Mechanizm w decku TEAC V 5000 jest prostym mechanizmem pozbawionym dosyć istotnej funkcji redukowania luzu taśmy w kasecie po włożeniu jej do decka. Raczej na pewno nie wytrzyma 100 lat choćby z uwagi na fakt, że jest to napęd paskowy, a silnik główny to zwyczajny 12 V silniczek, żadna rewelacja. Na pewno w wyższych modelach z DD sprawa wygląda lepiej. Rozbierałem ten mechanizm w celu wymiany silnika głównego mniej więcej w tym samym czasie kiedy wymontowywałem mechanizm GX 75. Różnica na korzyść Akai jest porażająca (nie chodzi tylko o kwestię DD vs napęd paskowy ) ale także o wagę, gabaryty i złożoność. Inna klasa. Zaletą V 5000 jest jednak prostota. Sam byłem w stanie wymienić z powodzeniem silnik. Jednak na pewno są znacznie bardziej zaawansowane i niezawodne konstrukcje (moim ulubionym deckiem jest bezpaskowy Kenwood ). TEAC brzmi bardzo ładnie; ciepło, wolę jego brzmienie od wspomnianego GX 75. No i te bursztynowe wyświetlacze. Wyglądają po prostu. Cudnie J Podsumuwojąc: jest wiele wartych uwagi decków, każdy ma jakieś tam swoje plusy i minusy, dlatego warto mieć kilka sztuk w swojej kolekcji. Wysokie modele marki TEAC na pewno są warte uwagi.