Audiohobby.pl

Magnetofon

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
14-04-2010, 08:31
he he niezły wynalazek. Z herbat proponuję markę Ahmad Tea, jest mało popularna u nas, niedroga a kosi wszystko :-) Oczywiście mam na myśli smarowanie przełyku.

vladoi

• 136 / 5640
  • Aktywny użytkownik
14-04-2010, 09:28
Herbata działa prawdopodobnie dzieki osadzaniu garbników, jak na ściankach naczyń w których ją podajemy. Jak mocno przywierają wiedzą nasze partnerki i zmywarki. Tych drugich zresztą nie pytajcie.
Skoro już piszę mam prośbę: Objaśnijcie opisy głowic w magnetofonach.
1. DYNALLOY COMBINATION HEAD
2. SL HEAD
Vlado.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
14-04-2010, 15:07
W 990`tce mam rozwalony jeden układ, jest to "TRANSFORMER, BIAS OSCILLATION", ma wyłamaną górę, samo kółeczko, które służyło do zmiany zakresu. W środku też nie wygląda dobrze, jest tam cewka (jest ona częściowo spalona,chyba, że to tak ma być, ale nei wydaje mi się) umieszczona na rdzeniu i ten rdzeń można było ruszać na około. Ten układ ma nr części 1-433-361-11. Nie mogę kupić nic nowego, ponieważ tych części już nie produkują, ale..... W K890ES są trzy takie układy, dwa z nich mają nr 1-433-379-11. Zastanawiam się, czy jest to tylko inna nazwa a układy są takie same, czy może jednak trzeba by było użyć czegoś innego, czy takie układy są dzisiaj jeszcze w ogóle produkowane?

Szukałem, ale nie znalazłem żadnych praktycznych informacji na ten temat, nawet nigdzie nie jest napisane co do dokładnie za układ i czemu ma służyć......

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
14-04-2010, 15:29
http://obrazki.elektroda.net/8_1263591313.png - one wyglądają tak jak na zdjęciu, te z metalową obudową i kolorowymi środkami.......

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
14-04-2010, 19:42
>> neomammut

To co przedstawiasz na zdjęciu to głowica FM/AM.
Te elementy które są w kubkach aluminiowych to cewki lub elementy indukcyjne dwu uzwojeniowe w.cz. rdzeniowe.
Dziwi mnie trochę, że to co ty dostrzegłeś nie zauważył Pan serwisant ?
Podajesz oznaczenia techniczne tych elementów indukcyjnych . Owszem różnią się oznaczeniami. Być może da się zaadaptować ten drugi lecz trzeba zmierzyć najpierw ich indukcyjność ( mH). Można też pokusić się o podmianę tylko samego rdzenia zakładając, że uzwojenia są sprawne. Można wlutować na " pałę ten z 890 ale być może zakres regulacji nie pokryje zakresu indukcyjności elementu z 990-tki. Najczęściej filtry, transformatory, cewki w.cz są tak konstruowane aby żądane parametry tych elementów mieściły się w środkowym położeniu rdzenia . Rdzenie są najczęściej ferrytowe choć też i widziałem metalowe.

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
14-04-2010, 19:56
>> vladoi

Opisy głowic które podałeś zapewne dotyczą zastosowanego w nich materiału na czoło głowicy.
Może dokładniej opisze je MaciejLK. Sądzę, że znowu coś (jak sadzę) wygrzebie z posiadanych zapasów literatury fachowej.

Co do herbaty też skłaniam się ku stwierdzeniu, że to za sprawą zawartych w niej garbników paski działają jak nowe.
W tym przypadku lepiej niech się wypowie technolog żywności lub chemik.

neomammut

• 660 / 5784
  • Ekspert
14-04-2010, 20:34
Gardenus, dziękuję przedewszystkim za odpowiedź. Po zdjęciu metalowej obudowy cewki indukcyjnej wysypały się elementy główki, na szczęście po sprawdzeniu dokładnie wszystkich zakamarków cewka jest cała (wcześniej tylko przez górny otwór wyglądało to niedobrze :) ), jest na niej pewna substancja podobna do kleju przezroczystego żółtego, jest ona również w kolorze ciemnoszarym i to razem z czarną plastykową obudową imitowało jakby cewka się zjarała. Pomyślałem więc, że skoro mam drugi taki układ to przełożę tylko sam element regulacyjny i będę miał indukcyjność cewki zachowaną i element do regulacji. Wcześniej oczywiście sprawdziłem, czy nie będzie problemów z regulacją, potrzebny jest tylko woltomierz.

Teraz tylko pozostało mi sprawdzić, czy to ten element powodował dziwne objawy, choć pewnie nie :)

MaciejLK

• 508 / 6047
  • Ekspert
14-04-2010, 21:18
>> vladoi, 2010-04-14 09:28:58
> Skoro już piszę mam prośbę: Objaśnijcie opisy głowic w magnetofonach.
> 1. DYNALLOY COMBINATION HEAD
> 2. SL HEAD

Niestety, Gardenus przecenia mą wiedzę i zasoby ;-/ - nie wiem niczego konkretnego o tych głowicach.

Próbowałem czegoś szukać o "dynamic alloys", ale znalazłem tylko odnośniki do felg samochodowych z metali lekkich. Na pewno chodzi o stop użyty do produkcji rdzenia głowicy, któremu producent nadał nową, atrakcyjną nazwę...  Znalazłem jakiś odnośnik do magnetofonu produkcji NEC-a...

SL head to też określenie z jakim chyba nigdy się nie spotkałem - w każdym razie chyba żaden z największych producentów nie stosował go.

Gardenus

• 1605 / 6094
  • Ekspert
14-04-2010, 22:05

>> MaciejLK
He he !
Byłem pewny że coś wyskrobiesz.
Właśnie te oznaczenia są jakieś niezwyczajne.
"Dynamic alloys" bynajmniej próbowałem wytłumaczyć sobie jako dynamiczny permaloy . Po prostu lepszy niż zwykły.
SX, SS, to bardzo znane oznaczenia na głowicach lecz SL nigdy nie spotkałem.

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
15-04-2010, 00:15
" 1. DYNALLOY COMBINATION HEAD "

http://audio-database.com/ONKYO/player/ta-9x-e.html

2. SL HEAD

Czy oznaczenie to widziałeś może na głowicy do magnetofonu szpulowego ?

Gabriel

• 1229 / 5904
  • Ekspert
15-04-2010, 00:43
"DYNALLOY" to producent. Zajmują się opracowywaniem stopów metalicznych.Stop zwany potocznie "DYNALLOY" został wykorzystany choćby w głowicy magnetofonu ONKYO TA-9X (Dudeck mnie uprzedził ;)
http://k-nisi.hp.infoseek.co.jp/ta-9x-head.jpg  
(+ głowica z bliska na dołączonym obrazku). "SL HEAD" może (choć nie musi) oznaczać laserowo utwardzaną powierzchnię czoła głowicy.

vladoi

• 136 / 5640
  • Aktywny użytkownik
15-04-2010, 09:09
Dziękuję kolegom za wyjaśnienia. Jesteście ciekawi w magnetofonach jakich firm je zainstalowano? Już wymieniam.
1. SL head- magnetofon kasetowy HITACHI z 1978 roku podano pasmo przenoszenia 20-16000 Hz żelazo
                   20-18000 Hz chrom. Od siebie dodam, że dynamiczne przenoszenie basu  jest subiektywnie lepsze, niż z nowszych magnetofonów z DOLBY HX PRO.
2. DYNALLOY cmbination head- to głowica magnetofonu SANSUI i z Waszych podpowiedzi wnioskuję, że to głowice dedykowane obsłudze taśm metalowych.

Vlado.

cles

• 1604 / 6109
  • Ekspert
15-04-2010, 09:45
>> vladoi, 2010-04-15 09:09:18
Od siebie dodam, że dynamiczne przenoszenie basu jest subiektywnie lepsze, niż z nowszych magnetofonów z DOLBY HX PRO.

HX PRO nie ma nic wspólnego z przenoszeniem basów

vladoi

• 136 / 5640
  • Aktywny użytkownik
15-04-2010, 10:13
>> cles, 2010-04-15 09:45:30
Oczywiście masz rację. HX Pro dziła wręcz odwrotnie zwiększa dynamikę zapisu wysokoch częstotliwości.
Mnie chodziło o podkreślenie różnicy nowoczesności opisywanego magnetofonu z produktami lat 90tych.
Było to zdanie niezręcznie sformułowane.  

Vlado.

Dudeck

• 5101 / 6075
  • Ekspert
15-04-2010, 17:21
" 2. SL HEAD

Czy oznaczenie to widziałeś może na głowicy do magnetofonu szpulowego ? "

Zadałem to pytanie ponieważ takie oznaczenie jakoś kojarzy mi się z głowicami wielościeżkowymi , które mają możliwość odczytu jednej ze ścieżek i możliwość zapisu jej na innej w tym samym czasie . Kiedyś chyba o tym czytałem - sam nie wiem .