Audiohobby.pl

Magnetofon

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
02-11-2009, 18:53
Przepraszam za żart ale jak widzę w jednym zdaniu słowa "obiekt" i "pilot", tylko jedno przychodzi mi do głowy... ;-)

Magnetofon znam tylko z opisu w prospekcie. Bogato wyposażony model z szybkim autorewersem z roku 90/91.
Hi-Fi Vision w recenzji (cytowanej w prospekcie) napisało, że magnetofon oferuje więcej komfortu niż przeciętna w jego klasie. Ocena ogólna: Dobry.
Mechanizm jest jednosilnikowy, głowica - permalojowa z uzwojeniami z miedzi beztlenowej, dość wysoka nierównomierność przesuwu 0,065% WRMS, pasmo przenoszenia 20Hz-18kHz +/-3dB na Metalu (do 16k na LH, 17k na CrO2), odstęp od szumu 78 dB z Dolby C.

Wydaje mi się, że większy nacisk położono w nim na bogate wyposażenie i komfort obsługi.

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
03-11-2009, 11:59
Założyłem wątek "Klocki z myszką" dlatego chciałbym zwrocić Wam na niego uwagę.
Nie chodzi o jakiś konkurencję sam lubię klasyczne urządzenia HI-FI i organizuję w styczniu zlot
miłośników klasycznego sprzętu.Może to uratuje jakieś fajne klasyki i przekona fanów kina domowego że,
istnieje i istniało jeszcze coś poza tym.
Sam jestem właścicielem monobloków Quad 50E z przed ponad 40lat i jestem pełen podziwu jaki wspaniały
dzwięk one oferują.
Myslę że, wieju z Was ma nie tylko wspaniałe magnetofony ale i jeszcze jakieś inne cudenka.
Proszę napiszcie o nich na wątku " Klocki z myszką" lub do mnie bezpośrednio na p.w.jeżeli macie jakieś uwagi.
Przy okazji "Zlotu oldtimerów HI-FI chcę zorbanizować giełdę części zamiennych, głośników, lamp, głowic itp
marcow

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
03-11-2009, 13:09
Witajcie

Nie jest to ogłoszenie ale mogę pomóc w sprowadzeniu pięknego magnetofonu szpulowego AKAI 650 D raczej był ozdoba salonów i demonstrowany od czasu do czasu zaznaczam że nie zarabiam na tym nic
Chcę komuś dać możliwość nabycia czegoć po normalnej cenie w super stanie .
Magnetofon posiada pilot nie traktujcie tego jak ogłoszenie ja mogę zagwarantować ze swojej strony że jest to szpulak jakiego nie powstydziły by się najpiękniejsze salony piszcie do mnie a odpowiem na wszystkie pytania
Pozdrawiam

lin do Akai 650D

http://www.tonbandhobby.de/gx650-1.htm

logan

• 34 / 5600
  • Użytkownik
04-11-2009, 18:47
maciejLK  dziękuje za ten krotki lecz tresciwy opis ,wlasnie te dane chcialem uslyszec ...
w takim razie juz mam dwa kasetowce japonce w piwnicy lezy zapakowany Akai nie pamietam modelu
ale takze na chodzie..

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
04-11-2009, 19:04
Logan, to potuptaj do piwnicy i wytargaj tego Akai do domu, szkoda, żeby tak sam stał w ciemnej piwnicy, jak może jeszcze pograć i zaskoczyć znajomych swoim dźwiękiem. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
04-11-2009, 19:04
proszę nie pisać w sprawie   Akai 650D  ma nowego właściciela  

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
04-11-2009, 23:57
A ja mam inne pytanie, czy można wykonać kasety testowe używając dostępnych nośników z drugiego obiegu? Chodzi oczywiście o kasety nowe, zapakowane, choć podobno lepiej jak taśma została odpakowana w latach swojej produkcji.... Chciałbym się nauczyć kalibracji toru przesuwu taśmy, ale nie am akcesoriów.... Wiem, że to nie łatwe zadanie, ale np magnetofon Gardenusa, Optonica 9100, dał by chyba radę....

Jeśli wiecie coś na temat nagrywania kaset testowych w warunkach "spartańskich" to podzielcie się wiedzą, czy to w ogóle jest dobry pomysł? :)

Oczywiście wiem, producenci stosowali różne taśmy, nawet były przypadki stosowania różnych nośników do różnych sygnałów kalibracyjnych...., oczywiście mnie by interesowały kasety testowe do magnetofonów firmy Sony. Oczywiście jeśli jest chociaż zaczątek zrobienia takich taśm, to proszę o wypowiedź!

Druga sprawa, porobiłem trochę testów ostatnio. Deck Technics RS-M88 odtwarza bardzo dobrze stare taśmy, nawet te baaardzo zajechane. Jego zdolności odtwarzania naprawdę zjechanej taśmy są imponujące. On także robi bardzo dobre kopie na taśmach także nie nadających się do niczego.... Jest bardzo czuły na zmianę typu taśmy! Jeśli taśma jest typu I to musi być typ pierwszy, ale jak już to jest taśma metalowa, to można się pobawić w dodatkową zmianę charakterystyki brzmienia. wniosek jest jeden: nie zawsze trzeba ustawiać właściwy typ taśmy :)
Najgorzej w tej kwestii zachowuje się Sony K730ES. Tzn jeśli taśma jest zjechana powiedzmy w 10-15% to daje radę. Dalej niestety są już problemy. M88 daje rade tak do 50-60% (wtedy kiedy materiał wcześniej nagrany zaczyna być odtwarzany ze zmianą charakterystyki tonalnej i gdy są milisekundowe zaniki sygnału). Materiał nagrany na M88 przy takim stanie taśmy jest bagatela świetny!
Kenwood niestety nie zdał - trzaski w nagraniu...
990`tka zaczęła poprawnie nagrywać na większości taśm, ale z maksymalnie przejechanymi nie daje rady. Więcej powiem jak będzie zrobiona w 100% :)

Zrobiłem też mały test 4-krotnej konwersji! Materiał początkowy to pliki audio mp3 320kb/s. Zostały one następnie nagrane na CD jako CD-Audio. Materiał został następnie nagrany na szpulkę (Maxell UD, 19cm/s, 2-Track), teraz ze szpulki dokonałem  nagrania na magnetofon cyfrowy (Sony DTC-60ES, DAT, 48kHz plus Super Bit Mapping (SBM) ) i dopiero teraz dokonałem nagrania na magnetofonie Sony TC-K990ES na taśmie TDK-SA 90min, złota seria.

Nagranie brzmiało poprawnie, wysokie super, średnica nawet nawet, dół trochę stracił, ale dosłownie może z 5%. Innymi słowy materiał brzmiał prawie jak orginal :)

Pozdrawiam!

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
06-11-2009, 22:50

No, tak RT 9100 to potrafi lecz nie tylko on CF 5500 również.
Jak znajdę trochę czasu to nagram Tobie na taśmie sygnały testowe pomocne w kalibracji.

Pozdrawiam

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
06-11-2009, 23:15
Witajcie

Tak jak obiecałem zdjęcia Akai GX-650D popatrzcie jaki rodzyn się trafił cieszę się że idzie w odpowiednie ręce , ale cieszę się że trafił pierw do mnie :) chwila z takim cackiem to chwila niezapomnianych wrażeń.
Z reszta sami zobaczcie

Świece zapaliłem na taką okazję takich to ze świecą szukać

Będzie zaraz jeszcze film

neomammut

• 660 / 5782
  • Ekspert
07-11-2009, 22:51
Gardenus jesteś wielki :) Dziękuję!

No no, piękny ten Akai! Niech Ci gra dłuuugie lata!

Ja to się nie mogę doczekać mojego Sony TC-765 :) Oj znów na święta dostanę prezent! :D

logan

• 34 / 5600
  • Użytkownik
09-11-2009, 17:50
znalazlem eumiga za 22 000 rubli /srebrny 1978 r. ile to jest w przeliczeniu na polskie pieniadze..

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
09-11-2009, 20:44
>> logan, 2009-11-09 17:50:29
znalazlem eumiga za 22 000 rubli /srebrny 1978 r. ile to jest w przeliczeniu na polskie pieniadze..

To jest ok 750 $ czyli ponad dwa tysiące zł.

Cassiel

• 180 / 5592
  • Aktywny użytkownik
09-11-2009, 20:59
2153,8 zł według aktualnego kursu NBP

logan

• 34 / 5600
  • Użytkownik
10-11-2009, 15:49
jednak moskwiczanie nie sa tani...prędzej złapac mozna okazje na ebayu...taki ładny sprzecik szkoda ze tak wiele kosztuje....

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
10-11-2009, 16:59
ps . jakie macie zdanie na temat magnetofonów NAD\'a ?