A ja mam inne pytanie, czy można wykonać kasety testowe używając dostępnych nośników z drugiego obiegu? Chodzi oczywiście o kasety nowe, zapakowane, choć podobno lepiej jak taśma została odpakowana w latach swojej produkcji.... Chciałbym się nauczyć kalibracji toru przesuwu taśmy, ale nie am akcesoriów.... Wiem, że to nie łatwe zadanie, ale np magnetofon Gardenusa, Optonica 9100, dał by chyba radę....
Jeśli wiecie coś na temat nagrywania kaset testowych w warunkach "spartańskich" to podzielcie się wiedzą, czy to w ogóle jest dobry pomysł? :)
Oczywiście wiem, producenci stosowali różne taśmy, nawet były przypadki stosowania różnych nośników do różnych sygnałów kalibracyjnych...., oczywiście mnie by interesowały kasety testowe do magnetofonów firmy Sony. Oczywiście jeśli jest chociaż zaczątek zrobienia takich taśm, to proszę o wypowiedź!
Druga sprawa, porobiłem trochę testów ostatnio. Deck Technics RS-M88 odtwarza bardzo dobrze stare taśmy, nawet te baaardzo zajechane. Jego zdolności odtwarzania naprawdę zjechanej taśmy są imponujące. On także robi bardzo dobre kopie na taśmach także nie nadających się do niczego.... Jest bardzo czuły na zmianę typu taśmy! Jeśli taśma jest typu I to musi być typ pierwszy, ale jak już to jest taśma metalowa, to można się pobawić w dodatkową zmianę charakterystyki brzmienia. wniosek jest jeden: nie zawsze trzeba ustawiać właściwy typ taśmy :)
Najgorzej w tej kwestii zachowuje się Sony K730ES. Tzn jeśli taśma jest zjechana powiedzmy w 10-15% to daje radę. Dalej niestety są już problemy. M88 daje rade tak do 50-60% (wtedy kiedy materiał wcześniej nagrany zaczyna być odtwarzany ze zmianą charakterystyki tonalnej i gdy są milisekundowe zaniki sygnału). Materiał nagrany na M88 przy takim stanie taśmy jest bagatela świetny!
Kenwood niestety nie zdał - trzaski w nagraniu...
990`tka zaczęła poprawnie nagrywać na większości taśm, ale z maksymalnie przejechanymi nie daje rady. Więcej powiem jak będzie zrobiona w 100% :)
Zrobiłem też mały test 4-krotnej konwersji! Materiał początkowy to pliki audio mp3 320kb/s. Zostały one następnie nagrane na CD jako CD-Audio. Materiał został następnie nagrany na szpulkę (Maxell UD, 19cm/s, 2-Track), teraz ze szpulki dokonałem nagrania na magnetofon cyfrowy (Sony DTC-60ES, DAT, 48kHz plus Super Bit Mapping (SBM) ) i dopiero teraz dokonałem nagrania na magnetofonie Sony TC-K990ES na taśmie TDK-SA 90min, złota seria.
Nagranie brzmiało poprawnie, wysokie super, średnica nawet nawet, dół trochę stracił, ale dosłownie może z 5%. Innymi słowy materiał brzmiał prawie jak orginal :)
Pozdrawiam!