Auto Bias automatycznie ustawia prąd podkładu dla włożonej taśmy (i tylko prąd podkładu - nie reguluje czułości taśmy - Level czy Sensitivity). Nie jest to więc pełna kalibracja.
Bias Preset pozwala zapamiętać wartość ustaloną przez Auto Bias po to, żeby nie było trzeba ponownie ustawiać przy nagrywaniu na takiej samej taśmie. Można zapamiętać trzy ustawienia - po jednym dla taśm typu I, II i IV. Kolejne naciśnięcia przycisku Preset na zmianę włączają wartość zapamiętaną (Preset świeci na wyświetlaczu) bądź wartość fabryczną (Preset zgaszone). Natomiast naciśnięcie Preset bezpośrednio po regulacji Auto Bias zapamiętuje nowo ustaloną wartość, kasując poprzednią - oddzielnie dla każdego typu taśmy. Ten Preset jest tylko dla wygody, jeśli często nagrywa się na dokładnie takich samych taśmach, żeby za każdym razem nie ustawiać od nowa.
Awarie elektrycznego otwierania kieszeni w modelach serii xx50 i xx60 to norma. Na trzy posiadane przeze mnie modele - we wszystkich to szwankowało. Sporo takich jest też wystawianych na Allegro z informacją o awarii kieszeni. Mnie wystarczyło lekko nasmarować oś silnika kieszeni, przetrzeć pasek do czysta, i mechanizmy ruszyły.
Silnik główny na pewno nie ma kwarcowej stabilizacji obrotów, a myślę, że zakres regulacji nie pozwala mu osiągnąć prędkości aż dwa razy większej. Stawiałbym na jakieś uszkodzenie elektroniki (zasilania silnika i stabilizacji obrotów). Ale nie jestem elektronikiem...