>> MAG, 2010-02-23 16:15:47
Jupppiiiiii :)
Ale jak to fizycznie robiłeś masz jakies zdjęcia ? z tej czynności?
Fotek nie mam bo zajmowałem się właśnie tym problemem a nie jego udokumentowaniem.
Ośka jest na swoim miejscu wzrokowo widać, że jest lekko matowa.
Pod przysłowiowym paznokciem nie wykazuje ona już tych nierówności. Jak pisałem wcześniej (a nie wszyscy wzięli tego w sugestiach pod uwagę), że była to " iście zegarmistrzowska "robota.
Nie martwcie się, nie zebrałem wiele z ośki podczas tej operacji. To było wyrównanie powierzchni a nie zmniejszenie jej średnicy bo wiadomo, że wpłynęło by to na zmniejszenie prędkości przesuwu taśmy . W przypadku stabilizacji kwarcowej niczym bym już jej nie wyrównał. Przy zwykłym napędzie nie ma specjalnego problemu bo jest przecież możliwość podkręcenia obrotów.
Narzędzia to najpierw (właśnie nowy !!!) płaski pilniczek zegarmistrzowski i bardzo delikatne szlifowanie ( na pracującym silniku napędu) pod takim kątem aby była jednocześnie obrabiana największa powierzchnia ośki no i wielokrotne sprawdzanie.
Później wygładzanie i matowienie papierem ściernym nr 400 naklejonym na płaską szpatułkę .
Ciesze się, że udało mi się usunąć ten problem a przy okazji dziękuję wszystkim za wykazane szczere zainteresowanie.
Pozdrawiam.