Witam,
Ustawiając prąd podkładu w magnetofonie TEAC A-800 zaobserwowałem zjawisko, polegające na występowaniu zakłóceń nagrywanego sygnału w prawym kanale.
Bez podawania sygnału na wejście magnetofonu, dla pewnej wartości prądu podkładu w prawym kanale, oprócz tzw. szumu ciszy pojawiają się w nagraniu głośne, szeleszczące dźwięki o wysokiej częstotliwości, przypominające przesypywanie piasku w metalowym naczyniu. Poniżej i powyżej wartości prądu podkładu wspomnianej powyżej, zjawisko to nie występuje.
"Przesypywanie piasku" ustępuje, po dotknięciu sondą miernika do "gorącego" styku głowicy zapisującej.
Zmierzyłem wartości napięć w torze zapisu w obydwu kanałach i są one zgodne ze schematem. Odsłuchałem tor sygnału doprowadzanego do głowicy zapisującej i w żadnym punkcie te zakłócenia nie występują.
Doszedłem więc do wniosku, że ich źródło musi leżeć pomiędzy wyjściem wzmacniacza zapisu, a wyjściem generatora prądu podkładu.
Moje podejrzenia kierują się w stronę kondensatora ceramicznego o pojemności 120pF, który bocznikuje uzwojenie głowicy nagrywającej.
Czy moje podejrzenia są słuszne?
GM