Audiohobby.pl

Magnetofon

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 16:57

Dzięki za sugestie. Po rozpakowaniu KEN został poddany obdukcji. Na klawiszu pause dość mocne otarcie, reszta dobrze zachowana. Po zdjęciu obudowy środek w idealnym stanie ( nawet źdźbła kurzu ?) Paski jak nowe w komplecie. Przed podłączeniem zasilania sprawdzam palcem czy nie są zablokowane wszystkie jakie mogę dotknąć koła pasowe i sprzęgła. I tu masz odpowiedź na pytanie o zgłaszane przez sprzedawcę zablokowanie kieszeni. Zablokowana przekładnia zębatkowa. Lekki ruch kołem pasowym i wszystko gra. Któryś z kolegów miał podobny problem. KX 5050 jest 2-głowicowy sprzedawca się mylił. Teraz pytanie laika. KEN z tego rocznika posiada funkcję AUTO BIAS ale ten ma również BIAS PRESET oświećcie mnie proszę z czym się TO konsumuje? W komplecie dziwactw jest także wskaźnik wysterowania od -niesk. do +10dB bez oznaczonego AD i DD. Posiadam również KENA KX-3010 i tam jest normalnie.
Doklejam kilka fotek wspominanego przeze mnie SANSUIa. Sami zobaczycie że to dziwoląg tego producenta.
Vlado.

cles

• 1604 / 6248
  • Ekspert
19-07-2009, 17:06
Vlado, a nie BIAS RESET? To by było do kasowania ustawień BIAS do wartości fabrycznych.

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 17:58

Otóż nie, są dwa przyciski auto bias i bias preset (preselection?) Na pewno nie reset bo nie ma ręcznej regulacji bias.
Myślę, że wiąże się to z napisem nad wyświetlaczem, który głosi AUTO BIAS FINE TUNING. Ale jak i kiedy z tego cósia korzystać??
Nie mogę wkleić zdjęć, coś źle robię? Masz jakąś receptę?
Vlado.

Gardenus

• 1605 / 6233
  • Ekspert
19-07-2009, 18:53
>> Savage, 2009-07-19 16:33:05

Tu nie chodziło o beczkę tylko rolka była zbyt śliska i na cieniutkiej taśmie brak było właściwego tarcia a zatem poślizg następował między rolką a taśmą. Zmatowienie rolki było bardzo minimalne.
Co Twojej sugestii, że powinna być beczka, niestety sądzę, że nie masz racji . Za prowadzenie taśmy na lewym wałku odpowiada zespolony mechanizm docisku ( rolka wraz z prowadnicą taśmy) i w razie potrzeby trzeba podregulować wzdłuż jego oski mocującej kręcąc delikatnie w lewo lub w prawo do pożądanego skutku.

cles

• 1604 / 6248
  • Ekspert
19-07-2009, 19:00
>> vladoi, 2009-07-19 17:58:50
Vlado.
Otóż nie, są dwa przyciski auto bias i bias preset (preselection?) Na pewno nie reset bo nie ma ręcznej regulacji bias.
Myślę, że wiąże się to z napisem nad wyświetlaczem, który głosi AUTO BIAS FINE TUNING.

Jeśli tak, to BIAS PRESET pewnie odnosi się do fabrycznie ustawionego BIASU. Wciskając go niwelujesz efekt AUTOBIAS, czyli po wracasz do wartości fabrycznej.
Najlepiej weź jakąś kasetę z podbitą górą (np XLII S, Z II, AD-X) i pobaw się. PO wciśnieciu BIAS PRESET powinieneś mieć dużo wysokich tonów w nagraniu. Jak zrobisz AUTOBIAS powinno być liniowo a tony wysokie nie będą się wybijały. Tak myślę

MaciejLK

• 508 / 6186
  • Ekspert
19-07-2009, 19:01
Auto Bias automatycznie ustawia prąd podkładu dla włożonej taśmy (i tylko prąd podkładu - nie reguluje czułości taśmy - Level czy Sensitivity). Nie jest to więc pełna kalibracja.

Bias Preset pozwala zapamiętać wartość ustaloną przez Auto Bias po to, żeby nie było trzeba ponownie ustawiać przy nagrywaniu na takiej samej taśmie. Można zapamiętać trzy ustawienia - po jednym dla taśm typu I, II i IV. Kolejne naciśnięcia przycisku Preset na zmianę włączają wartość zapamiętaną (Preset świeci na wyświetlaczu) bądź wartość fabryczną (Preset zgaszone). Natomiast naciśnięcie Preset bezpośrednio po regulacji Auto Bias zapamiętuje nowo ustaloną wartość, kasując poprzednią - oddzielnie dla każdego typu taśmy. Ten Preset jest tylko dla wygody, jeśli często nagrywa się na dokładnie takich samych taśmach, żeby za każdym razem nie ustawiać od nowa.

Awarie elektrycznego otwierania kieszeni w modelach serii xx50 i xx60 to norma. Na trzy posiadane przeze mnie modele - we wszystkich to szwankowało. Sporo takich jest też wystawianych na Allegro z informacją o awarii kieszeni. Mnie wystarczyło lekko nasmarować oś silnika kieszeni, przetrzeć pasek do czysta, i mechanizmy ruszyły.

Silnik główny na pewno nie ma kwarcowej stabilizacji obrotów, a myślę, że zakres regulacji nie pozwala mu osiągnąć prędkości aż dwa razy większej. Stawiałbym na jakieś uszkodzenie elektroniki (zasilania silnika i stabilizacji obrotów). Ale nie jestem elektronikiem...

MaciejLK

• 508 / 6186
  • Ekspert
19-07-2009, 19:08
Cles,

Właśnie chodzi o to, że różni producenci różnie używali słowa Preset w odniesieniu do kalibracji taśmy. Na przykład u firmy JVC "Preset" rzeczywiście znaczyło to, co piszesz, tzn. powrót do wartości "preset" przez producenta.
Natomiast u Kenwooda oznaczało to "Preset" przez użytkownika, więc w pewnym sensie coś dokładnie przeciwnego!
U JVC zapalona lampka "Preset" oznacza skasowanie wyników autokalibracji i powrót do ustawień fabrycznych.
U Kenwooda zapalone "Preset" oznacza zapamiętanie wyników autokalibracji - a więc dokładnie odwrotnie!

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 19:24

Przepraszam że wtrącę dwa słowa w nie swoją rozmowę. Gardenus ma rację w kwestii rolek dociskowych. Są one idealnie płaskie, są szlifowane specjalnymi precyzyjnymi szlifierkami na bardzo wysokich obrotach uprzednio są chemicznie utwardzane. Beczkowatość wałów pasowych centruje tylko miękkie (guma, skóra ) i odpowiednio napięte pasy transmisyjne.
Vlado.

cles

• 1604 / 6248
  • Ekspert
19-07-2009, 19:28
>> MaciejLK,

OK, kapuję.

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 19:56

Dziękuję Maćku jest dokładnie tak jak opisałeś. Sprawdzę czy poprzedni właściciel nie próbował naprawić otwierania kieszeni kręcąc przy silniku głównym. Prosił bym jeszcze abyś objaśnił mi, jak jest skalowany wskaźnik wysterowania.
Magnetofon posiada DOLBY B-C a na wskaźniku jest tylko jedno zero.
Vlado.

MaciejLK

• 508 / 6186
  • Ekspert
19-07-2009, 21:03
Kenwood miał od serii xx30 "miły" zwyczaj NIEoznaczania poziomu "zero Dolby" na wyświetlaczach. Do serii xx20 włącznie wyświetlacze były skalowane wg "zera VU" (= "zero Philipsa") z zaznaczonym poziomem Dolby jako +3 dB. Później znaczek Dolby usunięto i tylko w instrukcjach obsługi można (i to nie zawsze!) znaleźć lakoniczne wzmianki na ten temat. W serii xx30 wskaźnik jest prawdopodobnie nadal skalowany po staremu, wg "zera Philipsa" (= Zero VU), a być może wg "zera Dolby" - ale instrukcje wyraźnie nic o tym nie mówią, jedynie zalecają wysterowywanie do +3 dB.
Instrukcje do serii xx50 i xx60 mówią już, że poziom Dolby osiąga się przy -1 dB, a wysterowanie zalecają do 0 dB - stąd wnoszę, że seria xx30 prawdopodobnie skalowana była wg "zera Philipsa" (VU).

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 22:07
Wielkie dzięki za informację. W KX 3010 mam poziom DOLBY odniesiony do +3dB a w KX 5050 jest tylko  O dB więc Twoja informacja jest dla mnie cenna.
Pozdrawiam
Vlado.

vladoi

• 136 / 5779
  • Aktywny użytkownik
19-07-2009, 22:11
Udało się wkleić zdjątko SANSUIa. Bardzo proszę jeśli ktoś z kolegów ma wiedzę na temat tego dziwoląga niech się nią podzieli.
Vlado.

Gardenus

• 1605 / 6233
  • Ekspert
19-07-2009, 23:17
>> vladoi, 2009-07-19 22:11:52

Podam tylko z tego co znalazłem w necie i co wynika ze zdjęcia.
Do bardzo prosty dwugłowicowy deck. Cena nowego ok. 200 US. Produkcja połowa lat 80-tych.
Na pewno żadnych rewelacji dźwiękowych na nim nie zaznasz. Żadnych dodatkowych regulacji nie posiada.
Design dość ciekawy.
Można wstawić do dziecięcego pokoiku.

Widzę, że masz AUREX  PC-E70 to bardzo dobry deck jak na dwugłowicowy (też taki mam) ładnie zapisuje,  dźwięk bardzo miły i przyjemny. Ma bardzo dobrą głowicę uniwersalną. Display jest na  malutkich dwukolorowych diodach rewelacyjny z zielonkawym podświetleniem żaróweczki, ślicznie prezentuje się zwłaszcza w półmroku.

MaciejLK

• 508 / 6186
  • Ekspert
19-07-2009, 23:29
>> vladoi, 2009-07-19 22:11:52

Taśma pokazująca poziom +3 dB na KX3010 powinna pokazywać -1 dB na 5050. Ewentualną drobną różnicą (rzędu 1 dB) nie należy się przejmować, ale większa może sugerować, że coś jest "pokręcone".

Ten Sansui, jak napisał Gardenus, należy do tańszej linii Sansui z lat 83-85 - dużo kolorowych symboli i diodek, pseudoschematy funkcjonalne, itd., maskujące sobą bardzo mało, bardzo prostej techniki.