lutowniczą.
Aha ! Zwróć uwagę również na to, że w tym modelu ścieżki występują także  na drugiej stronie płyty. Tak więc dobra lupa i dobre światło będą potrzebne do wielkich poszukiwań :-))

Filwoj

• 383 / 5761
16-06-2010, 19:09
Kasjel, a jakie były objawy ? U mnie n dzień dobry włącza się kontrolka nagrywania, a podczas próby odtwarzania nie ma sygnału na wyjściu ani na wskaźnikach. Próbowałem sprawdzić czy wtedy kasuje taśmę, ale wygląda na to, że albo nie, albo tylko bardzo nieznacznie osłabia.
Wojtek

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
16-06-2010, 20:11
Ja nie miałem sygnału podczas nagrywania. Szukaj zimnych lutów i pękniętych ścieżek. Spryskaj "kontaktem" całą klawiaturkę. Sprawdź ten mały przełącznik listwowy pod klawiszem "Rec". Zobacz, czy czasem nie jest włączony przełącznik "Timer". Podociskaj i spryskaj "Kontaktem" wszystkie wielowtyki.

Filwoj

• 383 / 5761
16-06-2010, 23:42
Kasjel, jak działa przełącznik "timer" ?
Wojtek

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
17-06-2010, 00:13
Jeśli przełącznik ten pozostawi się w pozycji play lub rec , to po włączeniu zasilania magnetofon zacznie automatycznie odtwarzać lub nagrywać . Ma to sens kiedy deck podłączony jest do zewnętrznego programatora umożliwiającego włączenie zasilana o zaprogramowanym czasie - można tak rano się obudzić lub nagrać nocną audycję .
Powiem szczerze , że nie spotkałem jeszcze magnetofoniarza , który to wykorzystuje .

cojest

• 159 / 5916
  • Aktywny użytkownik

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
17-06-2010, 16:31
cojest - cena jest taka sobie, powiedzmy normalna. Jeśli deck nie jest rozjechany i ma nie ruszany tor przesuwu taśmy, to można dać tyle. Ale to pod warunkiem, że chcesz go mieć dla siebie na stałe. Bo jeśli miał byś go odsprzedawać, to pewnie stracił byś na tym interesie.
Filwoj - przesuwasz ten przełącznik w lewo, i ustawiasz hebel "Power" maksymalnie do góry. Po czym puszczasz przełącznik "timer". Zdarza się, że przełącznik "Timer" który jest poprostu taką tylko zasówką.....blokuje się w pozycji lewej. Wtedy włączając decka bez problemu podnosisz hebel "power" maksymalnie do góry, czyli w ustawieniu włączonego timera. I jeśli w decku będzie kaseta z nie wyłamaną blokadą nagrywania, to automatycznie włączy się nagrywanie po pojawieniu się napięcia.

Filwoj

• 383 / 5761
21-06-2010, 21:28
Co taka cisza ? Nikt nic ciekawego nie zdobył, żadnych pytań ani kłopotów ?
Wojtek

asmagus

• 4439 / 5656
  • Ekspert

cojest

• 159 / 5916
  • Aktywny użytkownik
22-06-2010, 13:59
hej,

kurcze moj onkyo ta-2570 padl! (chyba).  opisze po krotce problem. kupilem go w 2008 roku byl w stanie niemal idealnym (wew. i zew.). po kilku godzinach grania okazalo sie ,ze "cos sie blokuje" po wlaczeniu/wylaczeniu migal przycisk PLAY i pozostawal w tej pozycji. jak sie pozniej okazalo wystarczylo lekko uderzyc w zebatke nad napedem i wszystko wracalo do normy. ta zebatke obraca jeden z 3 silnikow (ten z lewej strony, boczny). jak niedawno zauwazylem po kolejnym \'zawieszeniu\' sie sprzetu zebatka nie reaguje juz na stukniecia i o zgrozo silniczek sie nie obraca.

pamietam ze 2 lata temu kiedy opisywalem ten problem pojawily sie glosy ze prawdopodobnie ten silniczek jest juz na wykonczeniu  i zbliza sie jego koniec a wraz z nim koniec mojej radochy z brzemienia tego sprzetu.

czy mozna ten silnik gdzies wymienic ?? czy mozna go gdzies kupic? zamieszcze za chwile fotke z wnetrza pieczary.

pzdr,
m.

cojest

• 159 / 5916
  • Aktywny użytkownik
22-06-2010, 14:22
zdjecia pogladowe. wadliwy silnik to oczywiscie 3ka.

pzdr,
m.

cojest

• 159 / 5916
  • Aktywny użytkownik
22-06-2010, 14:23
aha czerwona kropka to zebatka ktora jest obracana przez silnik - to zdjecie jest wykonane od gory.
pzdr,
m.