>> Reaper, 2010-04-22 09:44:57
> Ma ktoś jakies doswiadczenia z Kenwoodem KX-7050? Jak sie ma to KX-7030, który wg. mnie jest swietnym deckiem mimo aurtokalibracji?
Mam - bardzo niewielkie. Tzn. mam ten magnetofon, ale wiele go nie słuchałem, i chyba nawet niczego nie nagrywałem. Kupiłem go z dość typowym dla modeli 7050(S) , 7060S itp. uszkodzeniem - nie otwierała się prawidłowo kieszeń kasety, napędzana silnikiem. Spryskanie Kontaktem wyłączników krańcowych pomogło trochę, ale z nieznanego mi powodu przestał prawidłowo działać detektor włożenia kasety - sygnalizuje brak kasety tylko gdy kieszeń jest otwarta, po zamknięciu kieszeni, nawet gdy jest pusta, magnetofon "myśli" że jest włożona kaseta metalowa. Próbowałem z tym walczyć, ale bez skutku. Sam wyłącznik nie jest zwarty, więc nie wiem gdzie jest błąd.
W 7060S było podobnie z kieszenią, ale dodatkowo, po dłuższym postoju, zaczął się ślizgać pasek od silnika podnoszącego mostek z głowicami i mostek tylko czasami był "dociągany" do końca. Przetarcie paska trochę pomogło, ale pewnie wypadałoby wymienić pasek i być może nasmarować mechanizm. Niestety, mechanizm jest bardzo "zwarty", bardzo "upakowany" i na pierwszy rzut oka ani nie wiem jak wymontować mechanizm, ani jak go potem rozmontować.
Mechanizmy w 7050 i 7060S są właściwie takie same, z tą różnicą, że w 7050 część elektroniki sterującej jest na płytce zamocowanej do mechanizmu, a w 7060S cała elektronika sterująca jest na płycie głównej. Mocne i słabe punkty obu mechanizmów mogą być więc takie same. 7050 ma podświetlenie kasety, 7060S - już nie.
Płytka elektroniki na pierwszy rzut oka jest zupełnie inna, ale trzeba by porównać schematy by stwierdzić czy magnetofony różnią się istotnie.
Aha, 7050 był produkowany w dwóch wersjach, z Dolby S i bez (i była duża różnica w cenie!). Ja mam wersję bez. 7060S był produkowany tylko z Dolby S. Brzmieniowo nie mogę oceniać 7050, bo bardzo mało go słuchałem. 7060S też nie słuchałem wiele, ale na pewno więcej, i jest całkiem niezły (co najmniej niezła klasa średnia), a autokalibracja działa skutecznie. 7030 nigdy nie miałem, więc nie mogę się wypowiadać, poza tym, że czytałem same dobre opinie. 7030 ma tylko AutoBias (bez regulacji czułości taśmy), 7050 i 7060 mają pełną autokalibrację ATCS (choć Kenwood zupełnie nic nie pisze o jego działaniu - ale zakładam, że reguluje co najmniej jeszcze czułość taśmy, a być może także korekcję), więc teoretycznie powinny jeszcze lepiej dostrajać się do parametrów taśmy (zresztą taki był wymóg dla zastosowania Dolby S).