Cles regulacja 990`tce polegała na odpowiednim ustawieniu głowicy na słuch.
Gardenus nagrał mi taśmę z sygnałami testowymi i parę utworów. Sygnały testowe pomogły mi ustawić balans, który był defacto ustawiony przez Pana Leszka i wszystko było miodzio, ale jednak nagrania i odtwarzanie temu przeczyły. To było zagranie ryzykowne, ale stwierdziłem, że jak znowu ja coś pokręcę, to pojadę do Pana Leszka i powiem co i jak. Nastawiłem sobie utwory, które nagrał mi Gardenus i zacząłem kręcić.
najpierw sam Azymut - niestety może i balans można było złapać, ale brak wysokich uświadomiły mnie, żeby głowicą trochę podziałać góra - dół. Ustawiłem więc azymut najlepiej jak można było wziąłem się za poziom. Ok jakoś mam już wysokie, ale słabo słyszę lewy kanał. Wtedy uświadomiłem sobie, że musi być coś nie halo jednak z torem. Zostawiłem to znowu na pre dni. Po kilku dniach stwierdziłem, z może by tak na odwrót? Ustawiłem więc najpierw poziom, a później azymut, było lepiej, ale jeszcze nie tak jak odtwarzał to K730ES (w nim tylko azymut zmieniłem i gra jak trzeba, choć nie tak muzykalnie jak teraz 990`tka). Stwierdziłem, dobra to spróbuję coś nagrać, też jest nie halo,więc postanowiłem podnieść znowu głowicę do góry, zniknęły wysokie na moment, aż w końcu pojawiły się w pełnej krasie!
Od tamtej pory nagrywa i odtwarza jak marzenie :) Ma jednak problemy z kalibracją niektórych taśm, ale zauważyłem, że jest czuła na stan nośnika. Jeśli nawet kaseta jest prosto w folii to nie zawsze jej podpasuje :) Nie wiem jak u was, ale u mnie: ma swoje humorki :) Słucham właśnie następnej kasety Sony UX Metal 100min. Kalibracja bez najmniejszego problemu, brzmi świetnie!!!
Resztę napiszę później, bo mam pewien pomysł i muszę go zrealizować na decku kasetowym :)
Zrobiłem także w końcu regulację Tascam`a 32 - teraz wszystko gra równo, głowice były zalakowane fabrycznie, więc można było poeksperymentować :D Później napiszę o co mi chodzi :)
3majcie się!!!