Audiohobby.pl

Magnetofon

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
22-04-2010, 20:50
Zapomniałem napisać, że gratuluję udanej naprawy! ;-)

Ale może coś jest nie tak z zasilaczem? A może po prostu przepaliły się wskutek przełączania kabelków, albo coś, i może wszystko będzie OK? Niemniej jednak, dobrze byłoby gdyby udało Ci się ustalić przyczynę, choćby po to, żeby było wiadomo czego nie robić albo na co zwrócić uwagę.

Savage

• 889 / 6109
  • Ekspert
22-04-2010, 20:52
Pewnie, ze bezpiecznik sie nie przepala bez powodu. Ale neomammut troche kombinowal przy tym decku,
przez zwykla nierozwage moze zwarl jakis pin do masy i polecialo, takze warto sprobowac podmienic i zobaczyc efekt nic gorszego sie nie stanie jesli beda wymienione na takie jak w oryginale. Jak sie nie uda to dopiero warto sie martwic.

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
22-04-2010, 20:54
Bezpieczniki w sekcji zasilania mogą ulec przepaleniu z przyczyn zewnętrznych. To nie musi być wina samego urządzenia. Po dłuższym czasie następuje poprostu "zmęczenie materiału" i dochodzi do ich uszkodzenia. Zjawiska takie jak wachania napięcia w sieci lub awarie energetyczne polegajace na włączaniu i wyłączaniu prądu co chwilę, powodują że cierpi cały układ zasilania. A przecież po to są bezpieczniki, żeby to właśnie je szlag trafił w pierwszej kolejności. I nawet te półprzewodnikowe w końcu nie wytrzymują....

rico1973

• 221 / 6060
  • Aktywny użytkownik
22-04-2010, 21:05
"sygnalizuje brak kasety tylko gdy kieszeń jest otwarta, po zamknięciu kieszeni, nawet gdy jest pusta, magnetofon "myśli" że jest włożona kaseta metalowa. Próbowałem z tym walczyć, ale bez skutku. Sam wyłącznik nie jest zwarty, więc nie wiem gdzie jest błąd. "

Nie wiem czy to jest jakaś nieprawidłowość Maćku. Sprawdziłem parę decków i np CT S 710, TEAC V 5000 KX 880 D sygnalizują kasetę metalową gdy zamknięta jest pusta kieszeń. W Sony TC K 570 już tak nie jest. Więc to chyba kwestia zastosowanego rozwiązania.

Cassiel

• 180 / 5594
  • Aktywny użytkownik
22-04-2010, 21:10
W Akai GX 95 jest tak samo. Zawsze gdy kieszeń jest pusta, to na wyświetlaczu świeci się napis "METAL". To są decki które posiadają czujniki rodzaju taśm, lecz nie posiadają czujnika obecności kasety. Dlatego można włączać wszystkie funkcje, nawet gdy kieszeń jest pusta.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
22-04-2010, 21:22
Spokojnie miśki, wstawię nowe i jak coś pójdzie nie tak to wtedy będę szukał dalej, ale może Savage ma rację, może być pozatym sporo przyczyn...., dziękuję raz jeszcze!

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
22-04-2010, 21:27
To coś kupiłem .......na działkę, ponieważ posiadany dokończył już swego żywota.

http://www.allegro.pl/item998612403_radiomagnetofon_seg_srr_5050_od_1zl_bcm_okazja.html

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
22-04-2010, 22:24
rico1973
"sygnalizuje brak kasety tylko gdy kieszeń jest otwarta, po zamknięciu kieszeni, nawet gdy jest pusta, magnetofon "myśli" że jest włożona kaseta metalowa. Próbowałem z tym walczyć, ale bez skutku. Sam wyłącznik nie jest zwarty, więc nie wiem gdzie jest błąd. "

Nie wiem czy to jest jakaś nieprawidłowość Maćku. Sprawdziłem parę decków i np CT S 710, TEAC V 5000 KX 880 D sygnalizują kasetę metalową gdy zamknięta jest pusta kieszeń. W Sony TC K 570 już tak nie jest. Więc to chyba kwestia zastosowanego rozwiązania.

Cassiel
W Akai GX 95 jest tak samo. Zawsze gdy kieszeń jest pusta, to na wyświetlaczu świeci się napis "METAL". To są decki które posiadają czujniki rodzaju taśm, lecz nie posiadają czujnika obecności kasety. Dlatego można włączać wszystkie funkcje, nawet gdy kieszeń jest pusta.

Nie, nie, to nie o to chodzi! Oczywiście wiem, że - zwłaszcza starsze - magnetofony nie mają czujnika włożenia kasety, ale ten jak najbardziej go ma! Gdy go kupiłem, miał problemy z otwieraniem i zamykaniem kieszeni kasety, a poza tym niezbyt dobrze kontaktowały styki przełącznika typu taśmy i zabezpieczenia przed zapisem.

Teraz sobie to bardzo dokładnie obejrzałem, i jeszcze porównałem z 7060 - i już wiem o co biega! Otóż chyba poprzedni właściciel, nie mogąc sobie dać rady ze źle kontaktującym stykiem detektora kasety, po prostu kroplą cyny zwarł obie końcówki na stałe! Teraz musiałem się posłużyć odsysaczem żeby to usunąć. Po oczyszczeniu wszystko OK, nic nie działa! (bez kasety!) ;-)

rico1973

• 221 / 6060
  • Aktywny użytkownik
22-04-2010, 23:06
Czyli, w pewnym sensie, pomogliśmy Ci trochę z Cassielem w rozwiązaniu problemu ;-)

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
23-04-2010, 00:36
Zmobilizowaliście mnie do zabrania się za to z miernikiem (który pokazał, że styki są zawsze zwarte) oraz latarką dzięki której zobaczyłem, że faktycznie są zwarte - bo od początku wiedziałem, że coś jest nie w porządku!

Ciekawostką modeli 9050 i 7050 jest to, że elektryczne otwieranie kieszeni działa nawet wtedy, gdy magnetofon jest wyłączony (tzn. faktycznie na stand-by) - naciśnięcie przycisku Open/Close powoduje włączenie jakiejś tam części zasilania, podświetlenie na chwilę kieszeni kasety, otwarcie jej, i wyłączenie magnetofonu. Ponowne naciśnięcie tego przycisku znów podświetla na chwilę kieszeń kasety i zamyka kieszeń, po czym znów wszystko się wyłącza. W ten sposób żeby wyjąć albo włożyć kasetę nie trzeba specjalnie włączać całego magnetofonu. Taka ciekawostka i udogodnienie funkcjonalne...
Oczywiście, jeśli kieszeń jest otwarta w chwili wyłączania magnetofonu, automatycznie zamyka się, toteż niemożliwe jest pozostawienie otwartego i wyłączonego magnetofonu. Żeby to zrobić, trzeba wyciągnąć wtyczkę z kontaktu.  

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
23-04-2010, 05:54
W zasadzie przy wyłączonym magnetofonie, nie trzeba wyciągać wtyczki, wystarczy, że w trybie STB naciśnie się otwieranie i kieszeń jest już otwarta, dobrze zrozumiałem?

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
23-04-2010, 10:28
Oczywiście, ale zanim odkryłem tę funkcję otwierania kieszeni kasety w trybie Standby (nie mam instrukcji), byłem przekonany, że nie da się pozostawić otwartej kieszeni przy wyłączonym magnetofonie inaczej niż przez wyciągnięcie wtyczki. ;-) Robiłem to dłubiąc w nim przy otwartej kieszeni gdy nie chciałem by był pod napięciem.

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
23-04-2010, 10:35
"W Akai GX 95 jest tak samo. Zawsze gdy kieszeń jest pusta, to na wyświetlaczu świeci się napis "METAL". "

Tak ma być . To forma swoistej "reklamy" przystosowania decka do tego rodzaju taśm . Na początku ery taśm metalowych każdy deck miał taki napis na klapce większy od niej samej :)
Może to w dzisiejszych czasach trochę jest dziwne i śmieszne , ale tak zostało .  Czasami w niektórych modelach siecił cały czas HX Pro , itd . Był czas , że na niektórych urządzeniach przestano umieszczać , że są stereo , bo to było wtedy już tak oczywiste .

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
23-04-2010, 11:41
Wydaje mi się, że nie chodzi tu o reklamę, a jeśli już - to tylko przy okazji, mimochodem.

W przypadku tych (głównie starszych) magnetofonów które nie miały czujnika włożenia kasety, automatyczny przełącznik typu taśmy na brak kasety reagował tak samo jak na kasetę metalową - przy braku kasety oba mikroprzełączniki nie są wciśnięte, tak samo jak w przypadku kasety metalowej, więc pusty magnetofon ustawia się tak samo, jakby była włożona kaseta metalowa.
Czujniki włożenia kasety stały się powszechne w II połowie lat 80-tych, choć niektóre firmy opierały się temu, np. Akai i Nakamichi, które, pozbawione tego wyłącznika, pozwalają uruchomić napęd bez kasety (i dobrze!).  Niemniej jednak, wymagane jest zamknięcie kieszeni kasety - czujniki zamknięcia kieszeni wprowadzono nieco wcześniej, na początku lat 80-tych; z takim czujnikiem nie można uruchomić napędu przy otwartej kieszeni, ale można przy zamkniętej kieszeni gdy jest pusta.
Firma JVC na przełomie lat 70-tych i 80-tych stosowała jeszcze inne ciekawe rozwiązanie - specjalny bolec w tylnej ściance kieszeni kasety, wciskany po włożeniu kasety, włączał zasilanie głównego silnika - główny silnik pracował więc stale (także w pozycji Stop), ale tylko wtedy gdy włożona była kaseta. Bez kasety silnik nie pracował. Tu ciekawostka - bolec ten wchodzi w otwór otwartej kasety ze szpulkami typu Teac Ocasse i magnetofonu nie można uruchomić! ;-)

Natomiast faktycznie, wiele starych magnetofonów, gdy taśma metalowa była nowością, miało wielkie napisy Metal (ze specjalnie stylizowaną literą M), czasem nawet podświetlane, a sporo, mając ręczny przełącznik typu taśmy, miało też specjalną kontrolkę "włączenia metalu" - tylko dla tego typu taśmy (np. Technics RS-M45, JVC DD-9, itp.). O ile jednak takiej "kontrolce" można na siłę przypisać jakąś funkcję informacyjno-otrzegawczą, to taki stale święcący napis HX-Pro, którego nie można wyłączyć (np. Pioneer, Onkyo), ma już funkcję wyłącznie reklamową.

vladoi

• 136 / 5640
  • Aktywny użytkownik
23-04-2010, 11:58
Powodowany chorobą zbierania i reanimacji starych gratów nabyłem magnetofon Aurex który posiada dwa systemy redukcji. Są to Dolby Nr i adres.
Wyjaśnijcie proszę co to za pocztowa cholera i jak działa ?
Vlado.