Audiohobby.pl

Magnetofon

przemo_sunny

• 521 / 6093
  • Ekspert
28-09-2009, 18:04
Może być też problem z mechanizmem opuszczania mostka z głowicami. W starszych technicsach głowice były sprzęgnięte za pomocą koła zębatego z kołem zamachowym. Odpowiedni ruch tego koła za pomocą elektromagnesu powodował zazębienie się tego koła z kołem zamachowym i podniesienie lub opuszczenie głowic. I to właśnie tam szukałbym rozwiązania problemu. Może mostek pozostaje zazębiony na jeden ząbek i po włączeniu magnetofonu następuje obrót koła zamachowego i skok mostka z głowicami. Ale całkiem możliwe, że jest tam też zupełnie inaczej rozwiązany mechanizm podnoszenia głowic...

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
28-09-2009, 18:15

W OPTONICA RT 7000 element z głowicami podnosi zespół kółek zębatych napędzanych silnikiem przewijania poprzez pasek napędowy.

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
28-09-2009, 23:00
Dzięki chłopaki za sugestie.

Kasjel, tak, ma timer i jest ustawiony na OFF. Jako, że timera nie posiadam, na wszystkich sprzętach ustawiam zawsze tą funkcję na OFF. :)

Mati, sprawdziłem czujnik wykrywania kasety działa bezbłędnie więc tutaj raczej jego winy nie będzie, a szkoda, bo to by było dość proste do rozwiązania.

Przemo_sunny, Gardenus, coś mi się zdaje, że chyba to jest właśnie to czemu powinienem się przyjrzeć z bliska. Nie ukrywam, że mi się to nie podoba, bo nie mając o wnętrzu magnetofonu fioletowego pojęcia a tym bardziej o funkcjonowaniu jego mechaniki, będę szukał czegoś co nawet nie wiem jak wyglądać powinno. Masakra. Ale chyba nie mam wyjścia.

Jak zaobserwuję "coś", cokolwiek by ro nie było, to wrzucę najwyżej zdjęcie. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
28-09-2009, 23:16
Sprawdź kółka zębate czy nie są wyszczerbione bądź ząbki nie przytarte.
Przeczyść i sprawdź paski, sprzęgła, elektromagnes czy trzyma jeżeli są w tym mechanizmie.
Modelu tego nie znam wiec to tylko moje sugestie.

Mati73

• 80 / 5890
  • Użytkownik
29-09-2009, 09:32
Sprawdzałem dzisiaj moją 705, której dawno nie słuchałem - nie zauważyłem nieprawidłowości :)
Po włączeniu magnetofonu uruchamia się silniczek od napędu wałka na ok 2s, po załączeniu funkcji elektromagnes wciąga dźwigienkę, a drugi silniczek podnosi mostek.
Radmar z twojego opisu wynika tak, jakby sterowanie dostawało impuls do podnoszenia (załączenia) - być może jest to wina mikroprzełączników. Jeśli była by to wina wyszczerbionych, bądź przytartych ząbków to miało by to wpływ przy normalnej pracy, a takowych nie  opisujesz. W/g mnie przyczyna leży bardziej po stronie elektronicznej niż mechanicznej.

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
29-09-2009, 12:52
A mnie coś podobnego zdarzyło się z dawno (co najmniej miesiąc, może dwa) nieużywanym B905 - po włączeniu zasilania coś (jakby mostek z głowicami) przez chwilę postukało w mechanizmie. Później jednak wszystko było OK. Próbowałem przy otwartej kieszeni palcem wcisnąć przełącznik wykrywający włożenie kasety i uruchomić mechanizm, i stwierdziłem, że takie dziwne zachowanie mostka z głowicami można wywołać gdy czujnik włożenia kasety jest słabo wciśnięty, na granicy dobrego styku. W B905 wyłącznik ten włącza na chwilę cofanie taśmy aby ją napiąć po włożeniu. Nie wiem jak jest w B705. W każdym razie, gdy wyłącznik ten źle styka, a jednocześnie naciśnie się Play, mostek z głowicami unosi się lekko i czasem opada, a jednocześnie lewa szpulka zaczyna się przez chwilę obracać.
Może więc rzeczywiście uszkodzenie jest natury elektrycznej, np. jak to wcześniej zasugerowano, warto sprawdzić czy czujnik włożenia kasety dobrze kontaktuje. Z mojego doświaczenia, styki te lubią się utleniać i źle kontaktować po latach. Kilkakrotnie musiałem w różnych magnetofonach czyścić styki przełącznika typu taśmy i zabezpieczenia przed zapisem - w czasie nagrywania przełączał się typ taśmy albo w ogóle zapis wyłączał się, wskutek źle ustawionego typu taśmy nie działała autokalibracja, itd.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
30-09-2009, 00:24

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
02-10-2009, 10:43
Czy były jakieś modele Pionków i Soniaczy z czarnymi nóżkami ?
( w postaci "metalowych krążków ". )

rafal996

• 1090 / 6105
  • Ekspert
02-10-2009, 10:52
Pioneer CT-737 (mk1) ma czarne plastikowe nóżki. Co do Sony, czarne nóżki ma np. TC-K700ES.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
02-10-2009, 18:45
Jak często należy odtwarzać coś na magnetofonie, aby nie było zastania gumowych pasków w mechanizmie? Co tydzień, miesiąc? Podobno bardzo niedobrze jest, gdy zbyt długo pozostają w jednej pozycji.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
02-10-2009, 18:48
Wogóle sprzętowi audio nie służy stanie. Lepiej częściej go włączać.  Ale czy są jakieś normy ile to nie wiem.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
03-10-2009, 00:14

• Gość
03-10-2009, 09:45
gardenus za ta cene to chyba tylko po****any kupi odlicz polowe i masz cene wlasciwa a tak wogole to ze mu sie oplaca wystawiac za takie kwoty czy ktos mu to wogole bierze

neomammut

• 660 / 5783
  • Ekspert
03-10-2009, 19:21
Co tu tak cicho?!

Przypomnę co do mnie już jedzie: TECHNICS RS-M88

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
04-10-2009, 00:17
Ciekawe , gdyby pokusić się o wskazanie najlepszego kaseciaka ( nie  marka , nie model ) , to ciekawe jakby wyglądał i co zawierał ? Autorewers ? Centralna kaseta ? Wskaźniki analogi czy fluoroscencyjne ? Dolby S , dbx , albo żadnego wyciszacza ; jaki napęd kasety, itd , itp ?
A potem byłoby dobrze się doszukać jakiegoś , który temu wszystkiemu by w jak największym stopniu odpowiadał .
Prawdopodobnie , to najlepszy deck na świecie .