To prawda, te żarówki coraz trudniej kupić. Występują co najmniej w trzech rozmiarach, w różnych napięciach i o różnej mocy. Chyba rzeczywiście najłatwiej sobie poradzić z niewłaściwym napięciem; rozmiary są ważniejsze.
Miałem stosunkowo niedawno duży problem ze znalezieniem żarówki podświetlającej wyświetlacz LCD do amplitunera Yamahy - żarówka nie tylko musiała mieć odpowiednie parametry elektryczne, ale też ściśle określoną średnicę, bo mocowana jest na wcisk w oprawie poprzez gumową nakładkę koloru pomarańczowego (która nadaje wyświetlaczowi pomarańczową barwę). Objechałem chyba pięć sklepów z częściami elektronicznymi - i nigdzie nie mieli dokładnie takiej jak potrzebna! Ostatecznie zastąpiłem ją diodą LED, która jednak nie świeci dostatecznie jasno i wyświetlacz jest słabo widoczny. Ponieważ jednak to działa, to nie wymieniałem jej na żarówkę mimo tego, że w końcu udało mi się zdobyć właściwe.
Dodam jeszcze, że żarówki te chyba zawsze są bezcokołowe, a jedynie "z wąsami", więc zawsze trzeba trochę polutować i zaizolować końcówki rurkami termokurczliwymi. Jeśli dodamy do tego trudny dostęp, to naprawa, choć banalna, robi się trochę pracochłonna.